Rauma siirtää toimintakeskus Toimelan väistötiloihin vuokra- ja korjausriitojen alta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauma siirtää toimintakeskus Toimelan väistötiloihin vuokra- ja korjausriitojen alta

Päivätoiminta ja työkeskus evakuoidaan kahteen eri toimitilaan viimeistään ensi vuoden alussa.

Päivätoiminta- ja työkeskus Toimelalla on vuokrattuna yhteensä 1 440 neliömetrin toimitilat. Rauman kaupungilla on Kaivopuiston vuokratiloissa myös nuorten työpaja sekä tukitalo Merituuli ja työtoimintakeskus Pooki.

26.10.2021 19:49

Rauma

Rauman kaupunki siirtää vammaispalvelujen päivä- ja työtoimintakeskus Toimelan vuokraamistaan Kaivopuiston vanhoista tehdastiloista kahteen väistötilaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti tiistain kokouksessa korvaavien tilojen vuokrauksesta ja esittää kaupunginhallitukselle ensi vuoden talousarvioonsa 130 000 euron lisämäärärahaa tilamuutosten ja kasvavien vuokrakustannusten kattamiseen.

Valiokunta hyväksyi toimialajohtaja Satu Helinin esityksen, että korvaavat kaksi erillistä toimitilaa vuokrataan määräaikaisesti ja mahdollisimman lyhyeksi ajaksi. Tavoitteena ovat pysyvät, terveysturvalliset ja yhden toimipisteen tilat.

Toimintakeskus Toimela lähtee Puteus-Yhtiöt Oy:n ja Keskinäinen Kiinteistö Oy Kaivopuiston vuokraamista tiloista viimeistään vuodenvaihteessa. Syynä tähän ovat Kaivopuiston vanhojen tehdastilojen sisäilmaongelmat ja kattovuodot, joiden korjaus on lykkääntynyt vuokranantajayhtiön ja kaupungin vuokrahintakiistan takia.

Terveysviranomaisena toimiva sosiaali- ja terveysvaliokunta on asettanut tilat käyttökieltoon, mikäli tiloja ei ole korjattu 31. joulukuuta 2021 mennessä. Syyskuussa tehty päätös ei tosin ole lainvoimainen, sillä valiokunnan päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus.

Aluehallintovirasto on antanut työsuojelusäädösten nojalla kehotuksen Rauman kaupungille työnantajana selvittää ja korjata Toimelan toimitilojen puutteet. Määräajaksi on asetettu joulukuun loppu.

Koska käyttökiellon aikaraja on lähestymässä, kaupunki päätti toimia ja on etsinyt korvaavat tilat.

Autistien ja kehitysvammaisten päivätoimintaan vuokrataan tilat Uotilan palvelukeskuksesta, jonka omistajana on Rauman maalaiskunnan Vanhustenkotiyhdistys ry. Sen taustayhteisöinä ovat Rauman seurakunta ja Rauman kaupunki.

Työtoiminnalle vuokrataan tilat Jalonen-Yhtiöiden Lounaisväylän yritystiloista Sampaanalasta.

Kaivopuiston tehdaskiinteistön omistaja Puteus-Yhtiöt ja Rauman kaupunki ovat runsaan parin vuoden ajan prosessoineet, neuvotelleet ja käyneet oikeudessa kaupungin vuokraamien tilojen kuntopuutteista ja tarvittavista korjauksista sekä vuokrista.

Puteus-Yhtiöt on katsonut, että kaupungin maksama vuokra on liian alhainen vaadittuihin korjauksiin. Yhtiö haki kanteillaan käräjäoikeudesta vuokrahintojen korotusta ja vahingonkorvausta kaupungilta.

Satakunnan käräjäoikeus hylkäsi viime vuoden lokakuussa kanteet kaikilta osiltaan. Yhtiö on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Vuokranantajayhtiön näkemyksenä on, että alunperin 2015–16 laaditut vuokrasopimukset ovat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvän lainsäädännön vastaisia ja käytännössä mitättömiä, koska niistä puuttuu sote-rajoituslain mukaiset ja tulevia hyvinvointialueita koskevat irtisanomispykälät.

Sopimuspuute on hankaloittanut yhtiön väitteen mukaan olennaisesti kaupungin vaatimien korjausten rahoitusjärjestelyjä.

Kaupunki on kaupunginhallituksen päätöksellä pidättäytynyt syyskuun alusta tilavuokrien maksusta. Tällä menettelyllä kaupunki kuittaa aiemmin vuokranantajalle maksamiaan vuokraennakoita, jotka vuokranantajayhtiö on pidätti haltuunsa oikeudenkäynnissä mahdollisesti tuomittavista vuokrakorotuksista ja korvauksista.

Käräjäoikeus vahvisti tuomiollaan kaupungin saataviksi vuokraennakkoja runsaat 132 000 euroa lisättynä korkokuluilla. Vuokranantajayhtiö tuomittiin myös käräjäoikeudessa maksamaan kaupungille korvauksena noin 30 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut