Yle: Rokottamattoman hoitajan vanhukselle tartuttama korona johti kuolemaan Eurajoella – Johtava ylilääkäri SK:lle: ”Minun mielestäni jokainen rokottamaton hoitohenkilökunnan jäsen tällaisissa paikoissa on ongelma” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Yle: Rokottamattoman hoitajan vanhukselle tartuttama korona johti kuolemaan Eurajoella – Johtava ylilääkäri SK:lle: ”Minun mielestäni jokainen rokottamaton hoitohenkilökunnan jäsen tällaisissa paikoissa on ongelma”

Johtavan ylilääkärin mukaan rokottamattomille ja rokotteesta kieltäytyville hoitohenkilökunnan jäsenille on tarjottu mahdollisuutta päästä muuhun kuin asiakastyöhön.

Koronarokotteita odottamassa pistämistä.

21.10. 14:02

Rokottamaton hoitaja tartutti koronan iäkkäälle potilaalle, joka kuoli myöhemmin, kertoo Yle Pori. Ylen tietojen mukaan tapaus sattui palvelukodissa Eurajoella.

Tapauksesta on Ylen mukaan muutama viikko. Kuolema on herättänyt keskustelua rokottamattomien hoitajien korona­tartunnoista.

Keski-Satakunnan soten johtava ylilääkäri Juha Jaatinen kertoo Ylelle, ettei voi kommentoida yksittäistä tapausta. Hänen mukaansa rokottamattomat hoitajat ovat yksittäistapauksia, mutta ongelma on merkittävä työ- ja potilasturvallisuuden takia.

”Kyllä minä koen työnantajan edustajana huolta työ- ja potilasturvallisuudesta. Meillä on työnantajana oikeastaan mahdotonta saada tietoa rokotusten kattavuudesta ja siitä, onko joku yksittäinen henkilö rokotettu”, Jaatinen sanoo Satakunnan Kansalle.

Jaatisen mukaan rokottamattomille ja rokotteesta kieltäytyville hoitohenkilökunnan jäsenille on ”vapaaehtoisesti ja painostamatta” tarjottu mahdollisuutta päästä muuhun kuin asiakastyöhön.

”Järjestetään työt sillä tavalla, ettei tarvitse olla hauraiden vanhusten hoitotyössä.”

”Minun mielestäni jokainen rokottamaton hoitohenkilökunnan jäsen tällaisissa paikoissa on ongelma. Me yritämme sitä lainsäädännön sallimissa rajoissa ja positiivisin keinoin työnantajana ratkaista. Olemme puuttuneet asiaan siinä määrin kuin pystymme”, Jaatinen kertoo.

Hänen mukaansa mahdollisuutta ei ole toistaiseksi kovin ahkerasti hyödynnetty.

Jaatinen kertoo Ylelle toivovansa, että koronarokote lisätään esimerkiksi vanhuksia hoitavan henkilöstön pakollisten rokotteiden joukkoon.

”Me pyrimme hoitamaan parhaalla mahdollisella tavalla kaikki asiakasryhmät, myös ne jotka ovat hauraassa asemassa. Kyllä me erittäin mielellämme tekisimme sen niin turvallisesti kuin pystyttäisiin. Tämä olisi mielestäni keino parantaa sitä turvallisuutta”, hän toteaa Satakunnan Kansalle.

Tällä hetkellä lain mukaan tartunnalle alttiita potilaita hoitavilla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan.

Juttua päivitetty 21.10. kello 14.46. Lisätty johtavan ylilääkäri Juha Jaatisen kommentit.

Juttua päivitetty 21.10. kello 15.21. Muokattu ingressiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut