1800-luvun lopulla Satakuntaan ilmaantunut mustavaris on vakiinnuttanut paikkansa Porin katukuvassa, mutta pelkkää riemukulkua sen taival ei ole ollut – Tiesitkö tämän kaiken kiistellystä kaupunkipuistojen asukista? - Satakunta - Satakunnan Kansa

1800-luvun lopulla Satakuntaan ilmaantunut mustavaris on vakiinnuttanut paikkansa Porin katukuvassa, mutta pelkkää riemukulkua sen taival ei ole ollut – Tiesitkö tämän kaiken kiistellystä kaupunkipuistojen asukista?

Porin keskustassa mustavariksia on pesinyt lähes vuosittain ainakin vuodesta 1948 alkaen.

Vanhan mustavariksen koivissa on tavallinen metallirengas ja valkoinen lukurengas.Jos löytää rengastetun linnun kuolleena tai onnistuu lukemaan lukurenkaan tekstin, renkaan tiedot voi lähettää sähköpostilla Luonnontieteellisen keskusmuseon Rengastustoimiston osoitteeseen rengastus@luomus.fi.

13.10. 11:08

Mustavaris, joka tunnetaan myös peltovariksen nimellä, on tavallisen harmaan variksen kokoinen, mutta nimensä mukaisesti kokonaan musta. Vanhoilla linnuilla on myös tunnusomainen höyhenetön harmaanvalkea nokantyvi. Nuorilta linnuilta tämä tuntomerkki puuttuu, jolloin ne muistuttavat erehdyttävästi harvinaista nokivarista, joka on taasen läheistä sukua tavalliselle harmaalle varikselle. Pieniä eroja mustavariksen ja nokivariksen välillä on myös nokan ja pään ja pyrstön muodoissa sekä lentotavassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: