Rauman 2022 budjettiesitys 10 miljoonaa ylijäämäinen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauman ensi vuoden budjettiesitys 10 miljoonaa ylijäämäinen

Rakennusinvestoinnit nostavat kaupungin lainataakan ennätyslukemaan. Lupaava verotulokasvu keventää vuosien 2023–2024 talousnäkymiä.

Talousjohtaja Fredrik Lindström (vasemmalla) ja vt. kaupunginjohtaja Tomi Suvanto ovat koonneet ensi vuodeksi tiukan talousarvion. Se yltää plussalle, vaikka Rauman investointitahti on reipas.

11.10. 13:53

Rauma

Kaupungin virkamiesjohdon ensi vuoden budjettiehdotus lupaa Rauman kuntapoliitikkojen hyväksyttäväksi varsin myönteistä ja helpohkoa talousarvioesitystä. Vt. kaupunginjohtaja Tomi Suvannon ja talousjohtaja Fredrik Lindströmin talousarvioesitys päätyy noin 10,6 miljoonan euron ylijäämätulokseen.

He kuitenkin lisäävät heti varauksena, että lähivuosien taloussuunnittelussa on vaikeasti ennakoitavia epävarmuustekijöitä. Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy hyvinvointialueille, eikä vielä ole varmuutta verotulojen ja valtionosuuksien tulevasta jaosta. Vuosien 2023 ja 2024 taloussuunnitelman tunnuslukuja ei ole voitu laskea.

Vt. kaupunginjohtaja Tomi Suvanto pitää tärkeänä, että talous pidetään ylijäämäisenä ja kaupungin talouteen kerätään puskurivaroja tulevaa varten.

Talousjohtaja Fredrik Lindström on samalla linjalla ja huomauttaa, että kuluvan vuoden tilinpäätös ja vuoden 2022 talousarviot ohjaavat ja vaikuttavat myös tulevien vuosien taloudenpitoon merkittävästi.

Lindström lisää, että taloudenpitoa helpottaa toisaalta työllisyystilanteen paraneminen koronaepidemian aiheuttamasta kuopasta ja verotulojen varsin suotuisa kehitys.

Virkamiehet esittävät tiukan taloudenpidon sekä Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman jatkamista, koska sote-uudistuksen ja koronaepidemian kustannusvaikutuksista ei ole varmuutta. Jo aiemmin hyväksytty Rauman talousohjelma leikkaa kuluja ensi vuonna noin 1,9 miljoonalla eurolla.

Rauman kaupungin verotuloiksi ennakoidaan ensi vuonna noin 195 miljoonaa euroa. Yhdessä valtionosuuksien kanssa Rauman verorahoitus nousee yhteen 259,9 miljoonaan euroon. Verot ja taksat on suunniteltu säilytettäväksi nykyisellään

Tulo-odotuksien toteutuessa rahavirta riittää kattamaan juoksevat menot sekä poistot eli julkisen omaisuuden kulumisen pitkävaikutteisten kulut. Ylijäämäksi ennustetaan siis 10,6 miljoonaa euroa.

Lähivuodet Rauma investoi voimakkaasti uusien palvelutilojen rakentamiseen ja sen seurauksena lainasalkku kasvaa rajusti.

Seuraavien kolmen vuoden suunniteltu investointiohjelma on yhteensä noin 139,7 miljoonaa euroa. Nykyinen noin 55 miljoonan euron lainataakka kasvaa noin kolminkertaiseksi noin 154 miljoonaan euroon. Ensi vuonna Rauma ottaa lainaa noin 40 miljoonaa euroa.

Vuoden 2024 loppuun mennessä asukaskohtainen velka nousee lähes 4­000 euroon. Muutos Rauman taloushistoriassa on merkittävä, sillä kaupunki on ollut käytännössä velaton.

Vuosien 2022–2024 merkittävimmät investoinnit ovat Karin kampus, ikäihmisten Kaunisjärven hyvinvointikeskus, paloasema ja johtokeskus, kaupunkikeskustan kehittäminen, vanhojen rakennus korjaus ja muutostyöt sekä kunnallistekniikan ja muiden perusrakenteiden parannus.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos