Aluehallintovirasto harkitsee lisäterveystarkastuksia Rauman telakalle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Aluehallintovirasto harkitsee terveystarkastuksia Rauman telakalle – tartuntatautilain mukainen pakkopykälä ehkä käyttöön

Selvityspyyntö tiheän koronatartuntaryppään toistumisesta ja sen syistä. Rokotuskattavuus ei riitä, todistukset epäluotettavia, työterveyshuolto hajanainen, yhteisasuminen ja -kuljetukset levittävät tartuntoja.

Rauma Marine Constructions Oy:n telakan epidemian taltuttamiseen haetaan lisätehoa ja -keinoja.

8.10. 20:23

Rauma

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (avi) harkitsee tartuntatautilain pykälien mahdollistamien terveystarkastusten määräämistä Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) telakalle. Tavoitteena on ajankohtaisen koronavirusryppään lannistaminen sekä tiedonhankinta telakan henkilöstön tilanteesta.

Toistamiseen telakalla puhjenneen laajan epidemian vuoksi Lounais-Suomen avi on pyytänyt Rauman kaupungin terveyspalveluilta lausuntoa terveystarkastuksista sekä selvitystä mitä epidemian torjumiseksi on tehty ja miksi toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä.

Avi on on ilmoittanut harkitsevansa tartuntatautilain 16. pykälän mukaisten pakollisten terveystarkastusten määräämistä telakan toimipaikoissa tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Päätös on odotettavissa tulevan viikon alkupuolella, sillä avi on edellyttänyt Rauman kaupungin terveysviranomaisen lausuntoa maanantain 11. lokakuuta kello 14:ään mennessä.

Lausuntopyyntöön vastannut Rauman terveyspalvelujen johtava ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava Hannu Nordqvist toteaa lausunnossaan, että telakalla on tehty laajasti Covid-19 -näytteenottoja yhteistyössä RMC:n ja telakkayhtiön työterveypalvelujen kanssa. Epidemiaa on pyritty torjumaan yhteistyössä Satasairaalan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuella.

Nordqvist arvioi, ettei suunniteltujen epidemian torjuntatoimien lisäksi tarvittaisi uusia terveystarkastuksia. Jos erillisiä terveystarkastuksia järjestetään, työntekijän osallistumisen tulisi olla pakollista, hän toteaa.

Terveystarkastuksiin tarvittaisiin myös merkittävästi lisähenkilökuntaa. Lausunnossaan Nordqvist sanoo julkisen terveydenhuollon resurssien olevan tiukalla näin laajoissa epidemioissa.

”Mistä saamme resurssit eli tekijät. Siihen ei auta rahakaan, kun henkilöstä ei ole saatavissa”, hän lisää.

Monta syytä toiseen aaltoon

Aluehallintoviraston tiedusteluun telakan toisen korona-aallon syistä ja toimenpiteiden riittämättömyydestä Nordqvist toteaa, että ”syitä voi vain arvailla.”

Telakan nykyinen epidemia ei pitäisi olla mahdollinen, koska henkilöstöä on testattu laajasti, määrätty eristyksistä ja karanteeneja sekä tehostettu työpaikkahygieniaa.

”Käsitykseni on, ettei rokotuskattavuus ole ollut riittävää. Mahdollisesti ulkomailta saadut todistukset eivät ole olleet luotettavia. Mahdollisesti myös kohortoinnissa (työtilojen erottelussa) on tapahtunut rapautumista.

Suurin altistava tekijä on kuitenkin yhteisasuminen, koska kaksi rokotettakaan ei täysin suojaa tartunnalta tai tartunnan leviämiseltä. Yhteiskuljetukset ja yhteisruokailu myös edesauttavat tartuntojen leviämistä. Työntekijöiden rotaatio (vaihtuminen) tuo aina uusia työntekijöitä telakalle”, Hannu Nordqvist analysoi lausunnossaan aluehallintovirastolle.

Vielä yhtenä syynä hän luetteloi telakan alihankkijayritysten työterveyshuoltojen hajaantumisen, ja puuttuva koordinaatio estävät tehokkaan terveystoiminnan telakalla.

Nordqvist arvioi, että rokotussuojan tarkistaminen ja edellyttäminen työsuhteisilta olisi avuksi, mutta se edellyttäisi Suomen lain muuttamista. Korona-passi olisi myös avuksi, mutta lainsäädäntöä ei tästä vielä ole.

Työterveyshuoltojen parempi koordinaatio tai yhden koordinoivan työterveyshuollon edellyttäminen yrityksessä olisi hyödyksi tartuntojen ja työturvallisuuden näkökulmasta. Työntekijöiden lähiesimiesten tulisi johtaa paikkakunnalta käsin, ei ulkomailta, Nordqvist ehdottaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos