Satasairaalan päivystystilanne on vaikea, eikä sen odoteta helpottuvan lähiaikoina – ”Olemme varautuneet siihen, että covid-potilaita tulee lisää vielä vähintään viikon ajan” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satasairaalan päivystystilanne on vaikea, eikä sen odoteta helpottuvan lähiaikoina – ”Olemme varautuneet siihen, että covid-potilaita tulee lisää vielä vähintään viikon ajan”

Vielä hankalampi tilanne oli kuitenkin keskikesällä. Silloin päivystystä koettelivat myös potilassuma ja henkilöstöpula.

Satasairaalassa on nyt ruuhkaa sekä yleispäivystyksessä että lastenpäivystyksessä. Kuva on heinäkuun vielä pahemmalta ruuhka-ajalta.

8.10. 17:20

Satasairaala tiedotti viikon puolivälissä, että heikentynyt infektiotilanne on ruuhkauttanut sairaalan päivystysvalmiutta.

Tilanne on vaikea sekä yhteispäivystyksessä että lastenpäivystyksessä, mutta miten se näkyy käytännössä?

Päivittäisen tilanteen tasalla oleva vastuualuejohtaja Katriina Lähteenmäki vastaa, ettei päivystyksessä sentään kaaosta ole.

Hänen mukaansa kolme kuukautta sitten keskikesällä ruuhka oli vielä pahempi. Silloin potilasmäärien todettiin nousseen aikaisempien kesien keskiarvoon verrattuna jopa 30-40 prosenttia.

”Sitä viestiä olemme kuitenkin nyt halunneet välittää, että covid-tilanne on vaikeutunut Satakunnassa. Se taitaa olla Suomen toiseksi huonoin”, Lähteenmäki toteaa.

Kolme teholla

Katriina Lähteenmäen mukaan covid on vienyt resurssia sekä päivystyksessä että päivystysosastolla.

”Nyt perjantaina meillä taitaa olla kahdeksan koronapotilasta ja teholla kolme.”

Vaikka määrä ei ole Satasairaalan mittakaavassa sinällään suuri, Lähteenmäki muistuttaa epidemiapotilaiden hoidon tapahtuvan eristysoloissa ja niiden vaatimassa varusteissa. Asetelma vaatii aikaa ja henkilöstöä.

Pääosin tämän vuoksi Satasairaalassa toivotaan sellaisten potilaiden, joilla ei ole akuuttia välttämätöntä hoitotarvetta, soittamaan ennen päivystykseen lähtöä Päivystysapuun 116 117. Siellä ammattilainen arvioi hoidon kiireellisyystarpeen.

”Sitten on tietenkin se oma terveysasema”, Lähteenmäki muistuttaa.

Influenssa tulollaan

Katriina Lähteenmäen mukaan tilanteen ei odoteta helpottuvan lähiaikoina.

”Olemme varautuneet infektiolääkäreiden kanssa siihen, että covid-potilaita tulee lisää vielä vähintään viikon ajan. Lisäksi tässä on influenssakausi alkamassa.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti perjantaina, että Satakunnassa on todettu 28 uutta koronatartuntaa. Niistä 13 eli lähes puolet on Porissa.

Paljon esillä ollutta henkilöstöpulaa vastuualuejohtaja ei pidä tällä hetkellä Satasairaalan päivystysruuhkien ensisijaisena syynä. Siltäkin osin tilanne oli pahempi keskikesän lomakaudella, jolloin varsinkaan päteviä sijaisia ei ollut riittävästi.

Toimi näin

Oma terveyskeskus on vähemmän vakavissa sairastumistapauksissa ensisijainen avun antaja.

Jos omat tai lapsen oireet eivät edellytä välitöntä kiireellistä päivystyshoitoa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Terveyskeskusten aukioloajat löydät niiden nettisivuilta.

Jos arvioit lapsesi tai itsesi tarvitsevan päivystyksellistä hoitoa, soita aina ennen päivystykseen lähtemistä Päivystysapu-numeroon. Se on 116 117. Ammattilainen arvioi hoidon kiireellisyyden ja antaa tarvittavat kotihoito-ohjeet.

Voit myös tehdä Omaolo.fi-palvelussa oirearvion, jonka perusteella saat toimintasuosituksen ja hoito-ohjeet.

Hätilanteissa soita 112.

Lähde: Satasairaala

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: