Jämin Hiihtotunneli aukeaa jälleen viikonloppuna – perjantain etkoilla hiihdon makuun pääsee veloituksetta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Jämin Hiihtotunneli aukeaa jälleen viikonloppuna – perjantain etkoilla hiihdon makuun pääsee veloituksetta

Jämin hiihtotunneli kausi alkaa perjantaina 24. syyskuuta 2021. Ikaalislainen Risto Uusi-Salava on ollut tuttu näky hiihtotunnelin laduilla jo vuosia. Hiihtotunneli antaa oivan mahdollisuuden alkukauden hiihtovireen löytämiseen.

23.9. 13:00

Ensimmäiset pakkasyöt ovat merkki siitä, että kesän selkä on viimeistään nyt taittumassa kohti syksyä ja lopulta vääjäämättä myös talvea.

Jämillä talvea ei kuitenkaan tarvitse enää odotella vaan se on totisinta totta.

Jämin hiihtotunnelin kylmäkoneet on jälleen käynnistetty ja 1 250 metrin mittainen latupohja odottaa jo kutsuvasti ensimmäisiä hiihtäjiä.

Hiihtotunnelia pyörittää tulevallakin kaudella Jämin Jänne. Tunnelin valmistelu hiihtokuntoon alkoi jo viime viikolla kesän yli säilötyn lumen kuljettamisella latupohjalle.

Jo ennen tätä tunnelin pohjassa kulkeva jäähdytysputkisto kytkettiin päälle ja pohja jäädytettiin lumen tuontia varten.

Vielä keskiviikkona tunneli odotteli perinteisen hiihtotavan latu-uria, mutta muuten kaikki näytti olevan valmiina tulevan sesongin alkamista.

Hiihtotunnelin oheispalvelut jatkavat samaan tapaan kuin viime kaudella. Lumikahvila palvelee päivittäin ja kahvilan yhteydessä toimii myös lipunmyynti sen aukioloaikojen puitteissa.

Tunneliin pääsee sivakoimaan myös kahvilan aukioloaikojen ulkopuolella sähköisellä avainpoletilla. Poletteja on saatavissa lumikahvilasta. Poletille voi ladata sisäänpääsyjä sähköisesti hiihtotunnelin sivuilta ja käyttää niitä silloin, kun parhaakseen katsoo.

Yksi tunnelin vakiokäyttäjistä viimeisten vuosien aikana on ollut ikaalislainen Risto Uusi-Salava.

Ikänsä liikuntaa enemmän tai vähemmän harrastaneen Uusi-Salavan mukaan todellinen liikuntakärpänen, tai kuten hän itse toteaa – hullutus, puraisi noin kymmenen vuotta sitten.

– Viime talvena tuli mittariin noin 1 300 hiihtokilometriä, toteaa perinteisellä tyylillä hiihtävä Uusi-Salava.

Uutta-Salavaa voidaan tituleerata Jämin hiihtotunnelin kokemusasiantuntijana. Hän on käynyt tunnelissa tunnelin valmistumisesta saakka, eli vuodesta 2002. Jämiltä hän hakee joka vuosi ensimmäiset lumikontaktit.

– Tavanomaisesti täällä hiihtelen ensimmäiset 200–300 kilometriä.

Hänen mukaansa Jämin lumivarmat olosuhteet ovat hiihtoharrastajille tärkeä asia. Kauden saa käyntiin mukavasti laadukkaissa tunneliolosuhteissa ja myös kauden pituutta pystyy pidentämään, kun suksille pääsee jo hyvissä ajoin syksyllä.

Risto Uusi-Salava kiittelee Jämin olosuhteita. Mies on tuttu näky hiihtotunnelin laduilla.

Jämin hiihtotunnelin latuprofiilia voisi kuvailla kaikentasoisille harrastajille sopivaksi. Yhteensä 1 250 metrin mittaisella latupohjalla korkeuseroa on yhteensä 11 metriä.

Uusi-Salava kiittelee kuitenkin erityisesti tunnelin olosuhteita. Viime vuonna latu pysyi kovasta kulutuksesta huolimatta laadukkaana.

Hyvät olosuhteet vaativat tunnelia pyörittävältä organisaatiolta kuitenkin tarkkaa olosuhdeseurantaa.

Pelkästään yhtä nappulaa painamalla ei siis laadukasta latua saa, vaan kokonaiskuvassa pitää tarkkailla niin tunnelin sisälämpötiloja ja kastepisteitä, mutta myös ulkona tapahtuvia lämpötilan vaihteluita.

– Olosuhteet olivat viime vuonna hyvät ja hyvältä täällä nytkin näyttää. Melkein voisi sanoa, että jos täällä ei hiihto kulje, niin sitten on välineissä vikaa, toteaa Uusi-Salava korostaen oikein mitoitettujen välineiden merkitystä hiihdon harrastamisessa.

Olosuhteet olivat viime vuonna hyvät ja hyvältä täällä nytkin näyttää. Melkein voisi sanoa, että jos täällä ei hiihto kulje, niin sitten on välineissä vikaa

Hiihtokausi tunnelissa alkaa perinteisin menoin tänä perjantaina kello 16 alkavien etkojen merkeissä. Perjantain ajan hiihtotuntumaa pääsee hakemaan tunnelin lumilta ilmaiseksi.

Myös ”juottopiste” löytyy järjestäjien puolesta, sillä avajaispäivänä jaossa on myös kahvia ja kahvin kanssa sopivaa kastettavaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos