Savuvahingoista pahoin kärsinyt ravintola Bucco avaa ovensa alakerran väistötilassa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Täältä tullaan taas. Ravintoloitsija Jani Lehtinen kantaa magnum-pulloja esille Buccon perjantaista viini-illallista varten.

Bucco nousee tuhkasta – savuvahingoista pahoin kärsinyt ravintola avaa ovensa alakerran väistötilassa jo perjantaina

Tuleen syttyneen viinikaapin mukana tärveltyi 120–150 korvaamattoman arvokasta vuosikertaviinipulloa. Toisaalta onnettomuudessa oli onneakin. Omistaja Jani Lehtinen ehti ensisammutukseen muutamassa minuutissa.


23.9. 19:28

Pihassa on kaksi Tehokuivaus Oy:n pakettiautoa. Ne antavat osviittaa siitä, että porilaisen ravintola Buccon sunnuntai-iltaisen tulipalon tuhot ovat huomattavasti suurempia kuin viinikaapin tuleen syttymisen voi ensikuulemalta kuvitella aiheuttavan.

Jo portaikossa vastaan tulee tuhti savun haju. Yläkerran ravintolasalissa siihen yhdistyy kaikkialle tunkeutuva kitkerä sähkölaitepalon jälkikatku. Myös näkymät ovat ankeita. Koko sali on laitettava savunhajun ja sammutusvahinkojen takia uusiksi.

Harvalla ravintolalla on kuitenkaan yhtä hyvää varasuunnitelmaa kuin Buccolla. Kiinnioloaika jää vain muutaman päivän mittaiseksi, sillä ovet aukeavat jo perjantai-iltana 24. syyskuuta.

Paikka on saman kiinteistön alakerran tapahtumatila. Se valmistui kolme vuotta sitten, ja siinä toimitaan todennäköisesti ainakin vuodenvaihteeseen asti. Tila välttyi savuvahingoilta, mutta sekin on otsonoitu ja puhdistettu perusteellisesti.

Palanut viinikaappi oli noin kymmenen vuotta vanha.

Viinejä ei voi myydä

Yksikään ravintoloitsija ei kaipaa tulipalon kaltaista onnettomuutta koronakriisin jatkeeksi. Kaiken muun lisäksi Buccon omistajaa Jani Lehtistä surettavat tuleen syttyneen kaapin mukana tärveltyneet viinit.

”Siinä meni 120–150 pulloa arvoviinejä, klassikoita, joita ei enää saa. Ison osan hankin jo Buccon alkuaikoina 18 vuotta sitten”, Lehtinen kertoo.

”Luulen, että ne ovat juomakelvottomia. Ainakaan niitä ei voi myydä. Tässä vahvistui vanha totuus, jonka mukaan viinit on tehty juotaviksi.”

Ravintoloitsija sai alkuviikosta useita tsemppiviestejä ja suruhymiöitä muiden muassa Juha Lihtosen kaltaisilta viiniasiantuntijoilta. Toisaalta Lehtinen muistuttaa, että kyse on vain maallisesta materiaalista.

”Paljon pahemminkin olisi voinut käydä.”

Arvokkaat vuosikertaviinit ovat myyntikelvottomia ja ehkä myös juomakelvottomia.

Täystuho lähellä

Onnettomuudessa oli paljon onnea mukana. Vaikka kyseessä on vuonna 1860 rakennettu paksuseinäinen kivitalo, koko ravintola olisi voinut tuhoutua, jos Lehtiset eivät esimerkiksi nykyään asuisi kiinteistön ylimmässä kerroksessa.

”Ja onneksi olimme kotona emmekä jääneet sunnuntaina Luvialle yöksi, kuten ensin oli aikomus. Palomiesten mukaan täystuho ei ollut kaukana”, Jani Lehtinen kertoo.

Savuilmaisimet Buccoon asennettiin kolme vuotta sitten, ja yksi niistä on aivan ison viinikaapin paikan vieressä.

Ravintola oli sunnuntai-iltana kello 22.30 aikaan suljettu, ja Lehtinen valmistautui nukkumaanmenoon, kun hälytin alkoi soida ja puhelin piipata: salissa on savua!

”Ryntäsin pelkät bokserit jalassa portaat alas ja näin liekkien lyövän kymmenisen vuotta moitteettomasti toimineen viinikaapin takaa. Savua oli jo todella sankasti.”

”Sitten juoksin hakemaan sammuttimen ja sainkin liekkejä kuriin. Hälytyksestä ei ollut silloin kulunut kuin 2–3 minuuttia.”

Myös palokunta tuli paikalle nopeasti. Siinä vaiheessa Lehtisen pariskunnalla ei ollut enää asiaa sisälle ravintolaan.

”Meidät käskettiin ulos, ja minulla oli tosiaan ne bokserit jalassa”, ravintoloitsija jaksaa jo nauraa.

Savunhajua tulee joka paikasta. Jani Lehtinen esittelee Buccon varsinaisen ravintolasalin tuhoja.

Näkymät lupaavia

Remontti kestää alustavan arvion mukaan 2–3 kuukautta. Jani Lehtinen sanoo olevansa kaikin puolin tyytyväinen siihen, miten ripeästi ja tehokkaasti eri toimijat ovat laittaneet asioita tuulemaan.

”On ollut hienoa havaita, että apua löytyy, kun tällainen onnettomuus kohtaa.”

Vahinkojen rahallista määrää on toistaiseksi mahdotonta arvioida. Lehtinen muistuttaa, että menossa on vasta purkuvaihe ja toiminnan käynnistämisvaihe katutason tilassa.

”Nyt pitää vain elää hetkessä. Huominen huolehtii huomisesta.”

Terapiaa luonnosta

Koronaepidemian ravintoloitsija arvelee leikanneen Buccon liikevaihtoa noin 30 prosenttia. Loppukesällä ja syksyllä varaustilanne on kuitenkin elpynyt erittäin lupaavasti. Ihmiset liikkuvat ja matkustavat taas.

Kriisiaikana Lehtisillä on ollut aikaa kehittää Luvialta muutama vuosi sitten ostamaansa metsätilaa, joka tosin kuulostaa enemmän maatilalta.

Pariskunta kasvattaa siellä muun muassa monenlaisia tomaatteja, perunoita, sipuleita ja marjoja Buccon keittiön tarpeisiin. Pellot pukkaavat myös parsaa ja maa-artisokkaa ja metsät tatteja.

”Kasvikset ovat ihan eri tuotteita, kun se saa käyttöön vartin kuluttua keruusta”, Lehtinen vakuuttaa.

”Ja se on ollut tällaisena aikana parasta sielunhoitoa, kun on saanut lyödä käteensä multaan ja liikkua metsässä.”

Bucco

Jani Lehtinen on isännöinyt Buccoa vuodesta 2004.

Porin jokirannassa Satamaidon vanhassa kiinteistössä vuodesta 2004 toiminut ruokaravintola. Tunnetaan myös viineistään ja viini-illoistaan.

Omistaja, keittiömestari ja ravintoloitsija Jani Lehtinen toiminut alalla 30 vuotta, vastasi aiemmin porilaisen PK Kabinetin keittiöstä.

Laajensi myöhemmin tilojaan terassilla ja alakerran tapahtumatilalla.

Saa osan keittiön raaka-aineista Lehtisten tilalta Luvialta.

Sunnuntai-iltana 19. syyskuuta syttyneen tulipalon savuvahingot ja sammutustyöt turmelivat ravintolasalia, mutta toiminta jatkuu alakerrassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos