Satakunnan kuntien eläinlääkintä ja terveysvalvonta soten piiriin ehkä jo runsaan vuoden kuluttua - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakunnan kuntien eläinlääkintä ja terveysvalvonta soten piiriin ehkä jo runsaan vuoden kuluttua

Ympäristöterveydenhuollon siirto hyvinvointialueille edellyttää kaikkien kuntien yksimielistä hyväksyntää.

Ympäristöterveydenhuolto tarkoittaa muun muassa eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista.

14.9. 16:51

Ympäristöterveydenhuolto eli lähinnä kunnallinen eläinlääkintä ja terveysvalvonta saattavat siirtyä Satakunnassa hyvinvointialueen vastuulle jo 1. tammikuuta 2023. Siirron edellytyksenä on, että alueen kaikki kunnat ovat asiassa yksimielisiä.

Euran kunnanhallitus hyväksyi asiaa koskevan valmistelun aloittamisen osaltaan maanantaina. Reunaehtona kuitenkin on, että valmistelussa huolehditaan ympäristöterveydenhuollon palvelujen tuottamisesta keskeisin osin Etelä-Satakunnan alueella.

Pykälän esittelytekstin mukaan siirron selvittämiseen suhtaudutaan ainakin viranhaltijajohdossa myönteisesti myös Säkylässä, Huittisissa ja Kokemäellä. Kuntajohtajien neuvonpidossa kaikki neljä kuntajohtajaa kannattivat sitä.

Kunnat maksaisivat

Aloitteellinen asiassa oli Satakunnan sote-uudistuksen väliaikainen valmistelutoimielin (vate). Se päätti elokuussa kysyä kuntien kantoja ympäristöterveydenhuollon sisällyttämisestä hyvinvointialueen valmisteluun.

Tässä vaiheessa kyse on vain valmisteluun osallistumisesta. Mahdollinen päätös ja sopimus tehtävien siirrosta tehdään erikseen ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

Yksi kynnyskysymys on rahoitus. Vaikka ympäristöterveydenhuolto siirtyisi hyvinvointialueille, suunnitellussa kuviossa kunnat vastaisivat toiminnan rahoituksesta ainakin vuoden 2025 loppuun asti.

Kalkkiviivoilla mukaan

Kyse ei ole yksinomaan satakuntalaisesta sovelluksesta. Jos kunnat ovat yksimielisiä, laki mahdollistaa samankaltaisen siirron Suomen kaikilla 21 hyvinvointialueella.

Alun perin ympäristöterveydenhuollon ei pitänyt kuulua soten piiriin vielä uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa. Mahdollisuus tuli mukaan vasta kalkkiviivoilla, eduskunnan viimeisessä valiokuntakäsittelyssä.

Valvira määrittelee ympäristöterveydenhuollon ympäristöperäisten terveysriskien vähentämiseen, poistamiseen ja ehkäisemiseen tähtääväksi toiminnaksi. Eläinlääkäripalvelujen ohella se kattaa terveydensuojelun sekä elintarvikkeiden turvallisuuden, tupakkalain ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: