Porissa kerätään siilejä turvaan puistojen niittämisen tieltä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Siili ei pärjää niittokoneelle – eläinsuojelijat haastavat nyt porilaisia siilien ystäviä keräämään siilejä turvaan eläinsuojeluyhdistyksen organisoimissa etsinnöissä

Pitkäksi jätetyt Porin puistojen nurmikot on tarkoitus leikata lähiaikoina. Satakunnan Eläinsuojeluyhdistyksessä ollaan huolissaan heinikoissa elävien siilien säilymisestä.

Johanna Rajala etsi torstaina siilejä Porin Sampolan Pirkanpuiston heinikosta. Läheisellä kotipihalla vierailee tänä kesänä enää neljä siiliä viime kesän kymmenien sijaan.

16.7. 6:00 | Päivitetty 16.7. 9:39

Pori

Kesäpesissään asusteleville siileille harvakseen leikattavat kaupungin puistojen heinikot ovat olleet suoja, mutta leikkuuhetkellä puisto muuttuu hengenvaaralliseksi. Porin Sampolassa asuva Satakunnan Eläinsuojeluyhdistyksen siiliryhmään kuuluva Johanna Rajala on tuohtunut.

Hän saa tällä viikolla kaupungin puistotoimelta urakkakartan, johon on merkitty lähiaikoina niitettävät puisto-osuudet.

– Eivät kuitenkaan antaneet aikataulua, missä järjestyksessä töitä tehdään. Meille se tietää paljon enemmän työtä, hän sanoo.

Siili kierähtää tunnetusti palloksi vaaran uhatessa suojatakseen pehmeää vatsanahkaansa. Johanna Rajala sanoo, että samalla voi löytää koko poikueen, sillä jotkut siilit imettävät vielä.

Jos tiedossa olisi tarkka kellonaika, milloin heinikko niitetään, siilien ei tarvitsisi olla laatikoissa kuin muutaman tunnin ennen pääsyään takaisin tutulle alueella. Nyt Eläinsuojeluyhdistys joutuu hankkimaan siileille hoitopaikkoja odotusajaksi.

– Meillä on jokunen hoitaja, joka osaa hoitaa esimerkiksi poikasia ja jotka osaavat ruokkia syksyllä alipainoisia siilejä kestämään talven yli, Rajala sanoo, mutta muistuttaa, että nyt väliaikaisia hoitopaikkoja tarvittaisiin lisää.

Itse Rajala asuu omakotitalossa, jonka puutarhassa käy iltaisin syömässä tänä kesänä vain neljä siiliä.

– Viime kesänä niitä oli kymmeniä, joka puskan alta löytyi siili, hän sanoo.

Viime kesänä hän myös löysi Sampolan puistoalueelta poikkileikatun siilin niiton jäljiltä.

– Yksi koiranulkoiluttaja löysi kokonaisen silvotun poikueen, hän sanoo ja tekee johtopäätöksiä siitä, miksi tänä kesänä pihapiirin siilit ovat niin harvalukuisia.

Rajala pyytää vapaaehtoisia haravoimaan siilejä puistoheinikoista ja siirtämään löydetyt siilit laatikoihin turvaan, mutta vain organisoiduissa etsinnöissä, ei omatoimisesti. Jos ihmiset rynnistävät puistoihin keräämään siilejä ilman sen parempaa tietämystä, riskinä on, että siilinpoikasilta riistetään niiden emo.

Organisoituja etsintöjä ollaan Rajalan mukaan järjestämässä, mutta niiden ajankohdasta ei ole vielä tietoa. Kun etsintöjen ajankohdat selviävät, niistä tiedotetaan Porin puskaradio -sivulla Facebookissa.

– On muistettava vain, että laatikon laitojen pitää olla korkeita, sillä siili kiipeää. Tällä helteellä laatikko pitää laittaa varjoon. Laatikkoon laitetaan vettä ja syötävää. Jos on kysymys poikueesta, emo ja poikaset pitää laittaa samaan laatikkoon. Jos säät viilenevät, lämminvesipullo lämmittää laatikossa.

Hän kehottaa ihmisiä ottamaan yhteyttä Satakunnan Eläinsuojeluyhdistykseen, jos ei tiedä, miten toimia tai haluaa antaa löytämänsä siilin muille hoidettavaksi.

Korjattu 16.7 kello 9.38: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, organisoituja etsintöjä ollaan järjestämässä. Omatoimisesti siilejä ei pidä mennä keräilemään. Virhe oli myös Satakunnan Kansan printtilehdessä (SK 16.7.)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: