BASF jatkaa rakennustöitä ja työllistämistä Harjavallassa sekä Saksassa – hallinto-oikeuden päätös siirsi johdon kesälomat kauas tulevaisuuteen - Satakunta - Satakunnan Kansa

BASF jatkaa rakennustöitä ja työllistämistä Harjavallassa sekä Saksassa – hallinto-oikeuden päätös siirsi johdon kesälomat kauas tulevaisuuteen

Akkumateriaalitehtaalla uskotaan vakaasti, että tulevan tuotantolaitoksen taloudelliset, yhteiskunnalliset ja ympäristökysymykset saadaan pysymään tasapainossa.

Harjavallassa jatketaan rakennustöitä ajatuksella, että tuotanto BASF:n tehtaalla alkaa ensi vuonna.

6.7. 20:16

Harjavallan BASF:n akkumateriaalitehtaan rakennustyöt jatkuvat entiseen malliin. Taustalla tehtävän työn tahti sen sijaan on paljon kiihkeämpää kuin vielä kesäkuun alkupuolella.

Vaasan hallinto-oikeuden 22. kesäkuuta tekemä päätös palauttaa ympäristölupa takaisin aluehallintovirastolle järkytti hetkeksi, mutta nyt johdossa tehdään töitä tämän vuoden kesälomat unohtaen.

Pääosassa on nyt sulfaatti, jota valmistusprosessissa syntyy ja joka johdetaan Kokemäenjokeen.

– Tällä hetkellä tutkitaan kaikkia vaihtoehtoja, joilla voimme edetä, BASF:n maajohtaja Tor Stendahl sanoo.

Vaihtoehtoja punnitaan ajatuksella, että tehdas käynnistyy alkuperäisen suunnitelman mukaan vuonna 2022.

– Vaihtoehdot ovat juridisia, teknisiä tai lupateknisiä, Stendahl sanoo.

Juridinen merkitsee valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Se merkitsee myös pitkää prosessia.

Kysymykseen siitä, eikö tekninen vaihtoehto eli prosessin haitallisten vaiheiden muuttaminen vähemmän haitallisiksi olisi helpoin tie edetä ja saada ympäristöasioiden perusteella valituksen tehneet tahotkin tyytyväisiksi, Stendahl vastaa hitaasti harkiten.

– Haaste tässä on se, että sulfaatti ei ole haitallista ainetta. Asiaa on tutkittu paljon , ja ympäristölupaprosessi oli raskas. Sekä avin että elyn asiantuntijoiden mukaan näin voitiin edetä.

Hän muistuttaa myös, että hallinto-oikeuden päätöksessään mainitsemat valmiina olevat sulfaatin puhdistusmenetelmät on suunniteltu kaivosteollisuuden tarpeisiin eivätkä ne sellaisenaan sovellu BASF:n prosessiin

Harjavallan tehdas palvelee sähköautoteollisuutta.

Hallinto-oikeuden päätöksellä saattaa olla Harjavallan laitoksen lisäksi vaikutuksia Saksan Swartzheidiin, missä Harjavallan tuote jatkojalostettaisiin.

Suunnilleen samaan aikaan aloitettiin molemmilla paikkakunnilla työt uuden akkumateraiaalitehtaan rakentamiseksi.

Tarkoitus on, että Harjavallan tuotteesta valmistetaan lopullisia sähköautojen akkuja noin 400 000 kappaletta vuodessa Euroopan autoteollisuuden tarpeisiin.

–Hanke on merkittävä koko Euroopassa, mittaluokassaan ensimmäinen koko mantereella, Stendahl sanoo ja muistuttaa tehtaan olevan tärkeä osa hallituksenkin ajamaa akkuarvoketjua.

Myös Saksassa jatketaan töitä ensijärkytyksen jälkeen. Tehdas rakentuu samaan tahtiin Harjavallan tehtaan kanssa.

– Uskon ja toivon hartaasti, että prosessi ei pitkity, Stendahl sanoo.

Sama usko näyttää elävän myös työnhakijapiireissä. Yli 40 työntekijää on jo palkattu ja lisää palkataan.

Maajohtajan mukaan päivittäin edelleen tulee kyselyjä avoimista työpaikoista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: