Fortum investoi Harjavaltaan – uuden laitoksen arvo 24 miljoonaa euroa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Fortum investoi Harjavaltaan – uuden laitoksen arvo 24 miljoonaa euroa

Jo tällä hetkellä yhtiöllä on Harjavallassa pilottilaitos, jota se on operoinut runsaan vuoden.

Fortumin uusi laitos rakennetaan Harjavallan Torttilaan, BASF:n tulevan tehtaan läheisyyteen.

17.6. 6:00

Fortum aikoo rakentaa Harjavaltaan ensimmäisen sukupolven hydrometallurgisen kierrätyslaitoksen. Investoinnin suuruus on noin 24 miljoonaa euroa.

Laitoksella tullaan kierrättämään sähköautojen litiumakuissa käytettyjä arvokkaita metalleja sekä erilaisia akkujen valmistusketjussa syntyviä jätejakeita.

Laitos kasvattaa Fortumin hydrometallurgista kierrätyskapasiteettia ja mahdollistaa kestävien akkukemikaalien tuotannon.

Jo tällä hetkellä yhtiöllä on Harjavallassa pilottilaitos, jota se on operoinut runsaan vuoden. Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaan mukaan pilottilaitoksen päätavoitteena on ollut ratkaista akuista saatavaan mustaan massaan liittyviä teknisiä prosessihaasteita.

– Nyt tiedämme, miten ensimmäisen sukupolven laitos kannattaa rakentaa. Erotteluun ja kierrätykseen liittyvät haasteet on ratkaistu.

Uusi laitos tulee nousemaan Harjavallan Torttilaan, BASF:n tulevan tehtaan läheisyyteen. Siihen, mikä nykyisen pilottilaitoksen kohtalo tulevaisuudessa on, Saarimaa ei vielä osaa vastata.

– Tulemme keskittymään uuteen laitokseen ja pohtimaan vanhan laitoksen kohtaloa, eli kannattaako testilaitosta säilyttää.

Uuden laitoksen toiminta on käynnistymässä vuonna 2023. Kalle Saarimaan mukaan toiminnan alkuvaiheessa laitoksella tullaan käsittelemään erityisesti akkuteollisuuden tuotantojätettä.

Jatkossa kierrätyslaitoksella käsitellään yhä enemmän myös sähköautojen akuista erotettua mustaa massaa.

Käytännössä Fortum kierrättää litiumakut menetelmällä, joka koostuu sekä mekaanisesta että hydrometallurgisesta prosessista, ja jonka hiilijalanjälki on mahdollisimman matala.

Käytöstä poistuneet litiumakut puretaan ja käsitellään ensin mekaanisesti Fortumin tuotantolaitoksella Ikaalisissa, missä akut murskataan ja erotetaan jakeiksi, kuten metalleihin, muoveihin ja mustaksi massaksi. Musta massa toimitetaan Fortumin Harjavallan kierrätyslaitokseen, jonka hydrometallurgisessa prosessissa tuotetaan uusia kierrätettyjä raaka-aineita käytettäväksi uusissa akuissa.

– Sähköautojen akkuja päätyy kierrätykseen vielä vähän, mutta niitä tulee muun muassa takaisin vetojen kautta ja kolariautoista. Myös akkutehtailta tulee viallisia akkuja.

Uuden laitoksen kapasiteettia kuvaa se, että tulevaisuudessa valtaosa Euroopan mustasta massasta pystytään kierrättämään Harjavallassa.

Havainnekuva uudesta laitoksesta.

Litiumakuilla on keskeinen merkitys tulevaisuudessa, sillä ne mahdollistavat siirtymän puhtaaseen energiaan ja sähköisen liikkumisen kasvun.

Liikenteen nopean sähköistymisen ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen myötä litiumioniakkujen kysynnän odotetaan kasvavan yli kymmenkertaisesti vuoteen 2030 mennessä, mikä lisää merkittävästi akkujen tuotannossa käytettävien kriittisten metallien tarvetta.

Kuvaavaa on, että tällä hetkellä kierrätysmarkkinoiden arvo on globaalisti 1,3 miljardia euroa. Ennusteiden mukaan se kasvaa vuoteen 2030 mennessä 20–30 miljardiin.

– Kasvu tulee olemaan eksponentiaalista. Siksi on tärkeää, että olemme johtavassa asemassa ensimmäisen sukupolven laitoksessa.

Fortumin uusi kierrätyslaitos Harjavallassa auttaa vastaamaan kasvavaan kierrätettyjen akkumateriaalien kysyntään ja tuottamaan kestävästi sähköauton akkujen valmistuksessa tarvittavia raaka-aineita, kuten litiumia, nikkeliä, kobolttia ja mangaania.

Uusi laitos tulee luomaan lähivuosina noin 30 työpaikkaa. Pilottilaitoksella työntekijöitä on 23.

– Harjavallassa tehdään myös kehitystyötä, eli uusia työpaikkoja tulee olemaan enemmän kuin seitsemän, mutta hyödynnämme myös jo olemassa olevaa osaamista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut