Rauma etsii meriteollisuuspuiston kivilouheen proomurahtaukselle vaihtoehtoa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauma etsii kivilouheen proomurahtaukselle vaihtoehtoa

Merilintujen pesintäsaaren suojelusta jopa 6,5 miljoonan euron tonttihinta.

Rauman meriteollisuuspuistosta olisi tarve louhia kallioalue, mutta kivilouheen sijoitukselle on vähän paikkoja. Järviluotojen merilintujen suojelu estää tien rakentamisen valmiiksi ja kumipyöräkuljetusten käytön.

15.6.2021 20:58

Rauma

Kaupungin omistuksessa olevan Rauman meriteollisuuspuiston sisäiseen laajennukseen uusia toimitiloja varten haetaan kustannuksiltaan edullisempia vaihtoehtoja.

Ratkaistavana on ison louhittavan kivimassan sijoittaminen, kun merimetsojen ja harmaahaikaroiden, ja niiden pesintäsaaren suojeluvelvoite estää tienrakennuksen ja kivenajon Järviluotoihin sataman laajennusalueelle. Kuljetus vesitse proomuilla nostaisi parin hehtaarin tontin hinnan jopa 6,5 miljoonaan euroon.

Kaupunginhallitus pysäytti 3,5 miljoonan euron määrärahaesityksen kaupunginvaltuustolle pöydälle ja edellyttää sijoitusvaihtoehtojen etsimistä telakka-alueelta louhittavalle kiviainekselle. Suunnitelmana on, että Rauman Satama Oy osallistuu louhintaurakkaan ja investointiin kolmen miljoonan euron osuudella.

Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd) korostaa, että meriteollisuuspuiston kehittämisinvestointiin suhtaudutaan myönteisesti ja työt halutaan käyntiin viivytyksettä.

– Haluamme vielä selvittää vaihtoehtoja, koska tontista on tulossa Rauman historian kalleimpia, mikäli kivimassa kuljetetaan proomulla lähisaareen, Leppikorpi sanoo.

Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy suunnittelee tilavuudeltaan noin 200 000 kiintokuutiometrin kallioalueen louhintaa telakan ja muiden yritysten tilatarpeisiin. Uutta rakennuspaikkaa tarvitsee Raumalla toimiva potkurilaitevalmistaja Steerprop Oy, joka suunnittelee uusien tuotanto- ja toimistotilojen rakentamista.

Oheistuotteena tonttialueen louhinnasta syntyy 300 000–400 000 irtokuutiometriä kivilouhetta, jolle ei ole tilaa telakan ja meriteollisuuspuiston alueella.

Jo tehdyistä louhinnoista on läjitetty osaksi tiepenkereet kohti Järviluotoja, mutta saarille asti tietä ei ole ollut lupa tehdä saarten merimetsojen ja harmaahaikaroiden sekä niiden pesäpuiden suojelun seurauksena.

Rauma valitti Varsinais-Suomen ely-keskuksen asettamasta rakennuskiellosta Turun hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen ja piti toimenpidekiellon voimassa. Rauma on hakenut asiassa valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut