Porissa lämmin ateria lapsille lmaiseksi seitsemässä eri paikassa kesän ajan - Satakunta - Satakunnan Kansa

Lapsen nälkä ei odota

Porin kaupunki tukee ja Satakunnan yhteisökeskus järjestää lasten ja nuorten kesäruokailua kolmatta kesää. Kipeästä tarpeesta yhteiseen ruokahetkeen sekä järjestäjien innokkuudesta toimia kertonee se, että ruokailupaikkojen määrä on lisääntynyt tänä kesänä jo seitsemään.

Kati Aalto tarjoaa torstaina jälkiruuaksi banaanin, jonka voi ottaa mukaan välipalaksi.

11.6. 11:00

Vapaaehtoisia tekeviä käsiä on löytynyt toiminnan kolmantena vuotena lasten ja nuorten kesäruokailuun entistä enemmän.

Kati Aalto jakaa yhtenä muiden joukossa ruokaa lapsille Otavankatu 5:n tiloissa, vaikka normaalisti työpiste on toimistossa samassa talossa.

Satakunnan yhteisökeskuksen työllisyyskoordinaattori, joka vastaa myös lasten ja nuorten ilmaisesta harrastustoiminnasta on mielellään myös näissä tehtävissä, jos kiireessä apua tarvitaan.

– Tässä tekee konkreettisesti työtä, jolla on tarkoitus, hän sanoo.

Kiirettä on myös pitänyt.

Vasta neljättä päivää ruokaa jakava Aalto sanoo, että menekki oli yllättää tekijät ja jakajat heti ensimmäisenä päivänä kuluvan viikon maanantaina, vaikka tietoa joidenkin lapsiperheiden heikentyneestä taloudellisesta tilanteesta oli järjestäjille jo välittynyt.

Aalto sanoo nähneensä tilanteen kehittymistä heikompaan suuntaan.

– Lasten ja nuorten harrastusrahaston hakemukset ovat korona-aikana moninkertaistuneet. Jo 50 euron vuosimaksu heilauttaa joskus perheen taloutta, hän sanoo.

Viime vuonna elettiin koronakesää, jolloin ruoka valmistettiin Cygnaeuksen keskuskeittiössä. Nyt on taas päästy tekemään ruoka yhteisötalo Otavan ravintolassa eli Otavan Olkkarin keittiössä.

Otavan Olkkarin keittiömestari Katja Viitala laskee tehneensä 400 annosta päivässä.

– Kyllä työvoima ja ruoka riittää, teemme sen verran, kuin tarve vaatii. Mutta, jos menekki kasvaa vielä ensi vuonna, tarvitsen ainakin uuden uunin keittiöön, hän sanoo hymyillen.

Ruoka siis riittää, mutta Aalto vertaa viime kesiin, jolloin hän muistaa monen lapsen pyytäneen ruokaa vain vähän.

– Nyt pyydetään paljon ja haetaan lisää. Tuntuu siltä, että joku on oppinut syömään vähän varastoon. Ehkä aamu- ja iltapala ovat olleet kevyitä, Aalto kertoo.

Jos ruokaa jäisi yli, sillekin on osoite.

– Meillä on valmiina ruokajaon osaamista ja yhteistyöverkosto, jonka avulla saamme tarvittaessa jaettua ylijäämäruuan nopealla aikataululla, toiminnanjohtaja Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskuksesta kertoo.

Katja Viitalan keittiössä on viime päivät saanut tehdä noin 400 annosta päivässä lapsille sen lisäksi, että on valmistettu Otavan Olkkarin lounaat. Torstaina oli lapsille tarjolla nakkikeittoa ja kinkkukiusausta.

Ruokailemaan tullaan monista syistä. Joku tulee vain satunnaisesti vaikka isovanhemman kanssa siten, että isovanhempi itse ruokailee maksullisen ruuan samassa tilassa Olkkarin ruokaa.

Voimavarat saattavat olla vähäiset monen aterian valmistukseen päivässä.

Työssä käyvälle vanhemmalle on hyvä tietää, että lapsen päivän katkaisee ruokahetki monipuolisen aterian äärellä eikä lapsi syö vain jotakin hetken mielijohteesta.

Monelle perheelle kesäruokailu on vahvasti taloudellinen tuki, ja alati lisääntyvän lapsiperheköyhyyden Suomessa ilmainen ateria saattaa olla lapsen ainut lämmin ateria päivän aikana.

Mikään pieni merkitys ei ole silläkään, että lapsi kohtaa hänelle hoivaa antavia aikuisia kesken yksinäisen päivän.

Ammattilaista satuttaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa lähinnä sosiaalisessa mediassa esiin nousseet kaunaiset puheet kaupungin kädenojennuksesta lapsille.

On väitetty lapsia uusavuttomiksi ja vanhempia laiskoiksi. Joidenkin mielestä lasten pitäisi itse valmistaa ruokiaan ja aikuisten opettaa lapsiaan tekemään aterioitaan. Jonkun mielestä nämä lapset jopa vievät leivän vanhuksen suusta.

Tyhjästä on paha nyhjäistä. Joskus kaikilla ei vain ole rahaa raaka-aineisiin. Korona on vaikeuttanut monien perheiden taloudellista tilannetta. Jos viime kesänä perheessä yksi aikuinen oli lomautettuna, tänä kesänä heitä on jo ehkä kaksi.

– Näitä ajatuksia on heitelty Porin ulkopuolellakin. Tekisi mieli haastatella heitä, keitä he ovatkin. Eikö meillä juuri lapsien pitäisi tulla aina ensin, kun hyvinvoinnista puhutaan, Aalto hämmästelee.

Nälkä ei odota.

– Kai se on sitä, kun ihmiset lukevat vain otsikoita, hän pohtii.

Samassa tilaan ryntää joukko 7-9 -vuotiaita lapsia. Yhteisökeskuksen järjestämän kesäleirin lapset ovat päässeet rapsuttamaan kaverikoiraa, ja nyt on nälkä.

Hymy on herkässä, kun tekee hyvää. Kati Aalto sanoo, että lapsen etu on aina ensin.

– Meillä on täällä työllistettyjä, työelämään tutustuvia, opiskelijoita harjoitusjaksollaan ja työkokeilussa olevia.

–Aamuisin vielä Monikulttuurikeskuksen puolelta vahtimestari käy kysymässä, tarvitseeko hankkia lisäkäsiä jakeluautoihin kantamisessa.

Sekä Viitala että Aalto kiittelevät työnteon meininkiä niin paikan päällä kuin kaikissa muissakin jakelupisteissä

– Vähän kaikilla on keskimääräistä suurempi sydän, Aalto päättelee.

Seitsemän padan pidot

Tarkoitettu 7–18 -vuotiaille porilaisille

Ahlaisten koululla kyläyhdistyksen järjestämänä 30.7. saakka

Noormarkun Varikolla yhdessä ev.lut. kirkon, Varikkoseurakunnan ja Länsi-Suomen romanit ry:n järjestämänä 10.8.saakka

Länsi-Porin kirkolla seurakunnan järjestämänä 18.6. saakka

Pormestarinluodon kirjatuvalla asukasyhdistyksen järjestämänä 10.8. saakka

Reposaari-talolla Reposaari-yhdistyksen järjestämänä 2.7. saakka

Itätuulen koululla Sampolassa sivistystoimen järjestämänä 10.8. saakka

Yhteisötalo Otava ruuan valmistus ja jakelu kaikille jakelijoille ja jakelu paikan päällä 10.8. saakka.

Yhteisötalon ruuan jakelu tapahtuu Olkkarin Olohuoneen tiloissa, joten siellä on mahdollisuus myös aikuisten ruokailla kohtuullista korvausta vastaan

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: