Sinileviä on jo havaittu Raumalla - Satakunta - Satakunnan Kansa

Sinileviä on jo havaittu Raumalla – Tällä hetkellä vesiä kuitenkin värjää eniten siitepöly

Lämpimässä ja seisovassa säässä sinilevä voi runsastua nopeasti.

Arkistokuvassa sinilevää Petäjäksen pohjoisrannassa heinäkuussa 2019.

10.6. 13:55

Rauma

Järvillä sinilevähavainnot ovat jonkin verran lisääntyneet edellisviikkoon verrattuna, mutta runsaita sinileväkukintoja ei ole havaittu. Merialueilla on tehty muutamia sinilevähavaintoja Saaristomerellä sekä Suomenlahden ja eteläisen Selkämeren rannikolla.

Sinilevää on havaittu hieman Raumalla meren rannassa Verkkoniemennokassa alkuviikosta ja Rauman Lapin Narvijärvellä keskiviikkona.

Vaikka havainnot ovat lisääntyneet, tilanne on silti ajankohdalle tyypillinen, Suomen ympäristökeskus kertoo tiedotteessaan.

Vedessä on edelleen myös suuria määriä männyn ja kuusen siitepölyä.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat jopa 4–5 astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpiä.

Helteinen sää on lämmittänyt järvien lämpötilat Etelä- ja Keski-Suomen alueella yli 20 asteen. Raumalla Verkkoniemennokassa pintaveden lämpötilaksi mitattiin 20 astetta ja Narvijärvellä 23 astetta.

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla veden lämpötilat ovat 15–18 astetta ja aivan pohjoisimmassa Suomessakin yli 10 astetta.

Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen Meripalvelujen mukaan Perämerellä 12–17 °C, Selkämerellä 13–17 °C, Saaristomerellä 15–19 °C ja Suomenlahdella 15–18 °C.

Järvi-meriwiki

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä jokaisella on mahdollisuus perustaa oma havaintopaikka ja tallentaa sille levähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta.

Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla.

Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia.

Järvi-meriwiki on verkkopalvelu, jota tuotetaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Sääolosuhteet vaikuttavat suuresti sinilevien runsastumiseen, joten tyynellä säällä ja veden lämmetessä paikallinen sinileväkukinta voi kehittyä nopeastikin. Runsaimmin sinileviä esiintyy Itämerellä yleensä vasta heinä- ja elokuussa.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa yleisestä valtakunnallisesta sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka. Valtakunnalliseen sinileväseurantaan liittyvä viikoittainen levätiedotus aloitettiin vuonna 1998.

Terveyshaittoja voi tulla sinilevien tuottamista yhdisteistä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaan sinilevää runsaasti sisältävään veteen on aina syytä suhtautua siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä, mutta suuri osa uimareille aiheutuneista oireista saattaa johtua myös muista yhdisteistä.

Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa sinileväisestä vedestä. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä.

Myrkytysepäilyissä hakeudutaan lääkäriin tai viedään lemmikkieläin eläinlääkäriin. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.

Lue laaja tietopaketti sinilevästä: Sinilevää pidetään riesana, mutta se ei ole läheskään aina myrkyllistä – Lisäksi syanobakteeri on ympäristön tärkeä perustuottaja ja maapallon vanhimpia elämänmuotoja

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: