Rauma vähentää ykkösuimarantansa kuormitusta - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauma vähentää ykkösuimarantansa kuormitusta – Otanlahden alueen hule- ja sadevedet viemäröidään Kompinlahteen

Uuden linjan vaikutuksia tutkitaan uimavesinäytteillä.

Otanlahtea eivät kuormita vain lähiympäristön sadevesiviemärien päästöt. Rannalla ja suojaisalla lahdella viihtyvät valkoposkihanhet jättävät myös jälkensä.

7.5. 20:58

Rauma

Rauman ykkösuimarannan vedenlaatua yritetään parantaa viemäröimällä sade- ja hulevesiä toisaalle Otanlahden sijasta.

Otanlahden vedenlaatu ei ole täyttänyt menneinä kesinä uimavesinormeja, ja rannalle on asetettu uimakieltoja korkeiden bakteeripitoisuuksien ja leväkasvun vuoksi.

Uimaveden laatua pyritään parantamaan ohjaamalla Otanlahden urheilukentän ja Rauman lyseon lukion alueen hulevesilinja tilapäisesti paineviemärilinjalla pois uimarannalta. Hulevedet pumpataan Pidesluodonkadun hulevesilinjaan, joka purkaa vedet Kompinlahteen.

Urheilukentän ja lukion alueen hulevesilinja tulpataan rannan edustan parkkipaikalla, ja hulevesi ohjataan betonikaivoon. Kaivosta vesi pumpataan painelinjaa pitkin Suvitien sekä Poroholman leirintäalueen ja Pidesluodonkadun välisen puistokaistaleen kautta Pidesluodonkadun olemassa olevaan hulevesilinjaan.

Pumpun häiriötilanteita tai erittäin kovia rankkasateita varten pumppukaivoon järjestetään ylivuoto vanhaan tulpattuun linjaan.

Kaivutyöt aloitetaan ensi viikolla, ja uuden linjan on tarkoitus olla käytössä viikolla 20. Työt aiheuttavat alueella tilapäistä haittaa liikenteelle.

Otanlahden uimarannalla suositeltiin välttämään uimista viime kesänä, ja loppukesästä ranta asetettiin uimakieltoon kohonneiden bakteeripitoisuuksien vuoksi.

Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen asetti syyskuussa 2020 työryhmän selvittämään uimarannan tilaa ja valmistelemaan toimia veden laadun parantamiseksi.

– Hulevesien vaikutusta pidettiin suurimpana bakteeripitoisuuksien nostajana, sillä pitoisuudet nousivat selvästi sateiden jälkeen, eikä bakteereja löytynyt näytteistä, jotka otettiin pidemmillä sateettomilla jaksoilla, ympäristönsuojelupäällikkö Juha Hyvärinen kertoo kaupungin tiedotteessa.

Uuden linjan vaikutuksia tutkitaan uimavesinäytteillä. Niitä otetaan Otanlahdessa normaalia tiuhempaan ensi kesänä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: