Satakuntalaiset ruokatalot yhdistävät voimansa tutkimusprojektissa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kukkakaalin, palkokasvien ja yrttien kasvatuksessa nähdään vahvoja kasvunäkymiä Satakunnalle – ”Laventelille olisi kysyntää ulkomailla asti”

Satakuntalaiset ruokatalot yhdistävät voimansa tutkimusprojektissa.

Etelä-Satakunnassa kasvatetaan lähes kaikki Suomen pinaatti. Apetit kaipaisi myös lisää kukkakaalituotantoa.

7.4.2021 13:52 | Päivitetty 7.4.2021 14:14

Eura

Eurassa toimiva Pyhäjärvi-instituutti aloittaa tutkimushankkeen, jossa on nähtävissä merkittäviä aluetaloudellisia vaikutuksia. Hankkeessa on tarkoitus löytää uusia keinoja kehittää jo vahvaa satakuntalaista ruuan tuotantoa.

Mukana on tilaajina ja yhteistyötahoina lähialueen elintarvikeyrityksiä, muun muassa suuret ja perinteikkäät Apetit ja HKScan.

– Tämä on yritysten tarpeista lähtevä hanke, Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtaja Teija Kirkkala sanoo.

Hankkeessa kehitetään uusia toimintatapoja kukkakaalin, palkokasvien, salaatin ja yrttien tuotantoketjuihin.

Kukkakaalin tuotanto ei ole Suomessa nykymenetelmin kustannustehokasta teollisessa mittakaavassa. Ongelmana on muun muassa sadon kypsyminen kerralla samaan aikaan. Tähän voidaan mahdollisesti vaikuttaa esimerkiksi lajikevalinnoilla. Hankkeessa tarkastellaan myös kukkakaalien esikäsittelyä pellolla eli kukinnon erottamista.

Kukkakaalien ja palkokasveista esimerkiksi kikherneen tuotannon kehittäminen nousevat suoraan pakastekasviksia tuottavan Apetitin tarpeista.

– Kotimaisten raaka-aineiden käyttöasteemme on jo nyt erittäin korkea. Kehittämällä kukkakaalin ja palkokasvien tuotantoa saamme käyttöömme entistäkin enemmän kotimaista raaka-ainetta, Apetit Oyj:n toimitusjohtaja Esa Mäki kommentoi tiedotteessa.

Yrttituotanto on kasvanut Satakunnassa voimakkaasti viime vuosina. Laventelin, rosmariinin ja nokkosen peltoviljelyä kehitetään Suomen olosuhteisiin sopivaksi.

– Nokkoseen liittyy valtavaa potentiaalia elintarvikekäytössä ja sen menekki kasvaa myynnissämme vuosi vuodelta. Laventelille olisi kysyntää ulkomailla asti, avomaayrttien viljelyttäjänä ja tukkukauppiaana toimivan euralaisen Nordic Herbs Oy:n Petri Koivisto sanoo.

Hankkeessa pilotoidaan myös kerros- eli vertikaaliviljelyä. Mäkitalon Maistuvat Oy on Eurassa toimiva uusi yritys, joka tekee salaattisekoituksia ja annossalaatteja. Yrityksen tavoitteena on tuottaa osa raaka-aineistaan kerrosviljelymenetelmin.

Vertikaaliviljelyn etuina ovat muun muassa viljelyn pieni pinta-alatarve ja kasvihuonetuotantoa maltillisemmat lämmityskulut.

Kerrosviljelytestin tuottaa niin ikään euralainen Novarbo, joka kuuluu Biolan-konserniin. Kasvihuoneviljelyä pitkään tehnyt Härkälän Puutarha Oy puolestaan kasvattaa testi-idut.

Hankkeessa mukana olevalla HKScanilla on yhteistyötä esimerkiksi Mäkitalon Maistuvien ja Apetitin kanssa.

Satakunnan ely-keskuksen rahoittamaa Green future of Satakunta -hanketta (”Satakunnan vihreä tulevaisuus”) koordinoi Pyhäjärvi-instituutti ja hankkeessa ovat yhteistyössä mukana Apetit Oyj, HK Scan Finland Oy, Mäkitalon Maistuvat Oy ja Nordic Herbs Oy.

Koko maan vihannessadosta yli 20 prosenttia viljellään Satakunnassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut