Satakunta tarjoaa hiihtolomaiselle rutkasti turvallista tekemistä ulkoilmassa – katso vinkit tästä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakunta tarjoaa hiihtolomaiselle rutkasti turvallista tekemistä ulkoilmassa – katso vinkit tästä

Hyvät talvisäät kutsuvat hiihtolomalaisia liikkumaan ja ulkoilemaan. Keräsimme ulkoilu- ja retkeilyvinkkejä maakunnasta.

Kuvituskuva.­

20.2. 11:20

Satakunta

Koronatilanteen huonontuessa myös Satakunnassa on suositeltu vahvasti, että hiihtolomaviikolla ei matkustettaisi maakunnan rajojen ulkopuolelle. Samaa suositteli valtakunnallisesti myös THL, jonka mukaan hiihtolomalla olisi parasta pysyä kotimaisemissa.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä maakunnan sisälläkin tekemistä riittää paljon. Listasimme kuusi eri aktiviteettia hiihtolomaksi. Tartu ehdotuksiin koronatilanteen sallimissa rajoissa.

Hiihtämään!

Hiihtokärpänen on tuntunut puraisevan ympäri Suomen ja mikäpä siinä. Lumirikas talvi antaa mahdollisuuden hypätä laduille melkein missä vain, eikä Satakunta todellakaan ole poikkeus.

Kuntien ylläpitämää latuverkostoa on Satakunnassa erittäin karkeasti arvioiden vähintäänkin satoja kilometrejä ja tasosta riippuen kaikille löytyy sopivaa maastoa.

Säät ovat olleet sellaiset, että latuverkostojen ylläpito on onnistunut nykyistä normaalitalvea paremmin, joten ladut ovat ympäri maakuntaa erittäin hyvässä kunnossa.

Kokeile vaikka tätä: Ulvilasta Nakkilaan hiihtämällä. Kaasmarkun keskustan ja Salomonkallion hiihtokeskuksen välinen pelloilla kulkeva latureitti on helppo hiihdettävä kokemattomallekin. Hiihtoretken varrella voi pysähtyä laavulle vaikka makkaranpaistoon.

Luistelemaan!

Tekeekö mieli testata luistelutaitojasi? Tasaiseksi jäädytettyjä luistelukenttiä ja -kaukaloita löytyy ympäri maakuntaa.

Harjoitusliukujen lomassa voi pysähtyä lepuuttamaan reisiä ja juttelemaan kaverin kanssa, ja sitten jaksaa taas kiertää muutaman lenkin.

Jos luistelu on hallussa, ota maila mukaan. Usein pipolätkäpelit saa aikaan jo pienelläkin porukalla, ja peliin pääsee sitä mukaa kun saapuu paikalle.

Kokeile vaikka tätä: Kiristä kaunot tai hokkarit jalkaan ja harjoittele sirklausta tai piruettia vaikka Porin Liisanpuistossa.

Järven jäälle!

Pitkät pakkasjaksot ovat jäädyttäneet myös luonnon jäät monin paikoin paksuun kuntoon, mikä mahdollistaa esimerkiksi retkiluistelun ja hiihdon järven jäällä. Köyliöjärven jäällä Säkylässä voi potkutella lainakelkoilla.

Jäät tarjoavat hyvät mahdollisuudet myös pilkkimiseen ja avantouintiin.

Luonnonjäillä tulee muistaa varovaisuus, ja suositus on pitää jäänaskalit aina kaulassa. Älä unohda kulkevasi vetten päällä!

Kokeile vaikka tätä: Jäälle pääsee ainakin Köyliönjärvellä sekä Pomarkun Isojärven Kerimanninrannasta. Uutuutena Harjavaltaan on avattu ulkoilureitti Kokemäenjoelle väleille Kultakoukku–Pirkkala ja Hopearanta–Havinki.

Mutkamäkeen!

Kiehtooko temppuilu ja vauhdin hurma? Ota allesi lumilauta tai laskettelusukset ja lähde mäkeen. Jos varusteita ei löydy kotoa, ne voi vuokrata välinevuokraamoista. Vuokraaminen tarjoaa myös mahdollisuuden kokeilla jotakin uutta.

Aloittelijat voivat suunnata kohti loivempia rinteitä, hurjapäät etsivät hyppyreitä ja reilejä. Ja ylämäet pääsee hissillä, mikäs sen mukavampaa!

Kokeile vaikka tätä: Satakunnan hiihtokeskukset Hiittenharju, Ruosniemi ja Salomonkallio ovat pidentäneet aukioloaikojaan hiihtoloman ajaksi, ja laskemaan pääsee aamupäivästä iltaan saakka.

Pulkkailemaan!

Lapset sen tietävät: missä on lumikasa, siellä on pulkkamäki. Aikaisemmin tänä talvena pulkka- ja liukurihyllyt myytiin jossakin jopa tyhjäksi, niin kovasti ihmiset kaipasivat pulkkailemaan.

Pulkkailussa parasta on tietenkin se, että se sopii kaikille vauvasta vaariin. Varaudu yllättäviin pomppuihin ja kasvoille pöllyävään lumeen.

Kokeile vaikka tätä: Pulkkailla voi vaikka kotipihassa tai lähimetsässä, mutta pidempiä mäkiä on tarjolla ainakin Yyterissä sekä Hiittenharjun, Salomonkallion ja Ruosniemen hiihtokeskuksissa.

Retkelle luontoon!

Ulkoilla voi myös lähimetsissä ilman sen kummempaa tavoitetta. Metsän siimeksessä voi kulkea omassa rauhassa ja hiljentyä kuuntelemaan puiden huminaa.

Tavallisen tarpomisen lisäksi kannattaa ottaa kokeiluun lumikengät, metsäsukset tai vaikka maastopyörä. Ota kamera mukaan ja talleta lumiset oksat ja eläinten jäljet.

Tärkeintähän retkellä on eväät. Joskus riittää termarikahvit takapihalla, kun toisinaan paikallaan on pitkä retki ja päätteeksi nuotiomakkarat.

Kokeile vaikka tätä: Talveen sopivia fat bike -maastopyöriä voi vuokrata ainakin Kokemäen Pitkäjärveltä. Polje metsäpolkuja pitkin Järilänvuorelle tai Hiittenharjulle asti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?