Olkiluoto 3 kohti polttoainelatausta – Säteilyturvakeskus arvioi voimalan käyttöönottovaiheen edenneen huomattavasti - Satakunta - Satakunnan Kansa

Olkiluoto 3 kohti polttoainelatausta – Säteilyturvakeskus arvioi voimalan käyttöönottovaiheen edenneen huomattavasti

Olkiluoto 3:n reaktorilaitosta on viimeistelty vuosien ajan käyttöönottoa varten. Tuoreimman aikataulun mukaan tavoitteena on reaktorin lataus maaliskuussa.­

21.1. 17:03

Eurajoki

Ydinturvallisuudesta viranomaisena vastaava Säteilyturvakeskus (STUK) arvioi Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönottovalmistelujen edenneen suotuisasti kohti polttoaineen latausta.

STUK:n viime vuoden viimeisen kolmanneksen valvontaraportissa todetaan voimalassa olevan ”asioita vielä kesken ja niiden osalta STUK arvioi latausvalmiuden, kun TVO on osoittanut Säteilyturvakeskukselle kuinka ne ratkaistaan.”

Ydinvoimalan asennusten ja latausvalmistelujen keskeiset korjauskohteet ovat paineistimen varoventtiilien mekaanisten ohjausventtiilien vauriot ja niiden korjaukset, voimalaitoksen ohjausjärjestelmän automaatiokaapeissa todettujen johdinvaurioiden korjaus, reaktorilaitoksen keskeisiin osiin kuuluvan paineistimen yhdyslinjan värähtelyvaimentimien asennus sekä hätädieselgeneraattorien magnetoimiskoneen värähtelyongelmien korjaaminen.

Olkiluoto 3 -voimalan valvonnan projektipäällikkö Essi Ahonen toteaa STUK:n tiedotteessa, että vaikka tarkastuksissa ja myös valvontaraportissa kiinnitetään huomiota moniin keskeneräisiin ja toimenpiteitä vaativiin asioihin, tilanne on kaiken kaikkiaan edennyt huomattavasti.

– Laitos saa latausluvan, kun kaikki on turvalliseksi todettu, Ahonen sanoo.

Valvontaraportin mukaan useimmat korjauksista on tehtynä ja ovat valvontatarkastusten loppuvaiheessa. STUK jatkaa edelleen ydinvoimalan käyttöönoton ja -valmiuden tarkastusohjelmaa.

Laitostoimittajan ja TVO:n julkaiseman aikataulun mukaan ydinpolttoaineen lataus Olkiluoto 3:n reaktoriin on suunniteltu maaliskuulle. Voimalaitoksen säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa helmikuussa 2022.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?