Lumimyräkkä saapuu Suomeen yöllä – Satakuntaan sataa lähes 10 senttiä, tuulet tekevät ajokelistä erittäin huonon - Satakunta - Satakunnan Kansa

Lumimyräkkä saapuu Suomeen yöllä – Satakuntaan sataa lähes 10 senttiä, tuulet tekevät ajokelistä erittäin huonon

Raumalla otetaan helikopteri avuksi sähköverkkojen tarkastamisessa ennen myräkkää.

Torstaina tuiskuttaa lunta muuallakin kuin Porinsillalla.­

20.1. 14:52

Ensi yöksi Suomeen saapuu laaja lumimyräkkä, ennustaa Ilmatieteen laitos. Lumisade saavuttanee Ahvenanmaan illan tunteina, ja Manner-Suomeen pyry ulottuu puolenyön aikaan.

Torstaiaamulla lumisateita on luvassa Etelä- ja Länsi-Suomeen. Sakeimmillaan niiden ennustetaan olevan aamupäivän ja päivän aikana, jolloin sateet ulottuvat jo itäiseenkin Suomeen. Sieltä sateet siirtyvät pikkuhiljaa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tuntumaan illaksi. Lapin tietämille pyry ehtii vasta perjantain puolella.

Lounais-Suomessa pyry saattaa tauota hetkellisesti torstai-illan aikana, mutta pienempi sadealue seurannee pian perässä.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan suurimmat lumikertymät, enimmillään 15 senttiä, saataisiin Pohjanmaalle, Pirkanmaalle ja Savoon. Etelässä lunta tulee 5–10 senttiä.

– Vaikka lunta tulisikin vain 15 senttiä, voimakas tuuli tekee ajokelistä hankalan. Luvassa on siis erittäin huonoa ajokeliä varsinkin maan etelä- ja keskiosiin sekä pyryn mukana myös pohjoisemmaksi, päivystävä meteorologi Nina Karusto varoittaa.

Poriin Ilmatieteen laitos ennustaa huomiseksi 8,7 millimetrin, Huittisiin 7,6 millimetrin ja Kankaanpäähän 8,3 millimetrin sademäärää.

Ilmatieteen laitoksen karkean muistisäännön mukaan 1 cm lunta on sulatettuna noin 1 mm vettä. Tuolloin 10 millin vesisade vastaa talvella noin 10 senttiä lumikerrosta eli lumen syvyyttä maan pinnalla.

Voimakkaimmillaan lunta tupruttaa Satakunnassa torstaina iltapäivällä.

Satakuntaan on siis luvassa kunnolla lunta, vaikka ei ihan viimeviikkoisen veroista myräkkää. Silloin esimerkiksi Porissa lumensyvyys nousi vuorokaudessa 13 sentillä 25 senttiin.

Helikopteri tarkastaa saariston Raumalla

Raumalla varaudutaan lumisateeseen helikopteritarkastuksella ja -sahauksilla. Helikopteri liikkuu ainakin Rauman saariston alueella keskiviikkona.

Viime viikon lumisade ei aiheuttanut vikoja, mutta todennäköisesti puita on taipunut lumen painosta kohti sähkölinjoja.

– Emme ole turvallisesti päässeet tarkastamaan tilannetta ja nyt kun lunta on odotettavissa lisää, päätimme pyytää helikopterin avuksi, Rauman Energia Sähköverkko Oy:n verkkojohtaja Marko Silokoski kertoo yhtiön tiedotteessa.

Helikopteri on varustettu myös sahalla, jolla voidaan tarvittaessa heti havaittaessa poistaa yksittäisiä sähkölinjoja uhkaavia oksia.

Rauman Energian tavoitteena on, että ainakin saariston ja verkon pohjoisosaa pystytään käymään läpi ennen iltaa ja alkavaa lumisadetta.

Pyry vetistyy perjantaina

Torstaipäivän ajan pakkanen pysyy kireänä, mutta lauhempi ilma saapunee illan ja yön aikana koko Suomeen, jolloin sateet muuttuvat vetisemmiksi ainakin etelässä ja rannikkoalueella. Perjantaina etelässä saattaa olla jo plusasteita ja vesisadetta.

Etelässä pakkasta on torstaina luvassa 5–10 astetta siten, että lämpötila laskee pyryn alkaessa. Maan keskiosassa pakkasta on kymmenisen astetta.

– Pohjoisessa on kireää 20–30 asteen pakkasta varsinkin torstaina, jolloin sateet eivät vielä yllä sinne. Pyryn alkaessa sielläkin lauhtuu 10–20 asteen tuntumaan, Karusto kertoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?