Opiskelijoiden terveydenhoito mullistuu Satakunnassa, katso tästä miten - Satakunta - Satakunnan Kansa

Opiskelijoiden terveydenhoito mullistuu Satakunnassa, katso tästä miten

Satakunnan opiskelijoiden terveyspalvelut mullistuivat vuodenvaihteessa. Yths:n Porin toimipisteeseen tulee noin 20 työntekijää fysioterapeutista hammaslääkäriin.

Yths:n Porin toimipisteessä Yrjönkadulla hammashoidon tilat alkavat olla jo valmiina. Kuvassa hammaslääkäri Katri Niinisaari-Kangasperko.­

7.1. 7:00

Opiskelijoiden terveydenhuolto koki suuren muutoksen vuodenvaihteessa, kun myös ammattikorkeakoulujen opiskelijat pääsivät Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli Yths:n palvelujen piiriin.

Satakunnassa muutos on erityisen suuri. Aikaisemmin Yths:n asiakkaita olivat vain Porin yliopistokeskuksen reilu 1 000 opiskelijaa, ja palvelu oli järjestetty niin, että Porin-toimipisteessä oli pelkästään terveydenhoitaja. Varsinaiset lääkäri- ja muut palvelut ostettiin Porin kaupungilta.

Nyt Yths:n piirissä ovat myös Satakunnan ammattikorkeakoulun noin 6 000 opiskelijaa eri puolilla maakuntaa. Porissa heistä opiskelee noin kaksi kolmasosaa.

Tämän vuoksi Yths on perustanut Poriin uuden toimipisteen, jonka vahvuuteen kuuluu parisenkymmentä työntekijää. Rekrytointi on osittain vielä kesken, mutta Porissa tulee olemaan opiskelijoille yleis- ja mielenterveyden palvelut sekä hammashoito.

– Täällä on hammaslääkärit, hoitajat ja suuhygienistit ja yleisterveyden puolella terveydenhoitajat, psykiatriset hoitajat ja fysioterapeutti. Psykologi on ja psykiatrikin tulee vielä lisäksi, luettelee Yths:n läntisen alueen aluejohtaja Maisa Kuusela, joka oli haastatteluhetkellä Porissa käynnistämässä toimintaa.

– Yleislääkäreitä puuttuu vielä, heidän rekrytointiaan jatketaan.

Samkin opiskelijakunta Sammakon edunvalvonnan asiantuntija Laura Pullinen on innoissaan Yths:n tulosta. Sen saaminen myös ammattikorkeakouluopiskelijoille on pitkän vaikuttamistyön tulos

– Vihdoinkin kaikki korkeakouluopiskelijat ovat samalla viivalla mitä tulee terveydenhuoltopalveluihin, hän sanoo.

– Satakunnassahan Yths:n palvelut laajenivat aivan valtavasti. Toiveemme on se, että opiskeluterveydenhuollon palvelut entisestään paranevat täällä.

Ennen Yths:ää Samkin opiskelijat käyttivät kotikuntansa palveluita, joskin kunnissa saattoi olla erikseen nimettyjä terveydenhoitajia, joille opiskelijat ohjattiin.

Nyt opiskelijoiden terveyspalveluita annetaan Porin lisäksi Raumalla laajentuneissa tiloissa Yths:n omana toimintana, sekä ensi kertaa myös Huittisissa ja Kankaanpäässä Terveystalon ja Mehiläisen järjestämänä.

Huittisissa on myös Oralin järjestämät suun terveyden palvelut opiskelijoille.

Fysioterapeutti Sabrina Uecker purkamassa laatikoita Porin Yths:n uusissa tiloissa. Hänen työhuoneensa on vielä vaiheessa.­

Porissa Yths:n uudet tilat ovat Yrjönkadulla. Niistä puuttuu vielä huonekaluja, ja työntekijöitä perehdytetään, mutta aikoja voi varata jo nyt valtakunnallisen palvelunumeron kautta, sillä Yths:n etävastaanotto toimii jo.

Sieltä ohjataan tarvittaessa eteenpäin, jos asia ei hoidu digilääkärin tai digihoitajan vastaanotolla.

Tosin tällä hetkellä palveluissa on ruuhkaa, joten Kuusela suosittelee odottamaan ensi viikkoon, jos asia ei ole erityisen kiireellinen.

Muutoksen myötä kaikkien läsnäolevien opiskelijoiden pitää maksaa terveydenhoitomaksu, joka on 71,60 euroa lukuvuodessa. Maksusta ja perinnästä huolehtii uudessa järjestelmässä Kela.

– Me emme itseasiassa edes tiedä, onko opiskelija maksanut maksunsa vai ei. Saamme tiedon läsnäolevista opiskelijoista, ja me hoidamme. Kela hoitaa sitten maksuasiat. Ajan voi varata, vaikka ei olisi vielä maksua maksanut, sanoo Yths:n Kuusela.

Aikaisemmin Yths:llä oli käytössä käyntimaksut, mutta vuodenvaihteesta lähtien niistä luovuttiin. Toisin sanoen kun opiskelija on maksanut lukukauden terveydenhuoltomaksun, hänen ei tarvitse maksaa mitään lääkärikäynnistä tai hammashoidosta Yths:llä.

Sammakon Laura Pullinen sanoo, että terveydenhoitomaksu herättää opiskelijoissa nyt paljon kysymyksiä.

Erityisesti opiskelijat, jotka ovat esimerkiksi työn ohessa tekemässä ylempää amk-tutkintoa, ovat ihmetelleet, miksi maksu pitää maksaa, vaikka olisi työterveyden piirissä eikä aikoisi käyttää Yths:n palveluita.

Pullinen näkee, että vaikka terveydenhoitomaksun hinta on opiskelijan budjetissa tuntuva, se on kuitenkin edullinen aiempaan verrattuna, sekä siihen nähden, että sillä voi käyttää Yths:n monipuolisia palveluita ympäri vuoden ilman erillisiä käyntimaksuja.

–  Jos ajattelee, että joutuu vaikka hoidattamaan hampaitaan, niin koko lukuvuoden terveydenhoitomaksu on yhdellä tai kahdella hammaslääkärikäynnillä kuitattu. Monella eivät hammaslääkärin palvelut kuulu myöskään työterveyteen, Pullinen sanoo.

Mia Viitala on Porin Yths:n vastaava suuhygienisti. Tällä laitteella kuvataan koko suu ja leuka.­

Täällä ovat Satakunnan Yths:n palvelupisteet

 • Pori: Yrjönkatu 6. Porin toimipisteessä ovat myös hammashoidon palvelut kankaanpääläisille ja raumalaisille opiskelijoille.

 • Rauma: Seminaarinkatu 3.

 • Huittinen: Koskuankatu 2. Palvelun tuottaa Terveystalo. Suun terveydenhuolto Risto Rytin katu 3, palvelun tuottaa Oral.

 • Kankaanpää: Opistonkatu 2. Palvelun tuottaa Mehiläinen.

 • Ajanvaraus ja hoitoon hakeutuminen tapahtuu soittamalla Yths:n valtakunnallisiin palvelunumeroihin. Ne ovat 046 7101073 (yleis- ja mielenterveys) ja 046 7101085 (suunterveys).

Opiskelija, maksa tammikuun loppuun mennessä

 • Yths:n palveluiden piiriin kuuluvien opiskelijoiden pitää maksaa terveydenhoitomaksu.

 • Maksu maksetaan Kelan asiointipalvelussa netissä, siitä ei tule erikseen laskua kotiin.

 • Maksun eräpäivä on tulevan kevätlukukauden osalta 31. tammikuuta 2021.

 • Kenen pitää maksaa? Läsnäolevien tutkinto-opiskelijoiden yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Myös työssäkäyvien tutkinto-opiskelijoiden, esim. YAMK-tutkintoa tekevien, pitää maksaa.

 • Avoimen puolella opiskelevat eivät voi käyttää Yths:n palveluita, joten he eivät maksa.

 • Maksu on 71,60 euroa lukuvuodessa ja sen voi maksaa myös kahdessa osassa, jolloin yhden lukukauden maksu on 35,80 euroa.

 • Jos maksu myöhästyy eräpäivästä, siitä tulee muistutus ja siihen lisätään viiden euron viivästysmaksu. Jos muistutuksen jälkeenkään ei maksa, Kela voi periä maksun suoraan opintotuesta tai laittaa sen ulosottoon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?