Jäätilanne vaihtelee – Liiku turvallisesti - Satakunta - Satakunnan Kansa

Jäätilanne vaihtelee – Liiku turvallisesti

Vuoden 2020 aikana jäät ovat pettäneet kohtalokkain seurauksin lähes 30 henkilön alla.

Jäälle lähdettäessä on oltava ehdottoman varma siitä, että se kantaa.

29.12.2020 14:30

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ennakkotietojen mukaan joulukuussa 2020 pettävän jään vuoksi on hukkunut jo 5 henkilöä.

– Tänä vuonna tilastoiduista 108 hukkumiskuolemasta 26 on tapahtunut, kun jää on pettänyt alta ja henkilö on vajonnut kylmään veteen. Vuonna 2019 petollisten jäiden vuoksi hukkui 7 henkilöä, viestintäasiantuntija Niko Nieminen luettelee.

Älä mene jäälle, ellet ole varma

Valtakunnallinen jäätilanne vaihtelee Pohjois- ja Etelä-Suomen välillä sekä päivittäisten lämpötilavaihtelujen mukaan.

– Vaikka meri ja isot järvet ovat vielä monin paikoin auki, sisämaan pienet vesistöt ovat saattaneet jo jäätyä ja on päästy nauttimaan jäällä liikkumisesta.

Nieminen kehottaa harkitsemaan tarkasti, milloin kannattaa lähteä kokeilemaan oman alueen jäitä.

– Vaikka rannassa olisi jalankulkijan kestävät 5 senttiä jäätä, sen vahvuus voi vaihdella suuresti pienelläkin alueella. Jäällä liikkumista tulisi ehdottomasti välttää niin kauan kuin voi olla täysin varma, että se kantaa koko sillä alueella, jolla aikoo kulkea. Jäälle on aina lähdettävä sillä ajatuksella, että se voi pettää, Nieminen painottaa.

Turvallinen liikkuminen edellyttää, että tuntee jään ja sillä kulkemisen riskit sekä varustautuu oikein.

– Vähintään kaulalle pitäisi laittaa roikkumaan käyttövalmiiksi jäänaskalit ja pilli, jolla voi hälyttää apua. Metallipäisellä kepillä voi tunnustella jään kestävyyttä.

Varustaudu niin, että voit auttaa

Reppuun kannattaa pakata vesitiiviisti varavaatteet. Vesitiiviisti pakatun puhelimen voi laittaa taskuun vartalon lähelle.

– Jotta voi auttaa toisia, repun sivutaskussa on hyvä pitää köyttä tai heittoliinaa. Jäistä pelastautumiseen ja toisten pelastamiseen kannattaa kerrata ohjeet ennen retkelle lähtöä.

Jään kantokyky mitataan aina teräsjään mukaan. Viiden sentin vahvuinen virheetön teräsjää voi kantaa yksin kulkevan.

– Parempi käytäntö on kuitenkin, että ottaa mukaan kaverin. Suositeltavinta on vähentää riskiä ja kävellä jäällä vasta, kun teräsjäätä on 10 sentin paksuisesti.

Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 sentin jääkannen. Autoilla on paras ajaa ainoastaan sitä varten merkityillä jääteillä.

– Virtaava vesi, joki, järven kapeikko, karikko, niemenkärki, suisto, kaislikko, laivaväylä, silta tai laituri, tarkoittaa aina vaaran paikkaa.

Jääturvallisuutta Nieminen pitää asennekysymyksenä.

– Viisas jäällä liikkuja tiedostaa riskit, tunnistaa vaaranpaikat ja varustautuu oikein. Järki käteen, ja ulkoilusta voi nauttia turvallisemmin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: