Tahkoluotoon tulossa australialaisyhtiöiden kiertotalouslaitos, joka tuottaisi vanadiini-metallia teräskuonasta – luvassa 80 työpaikkaa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Tahkoluotoon tulossa australialaisyhtiöiden kiertotalouslaitos, joka tuottaisi vanadiini-metallia teräskuonasta – luvassa 80 työpaikkaa

Torstaina aamulla kello 9 alkaneessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin Poriin suunnitellusta kiertotalouden tuotantolaitoksesta.

Uusi tuotantolaitos on tulossa Tahkoluotoon. Vanadiinin tuotantolaitos sijoittuisi kuvassa olevan tyhjän alueen ja metsäkaistaleen paikalle. ­

9.12.2020 21:14

Pori

Critical Metals ja Neometals Australiasta ovat valinneet Porin vanadiinin tuotantolaitoksensa sijoittumispaikaksi. Vanadiini on metalli, jota laitoksessa erotettaisiin teräskuonasta.

Tehdas työllistäisi 80 työntekijää Tahkoluodossa. Satamaan on suunnitteilla yhteensä 20 hehtaarin kokoinen laitos, josta 12,5 hehtaaria on varastointia varten ja 7,5 hehtaaria varsinaista tuotantoaluetta.

Critical Metalsin ja Neometalsin tarkoituksena on käyttää terästuotannon sivutuotteita korkean puhtausasteen vanadiiniyhdisteiden talteen ottamiseksi ilman, että tarvitaan uutta kaivos- tai rikastustoimintaa.

Prosessi hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja huomattavan määrän paikallisista teollisuuslähteistä talteen otettua hiilidioksidia, tiedotteessa kerrotaan. Vanadiiniyhdisteitä käytetään esimerkiksi erikoislujissa teräksissä ja energian varastointiratkaisuissa.

Critical Metals ja Neometals suunnittelevat hyödyntävänsä vähän energiaa kuluttavaa ja vähäpäästöistä hydrometallurgista prosessia erottaakseen vanadiinia teräskuonasta. Vanadiinin lisäksi prosessissa syntyy kemiallisesti stabiilia sivutuotetta. Yhtiöt ovat hakeneet menetelmälle patenttia.

Vanadiinia käytetään muun muassa erilaisissa metalliseoksissa niiden lujuusominaisuuksien ja lämmönkeston parantamiseksi.

Vanadiinilla on suuri taloudellinen merkitys Euroopan unionille, ja sen saatavuuteen liittyy merkittäviä riskejä. Tästä syystä Euroopan komissio on sisällyttänyt vanadiinin kriittisten raaka-aineiden luetteloonsa.

EU on kiertotalouden etulinjassa ja on jo lisännyt uusioraaka-aineiden käyttöä. Tavoitteena on lisätä uusioraaka-aineiden käyttöä metallien talteenotossa.

Luonnonvarojen saatavuus ja kestävyys ovat keskeisiä EU:n raaka-aineisiin liittyvän häiriönsietokyvyn kannalta. Tällä hetkellä 75 prosenttia maailman vanadiinista louhitaan Kiinassa, Etelä-Afrikassa ja Venäjällä.

Tahkoluodon satama hyvä yhteys

Porin Tahkoluodon satamalla on ensiluokkaiset logistiset yhteydet kansainvälisille markkinoille.

– Keskitymme nyt yhdessä Porin kaupungin ja muiden osapuolten kanssa tekemään Suomeen ensimmäistä eurooppalaista vähäenergistä ja vähäpäästöistä vanadiinin tuotantolaitosta, joka toimii kiertotalouden periaatteiden mukaisesti, sanoo Critical Metalsin toimitusjohtaja Damian Hicks tiedotteessa.

Satakunnan Kansa seurasi torstaina aamulla tiedotustilaisuutta, jossa kerrottiin lisätietoja Poriin suunnitellusta tuotantolaitoksesta.

Osittain englanniksi pidettävään tiedotustilaisuuteen osallistuivat Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen ja elinvoimayksikön päällikkö Jouko Hautamäen lisäksi Business Finlandin cleantechin johtava asiantuntija Markku Kivistö sekä Suomeen sijoittuvan yrityksen edustaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?