Harjavallan taloudellinen suunta on kääntymässä, mutta se tarkoittaa säästöjen etsimistä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Harjavallan taloudellinen suunta on kääntymässä, mutta se tarkoittaa säästöjen etsimistä

Harjavallan kaupungin talous näyttää tervehtyvän tulevien vuosien aikana.

Vinnarin päiväkodin rakentaminen on Harjavallan kaupungin suurin investointi ensi vuonna. Päiväkodin rakentaminen alkoi jo tämän vuoden puolella.

27.11.2020 12:20

Harjavalta

Mikäli Harjavallan ensi vuoden talousarviosta sekä kahden seuraavan vuoden taloussuunnitelmasta voi päätellä jotain, on kaupungin talous jälleen kohentumassa.

Ensi vuoden talousarvioehdotus on laadittu yli 420 000 euroa ylijäämäiseksi. Vuoden 2022 taloussuunnitelma on puolestaan noin 12 000 euroa ylijäämäinen ja sitä seuraava budjetti 213 000 euroa ylijäämäinen.

Ensi vuonna kaupungin taloutta ovat helpottamassa vielä valtion tukitoimet, jotka otettiin käyttöön koronapandemian takia tälle ja ensi vuodelle. Niihin kuuluvat peruspalvelujen valtionosuuksien ja yhteisöverotuoton kuntaosuuksien kasvattaminen.

Osin nuo toimenpiteet näkynevät myös tämän vuoden tuloksessa. Alun perin tämän vuoden talousarvio oli noin miljoona euroa alijäämäinen, mutta tällä hetkellä vaikuttaa, että summa on pienempi – myös liki nollatulos on mahdollinen.

Toki tämän ja tulevien vuosien tuloksen taustalla näkyvät myös kaupungin talouden sopeuttamistoimet.

– Kun uusi vuosi käynnistyi, kävimme keskusteluja, ettei tämän vuoden alijäämä saa toteutua talousarvion mukaisesti. Mitä enemmän nyt saamme kursittua alijäämää kiinni, sitä helpompaa on ensi vuonna, kertoo kaupunginjohtaja Hannu Kuusela.

Lisäksi taloutta auttavat muun muassa suunnitteilla olevat isot maakaupat. Esimerkiksi nyt kaupunki on myymässä Boliden Harjavalta Oy:lle maa-alaa, jonka myyntihinta on noin 1,9 miljoonaa euroa.

Vuoden 2021 alussa toimintansa aloittava Kessote ei näy vielä ensi vuoden talousarviossa. Sen sijaan talousarvion valmistelutyössä oli hyväksyttävä se, etteivät synergiaedut näy vielä ensi vuonna, vaan esimerkiksi järjestelmien yhtenäistämisestä tulee lisäkuluja, kertovat kaupunginjohtaja Kuusela ja talousjohtaja Nora Koskinen.

Siksi perusturvalle on varattu ensi vuodelle enemmän varoja.

Vastaavasti se tarkoitti säästöjen hakemista muista hallintokunnista. Kovimmille on joutumassa sivistyslautakunnan alainen toiminta, josta etsittiin 500 000 euron säästöt.

– Talousarvion valmistelussa oli esillä myös opetusryhmien yhdistäminen Keskustan alakoululla. Päättäjät eivät pitäneet ehdotusta hyvänä, vaan eurot oli haettava muualta.

Säästöt tulevat näkymään myös muun muassa palveluostoissa. Käytännössä esimerkiksi tienvarsia saatetaan niittää harvemmin. Myös yhdistysten ja seurojen avustuksia ollaan pienentämässä.

Sen sijaan veroprosentit säilyvät ensi vuonna ennallaan.

Ensi vuoden investoinneista suurin on Harjavallassa uuden päiväkodin rakentaminen, jonka kustannukset jakautuvat kahdelle vuodelle. Osa tälle vuodelle varatusta määrärahasta on siirtymässä ensi vuodelle, koska rakentamisen aloittaminen viivästyi keväällä.

Muuten Harjavallassa toteutetaan vain välttämättömät investoinnit. Loput on joko karsittu tai siirretty seuraaville vuosille.

Harjavallassa tullaan kuitenkin tekemään muun muassa päällystystöitä, uusimaan katuvalaistusta sekä peruskorjaamaan kunnallistekniikkaa.

Lopullisesti Harjavallan ensi vuoden talousarviosta päättää valtuusto maanantaina 7. joulukuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut