Liisa-myrskyn tuulet katkoivat sähköt tuhansilta satakuntalaisilta ja aiheuttivat ainakin 140 vahingontorjuntatehtävää – Kovimmissa puuskissa puhalsi yli 30 metriä sekunnissa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Liisa-myrskyn tuulet katkoivat sähköt tuhansilta satakuntalaisilta ja aiheuttivat ainakin 140 vahingontorjuntatehtävää – Kovimmissa puuskissa puhalsi yli 30 metriä sekunnissa

Yöksi Satakuntaan ennustetaan lumi- ja räntäsateita.

Puuskainen tuuli kaatoi liikennemerkin Porin keskustassa torstaina.­

19.11. 8:18 | Päivitetty 19.11. 19:31

Eurajoki, Huittinen, Pomarkku, Pori, Rauma, Säkylä

Puuskittainen tuuli on keskiviikkoyön ja torstaipäivän aikana kaatanut Satakunnassa paljon puita. Tuhansia kotitalouksia on ollut torstain aikana ilman sähköä.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan kello 15.30 eniten sähköttömiä kotitalouksia oli Porissa (266), Merikarvialla (249), Pomarkussa (214), Siikaisissa (65) ja Karviassa (36).

Hieman kello 17 jälkeen sähköttömien kotitalouksien määrä oli pienentynyt huomattavasti. Eniten sähköttömiä talouksia oli tuolloin Satakunnan alueella Porissa (noin 200) ja Merikarvialla (noin 100).

Vielä aamupäivällä vailla sähköä olleiden satakuntalaisten kotitalouksien määrät olivat selvästi isompia. Torstaina päivällä Porissa oli ollut ilman sähköä 1 493 kotitaloutta viimeisen 24 tunnin aikana. Pomarkussa vastaava määrä sähköttömiä talouksia oli tuolloin 1 367 ja Merikarvialla 1 306.

Liisan tyrskyjä Reposaaren takarannalla torstaina.­

Kaatuneet puut teettivät pelastuslaitokselle paljon työtä. Pelkästään Porissa oli pieniä vahingontorjuntatehtäviä kello 8–12 välillä toista kymmentä.

– Tehtävät olleet lähes poikkeuksetta teiden ja pyöräteiden päälle katkenneita puita. Yksi varastorakennus on kärsinyt pienen vaurion puun kaatumisesta, Satakunnan pelastuslaitoksen Porin alueen päivystävä palomestari Ari Uimonen sanoo.

Torstaina iltapäivällä Satakunnassa kirjattiin kaksi keskisuurta vahingontorjuntatehtävää, toinen Eurassa ja toinen Säkylässä.

– Molemmat olivat sellaisia, että rakennuksen peltikatto repsotti ja uhkasi irrota. Niitä yritettiin kiinnitellä, sen mitä pystyttiin, Ala-Satakunnan alueen päivystävä palomestari Harri Salonen totesi.

Pelastuslaitokselta tviitattiin puoli kolmen aikaan ja kerrottiin, että myrskyn aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä oli ollut maakunnassa siihen mennessä suunnilleen 140. Suurin osa niistä koski kaatuneita puita. Puita raivattiin etenkin aamuyöllä ja aamulla ympäri Satakuntaa.

Pomarkussa käytiin kiinnittämässä kattopeltiä keskiviikkoiltana. Hälytys Salmiontielle tuli kello 22.30.

– Omakotitalon katolla oli harjapeltiä lähtemässä irti. Sinne käytiin ruuvaamassa muutama ruuvi, kertoi alueen päivystävä palomestari Joni Salo.

Myrskytuulta Porin Kallossa torstaina.­

Tuulenpuuskat puhalsivat Satakunnan merialueilla torstaina kello 12 Porin Kallossa 23 ja Rauman Syväraumassa 25 metriä sekunnissa. Myös maa-alueilla puuskat olivat Satakunnassa monin paikoin yli 20 metriä sekunnissa.

Satakunnan kovimmat keskituulennopeudet mitattiin Kylmäpihlajan majakalla (25,2 metriä sekunnissa) ja Porin Tahkoluodossa (23,4 metriä sekunnissa), kertoi Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala torstaina alkuillasta.

– Kovimmat puuskalukemat mitattiin niin ikään Kylmäpihlajassa (31,2 metriä sekunnissa) ja Tahkoluodossa (31,1 metriä sekunnissa).

Kovien tuulien vuoksi Ilmatieteen laitos antoi Satakuntaan tuulivaroituksen maa-alueille. Varoitus oli voimassa torstaina alkuiltaan asti. Sen mukaan lounaistuuli oli vaarallisen voimakasta, ja tuulen nopeus saattoi olla puuskissa 25 metriä sekunnissa.

Latvala kertoo, että torstain ja perjantain väliseksi yöksi pitkin Satakuntaa ennustetaan lumi- ja räntäsateita, jotka voivat jatkua vielä perjantaina aamulla ja aamupäivällä. Myöhemmin perjantaina sää näyttäisi Latvalan mukaan selkenevän.

Tulvakeskus varoittaa Satakuntaa mahdollisista tulvista loppuviikon aikana. Joet voivat tulvia paikoin alavimmille pelloille.

Uutista päivitetty kello 12.55: Lisätty uusia tietoja kaatuneista puista, tuulilukemista ja sähkökatkoista. Kuva vaihdettu.

Uutisen lisätty ja vaihdettu kuvia kello 14.08.

Uutista päivitetty 19.11. kello 15.37: lisätty pelastuslaitoksen tviitti ja tieto vahingontorjuntatehtävien kokonaismäärästä.

Uutista päivitetty 19.11. kello 16.13: lisätty tieto Säkylän ja Euran keskisuurista vahingontorjuntatehtävistä sekä päivitetty Satakunnan tuulilukemia sekä vaikka sähköä olevien kotitalouksien määrää.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 19.11. kello 17.39: lisätty uusi kuva ja päivitetty sähköttömien talouksien määrää sekä otsikkoa.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 19.11. kello 19.31: muokattu aikamuotoja, otsikkoa ja lisätty Latvalan kommentit.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?