Poliisi neuvoo varovaisuuteen kaupankäyntiin netissä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Poliisi neuvoo varovaisuuteen kaupankäyntiin netissä – sudenkuoppina rahojen menetys ja tyhjän myynti

Muun muassa poliisin verkkosivut kaatuivat palvelunestohyökkäyksessä.

11.11.2020 5:30

Satakunta

Lounais-Suomen poliisilaitos varoittaa ja neuvoo kansalaisia varovaisuuteen yksityisten välisessä kaupankäynnissä netin välityksellä.

Suurin osa kaupoista todennäköisesti sujuu suunnitellusti, mutta osa myyjistä on liikkeellä helpon raha toivossa ja petollisella mielellä. Sama koskee myös ostajia.

Vanhempi rikoskonstaapeli Juha Partanen Kankaanpään poliisiasemalta sanoo petollisten kauppojen selvittämisen olevan asemilla miltei päivittäistä arkityötä.

Poliisi suosittaa kaupantekoon seuraavanlaista perusmuistilistaa:

–  Jos et tunne myyjää, älä maksa hänen tililleen rahaa. Usein kauppaa tehdään eri viestimien välityksellä, välillä ei edes puhuta puhelimessa myyjän kanssa, saatikka tavata häntä henkilökohtaisesti.

–  Jos mahdollista, ja suositeltavaa, niin mene ja tapaa myyjä ja tutustu myytävänä olevaan tuotteeseen henkilökohtaisesti tai luotettavan henkilön avustuksella.

–  Kun olet tutustunut tuotteeseen ja todennut sen ehjäksi ja toimivaksi, niin maksa tuote myyjälle vasta sen jälkeen.

Vaaran merkkejä:

–  Tuote on edullinen ja houkutteleva.

– Kauppaa tehdään vain eri viestimien välillä, ei paikanpäällä tai edes puhelimessa puhuen.

–  Ostaja lähettää "kuitin" maksetusta tuotteesta, viikonloppuna – pyhäpäivinä, jolloin eri pankkiryhmien palveluissa kestää rahan siirtyminen jopa päiviä. Myöhemmin vain todetaan, että "kuitti" maksetusta tuotteesta oli huijausta ja tekaistu.

– Myyjällä tai ostajalla on prepaid-liittymä, jota ei ole rekisteröity kenenkään nimille. Myyjän tai ostajan henkilöllisyys voi olla hyvin hankala myöhemmin selvittää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut