Keittiö, kiuas ja kynttilä – ilman niitä kodeissa olisi paljon vähemmän tulipaloja, halpa kiinanihme ei ole elektroniikan paloturvallisinta tavaraa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Keittiö, kiuas ja kynttilä – ilman niitä kodeissa olisi paljon vähemmän tulipaloja, halpa kiinanihme ei ole elektroniikan paloturvallisinta tavaraa

Vuonna 2018 Satakunnassa syttyi 292 rakennuspaloa. Kuva on Raumalta.

15.11.2019 16:45

Satakunnassa syttyi viime vuonna kaikkiaan 292 rakennuspaloa. Keskimäärin kohteisiin päästiin paloautolla sammutustöihin 10 minuutissa ja 20 sekunnissa.

Kymmenessäkin minuutissa voi tapahtua paljon, joten alkusammutuslaitteiden ja -taitojen olisi hyvä olla kunnossa.

Koska 10 minuuttia on vain keskiarvo, ja todellisuudessa harvaan asutuilla alueilla avun perille tulo saattaa kestää melkoisesti enemmän, painottavat alan asiantuntijat sammutustaitojen sijasta ennaltaehkäisyn tärkeyttä.

Ruuanlaitto on yleisin tulipalon syttymissyy kodeissa. Ennaltaehkäisy tässä tapauksessa on niin yksinkertainen, ettei jätä kypsyvää ruokaa vahtimatta. Valvomatta jätetty keitos tai muu ruuanvalmistus sytyttää koko maassa kolme tulipaloa päivässä, tuhat vuodessa.

Näin joulun alla kynttilät ovat näyttävästi esillä. Ne ovatkin toiseksi yleisin tulipalon syy muun avotulen ohella. Kolmas varottava tulenarka kohde on sauna.

LähiTapiola Satakunnan korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki muistuttaa, ettei kynttilöitä voi missään tapauksessa jättää ilman valvontaa.

Hän toivoo ennaltaehkäisyä myös sähkölaitteiden kanssa. Itse tehdyt sähkötyöt ovat väärä tapa säästää.

–Uusin trendi, mikä meillä näkyy on verkosta tilattu halpaelektroniikka. Kolmen euron puhelinlaturi ei välttämättä ole luotettavin valinta, Väinölä-Mäki sanoo.

Kodinkoneista helpoimmin syttyvät pesukoneet ja toiseksi yleisimmin kylmälaitteet, joiden syttymisistä puolet äityvät rakennuspaloiksi asti.

Satakunnan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Matti Puolitaival muistuttaa, että kodinkoneiden huoltaminen on tärkeää.

–On regoitava aina, jos laitteeseen tulee vikaa. Yksinkertaisimmillaan huolto tarkoittaa säännöllistä siivoamista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos