Susanna laihtui 70 kiloa ja koko elämä muuttui - lihavuusleikkaus aloitti muutoksen - Satakunta - Satakunnan Kansa

70 kiloa kevyempi

Susanna painoi ennen 150 kiloa ja tuoli hajosi hänen altaan kahvilassa.


21.1.2020 21:15 | Päivitetty 22.1.2020 8:58

Susanna Hietikko, 33, ei ole pystynyt juoksemaan liki kymmeneen vuoteen.

Porilaisnainen tietää, millaista on, kun ei mahdu lempikahvilaansa, liukumäkeen, leikkipuiston keinuun, eikä jaksa leikkiä lastensa kanssa. Senkin Susanna tietää, miltä tuntuu, kun tuntemattomat välttelevät katsekontaktia, kun tuoli hajoaa alta kahvilassa ja kun kehonsa joutuu verhoamaan mahdollisimman isoihin kaapuihin. Silloin lempivaatteet ovat utopiaa, koska mikään ei mahdu päälle.

Susanna tietää kaiken tämän, koska hän painoi ennen 150 kiloa. 161-senttiselle naiselle se tarkoittaa sairaalloista lihavuutta.

– Olin nuorena hoikka, mutta painoni alkoi nousta parikymppisenä. Minulla oli huonot elintavat, enkä liikkunut. Ensimmäinen raskauteni oli kaksosraskaus ja se toi paljon kiloja. Toisen raskauden jälkeen painoin 151 kiloa, Susanna kertoo.

Susanna Hietikko painoi ennen 151 kiloa.

Lempikahvilaan tai töihin ei mahtunut

Niin isona elämä oli hankalaa.

– Kehoni oli aika kamala ja rajoitti elämää tosi paljon. Ajattelin hirveästi sitä, mitä muut ihmiset minusta ajattelevat ja se meni välillä vähän vainoharhaiseksi, kun ajattelin, että kaikki katsovat minua. Valitsin kahvilan sillä perusteella, mahdunko sinne. Lempikahvilani oli suosittu paikka, jossa en voinut käydä, koska en mahtunut sinne.

Susanna koki myös elävänsä kehossa, joka ei ollut hänen omansa. Työnteko ei onnistunut.

– Olen ammatiltani tarjoilija. Työ oli minulle fyysisesti mahdotonta, koska en mahtunut liikkumaan ravintoloissa. Rahatilanne oli huono, koska en ollut töissä. Työhaastatteluissa työnantajat sanoivat suoraan, ettei minua voi palkata.

Ennen lempivaatteet olivat Susannalle vieras asia.

”Tiesin olevani lihava, mutta sitä ei saanut sanoa”

Susanna yritti laihduttaa monta kertaa, mutta kolmen vaippaikäisen kanssa se oli vaikeaa ja paino sahasi edestakaisin. Pudotetut kilot tulivat aina takaisin, korkojen kera.

Käänne tapahtui, kun lääkäri ehdotti Susannalle lihavuusleikkausta kolmisen vuotta sitten. Sitä ennen toinen lääkäri oli ehdottanut Susannalle lihavuusleikkausta kolmannen lapsen synnytyksen yhteydessä. Silloin Susanna torjui ehdotuksen.

– Tiesin olevani lihava, mutta minulle ei saanut sanoa asiasta. Pidin lääkärin ehdotusta törkeänä.

Toisen ehdotuksen kohdalla Susanna oli valmis harkitsemaan asiaa.

– Olin lääkärissä muissa asioissa. Käynnin lopuksi lääkäri kysyi minulta, olenko kuullut lihavuusleikkauksesta ja sanoi, että hän ehdottomasti suosittelisi leikkausta minulle. Googlasin lisää tietoa leikkauksesta. Minulla oli myös sattumalta tuttava, joka oli käynyt läpi leikkausprosessin. Hän kertoi minulle elämänmuutoksestaan. Se kolahti tosi lujaa, että hän oli ollut yhtä iso kuin minä ja hänen elämänsä oli muuttunut.

”Halusin voida paremmin lasteni takia”

Susanna palasi lääkärin vastaanotolle ja sai lähetteen leikkausprosessiin.

– Lääkäri painotti minulle, että voin keskeyttää prosessin missä vaiheessa tahansa. Prosessi oli pitkä ja sen aikana ehti ottamaan selvää asiasta, puntaroimaan ja sisäistämään, miten elämä tulee muuttumaan.

Susannan suurin syy lähteä leikkausprosessiin olivat lapset.

– Halusin voida paremmin lasteni takia. Toki myös oma ja puolison hyvinvointi merkitsi.

Leikkaukseen jonottaminen kesti Susannan kohdalla vuoden verran. Ennen leikkausta hänen piti noudattaa kaksi kuukauden jaksoa vähähiilihydraattipitoista ruokavaliota, jota kutsutaan ENE-jaksoksi. Dieetissä saa syödä vain 800 kaloria päivässä.

– Minun piti sen avulla todistaa, että olen yrittänyt laihduttaa omin voimin. Dieettiä piti noudattaa myös siksi, jotta rasvainen maksa pienenisi. Maksan piti olla litteä kuin pannukakku. Muuten pullea maksa olisi ollut tiellä mahalaukun ohitusleikkauksessa.

”Halusin voida paremmin lasteni takia”, Susanna kertoo.

Leikkauspöydälle jäi 15 kiloa

Susannan leikkaus oli tammikuussa 2018. Leikkaus meni hyvin ja Susanna toipui siitä jopa paremmin kuin oli odottanut.

– Sain keuhkoveritulpan muutaman päivän kuluttua leikkauksesta, mutta toivuin siitä hyvin, eikä minulla ollut juuri leikkauskipuja.

Leikkauspöydälle jäi hänen painostaan 15 kiloa. Leikkaus ei siis laihduta ihmistä kymmeniä kiloja, vaan mahalaukun ohitusleikkauksessa kirurgi katkaisee mahalaukun, jotta painonpudotus olisi aiempaa helpompaa.

– Lääkärit eivät lupaa leikkauksen tuottavan mitään varmaa suurta painonpudotusta. Kuulemma paino tippuu monella kaksi vuotta leikkauksen jälkeen, mutta jos sen jälkeen palaa vanhoihin tapoihin, paino voi alkaa nousta.

Lihapiirakat vaihtuivat hedelmiin

Syöminen leikkauksen jälkeen oli suurta opettelua. Aiemmin Susanna ei syönyt aamupalaa ja ahmi iltaisin. Leikkauksen jälkeen hänen oli opeteltava syömään kevyt ateria kolmen tunnin välein.

Nykyään Susanna syö aamupalan yhdeksän maissa ja kevyen lounaan, kuten salaatin, kahdentoista aikaan. Kolmelta hän syö välipalan, alkuillasta päivällisen ja myöhemmin illalla iltapalan. Hänellä on aina proteiinipatukka taskussa hätävarana, sillä jos ruokailuväli uhkaa venyä ja verensokeri laskee, Susannalle tulee huono olo.

– Nykyään koko perhe syö entistä terveellisemmin. Ennen haimme hirveitä määriä noutoruokaa, nyt kokkaamme paljon itse. Ennen välipalana oli esimerkiksi lihapiirakoita, nyt koko perhe syö paljon enemmän hedelmiä ja vaalean leivän olemme vaihtaneet ruisleipään. Näin säästyy paljon rahaa.

Itse Susanna syö proteiini edellä. Kovin rasvaisesta ruuasta ja hiilaripommeista tulee hänelle huono olo.

– Syön kuin normaali terve ihminen. Erona on se, että minulle tehty leikkaus pakottaa syömään terveellisesti.

”Kehoni on muuttunut tosi paljon ja itsetunto noussut roimasti.”

150 kilosta 80 kiloon

Leikkauksen jälkeen Susanna alkoi miettiä myös lastensa sokerin syömistä.

– He ovat perineet isänsä aineenvaihdunnan, minkä takia heillä ei ole välttämättä suurta pelkoa lihomisesta, mutta jääkaapissamme on nyt kokonaisuudessaan entistä vähemmän sokeria.

Vanukkaat ovat hävinneet jääkaapin hyllyiltä ja janojuomana ollut mehu on vaihtunut maitoon ja hanaveteen.

Uudet ruokailutavat todella näkyvät, sillä leikkauksen jälkeen Susannan paino on pudonnut peräti 55 kiloa. 150-kiloinen nainen on kutistunut 80-kiloiseksi.

Työpaikka, liukumäki ja lempikahvila

Susannan elämä on muuttunut melkoisesti monella tavalla. Hän on saanut esimerkiksi työn myyjänä.

– Sain vakituisen työpaikan vuosi sitten. Työ on tuonut huikean muutoksen elämään. Elämänlaatu on parantunut muutenkin huimasti. Kehoni on muuttunut tosi paljon ja itsetunto noussut roimasti. Puoliso on ihaillut viimeiset puolitoista vuotta jatkuvasti, että voi vitsi, kun olet muuttunut.

Susanna iloitsee nyt myös siitä, että voi leikkiä ja laskea liukumäessä lasten kanssa, käydä lempikahvilassaan ja pukeutua, kuten itse haluaa.

Suuresta mahasta on muistona iso vatsaroikko, mutta se leikataan pian pois. Susanna on jonossa vatsanahkaleikkaukseen, jossa kirurgi poistaa ylimääräisen ihon. Sitten Susanna aikoo toteuttaa yhden haaveen lisää: juoksemisen.

– Olen käynyt hölkkäämässä, mutta juoksu tuntuu inhottavalta, kun ylimääräinen nahka repii ihoa. Roikko on massiivinen ja nyt näyttää siltä kuin minulla olisi peppu edessä ja takana, mutta kyllä sen kanssa elää.

Yksi haave on vielä toteuttamatta.

”Tämä on kiva keho”

Mitä Susanna ajattelee omasta kehostaan nyt?

– Onhan se ihan kiva, Susanna naurahtaa.

– Ennen olin mielestäni muodoton lihasäkki. Ajattelin olevani ruma ja syyllistin paljon itseäni. Ajattelin, että minä itse olin yksin syyllinen huonoon olooni. Nyt minulla on olo, että onnistuin. Nahka roikkuu ja rinnat ovat kaksi läpyskää, mutta tämä on kiva kroppa.

Nyt Susanna osaa ottaa myös miehensä kehut vastaan.

– Enää en ajattele, että hän valehtelee, kun hän kehuu minua. Nyt jos joku sanoo minua kauniiksi, ajattelen, että ehkä olenkin.

Laihduttuaan Susanna on huomannut myös, että tuntemattomat katsovat häntä silmiin enemmän kuin ennen.

– Olenko nyt ansainnut olemassaoloni heidän silmissään?

Susanna ei tähtää mihinkään tiettyyn painoon. Hän haluaa elää, kuten tuntuu hyvältä ja huolehtia terveydestään. Pian on myös aika vetää lenkkarit jalkaan, solmia lenkkareiden nauhat ja tuntea, kuinka tuuli humisee korvissa. Susanna on lähempänä unelmaansa kuin kymmeneen vuoteen. Pian hän on nainen, joka juoksee.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut