Rafael Mellinin muistikirjan tietojen käyttö vielä auki - Satakunta - Satakunnan Kansa

Mysteerikuoren arkaluonteiset tiedot saattavat jäädä vain harvojen käyttöön

Rafael Mellinin vuonna 1958 sinetöidyn kirjeen avaaminen Satakunnan museossa.

6.3.2020 9:58

Pori

Keskiviikkona avatun mysteerikirjekuoren sisällön julkistamista pohditaan vielä.

Pankinjohtaja Rafael Mellinin Pori-Seuralle lahjoittamasta kirjekuoresta paljastui pankkifuusion yhteydessä pelastettu muistikirja, johon pankinjohtajat A.E. Sundqvist ja Tor Grotenfelt ovat tehneet muistiinpanoja erityisesti vuosina 1892–1896 ja ainakin ennen vuotta 1909. Muistiinpanot eivät siis ole Rafael Mellinin tekemiä.

Pori-Seura ja Satakunnan museo digitoivat kirjan, kirjoittavat sen puhtaaksi ja kääntävät sen suomeksi. Muistikirjan tiedot ovat varsin henkilökohtaisia, ja vasta tarkemman tutkimuksen jälkeen päätetään, mitä ja miten tietoja voidaan julkaista ja kenen käyttöön tai luettavaksi se voidaan antaa.

Pankinjohtaja Rafael Mellin (1886–1965) lahjoitti sinetöidyn kirjekuoren Pori-Seuralle vuonna 1958. Lahjoituksen ehtona oli, että kuoren saa avata vuonna 2020.

Kuoren avasivat keskiviikkona Satakunnan museossa Pori-Seuran hallituksen jäsenet emerita maakuntatutkija Sirkka-Liisa Hakala ja murreihminen Elina Wallin.

Museoon saapui paikan päälle runsas kaksi sataa kuulijaa ja suoraa striimausta seurasi tuhatpäinen väki. Torstaihin iltapäivään mennessä YouTubessa olevaa videota on katsottu yli 37 000 kertaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut