Porissa noudatetaan elintarvikelakia heikommin kuin muissa isoissa kaupungeissa keskimäärin - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porissa noudatetaan elintarvikelakia heikommin kuin muissa isoissa kaupungeissa keskimäärin

Porin ravintoloissa on keskimäärin hieman petraamisen varaa elintarviketurvallisuudessa. Kuvituskuva.

26.3.2019 14:50

Ravintoloiden, kahviloiden ja pikaruokaloiden elintarviketurvallisuus on Porissa hieman huonommassa jamassa kuin Suomen suurissa kaupungeissa keskimäärin.

Yhteensä 35,1 prosenttia ruokapaikoista Porissa on saanut oivallisen, eli parhaan mahdollisen tuloksen elintarviketurvallisuudesta Ruokaviraston teettämässä uusimmassa Oiva-valvontatarkastuksessa.

Suomen kolmessakymmenessä suurimmassa kaupungissa luku on keskimäärin 42,3 prosenttia.

Virasto teettää tarkastuksia ravintoloille säännöllisesti valvoakseen, kuinka säntillisesti ne noudattavat elintarvikelakia ja viranomaisten ohjeita, jotka koskevat elintarvikkeiden säilyttämistä ja käsittelyä. Ravintola saa tarkastuksesta tuloksen neliportaisella asteikolla oivallinen, hyvä, korjattavaa tai huono. Oivallinen tulos tarkoittaa, että ravintola noudattaa kaikkia elintarvikelain määräyksiä esimerkillisesti.

Tarkastuksissa selvitetään muun muassa, ovatko ravintolan tilat ja laitteet puhtaita, ovatko henkilökunnan työtavat hygieenisiä ja työvaatteet asianmukaisia ja säilytetäänkö ruoka-aineita kylmässä tai lämpimässä kuten kuuluu. Lisäksi tarkastuksissa tutkitaan esimerkiksi, voiko ravintolan valmistamiin ruoka-annoksiin joutua niiden reseptiin kuulumattomia ylimääräisiä allergisoivia ainesosia.

Vähintään hyvän arvosanan tarkastuksissa on saanut Porissa suurin osa eli 97,5 prosenttia ravintoloista. Loppujen ravintoloiden arvosana on ollut tuoreimmassa tarkastuksessa "korjattavaa" tai "huono". Niiden toiminnassa on näin ollen havaittu epäkohtia, jotka heikentävät elintarviketurvallisuutta tai johtavat kuluttajia harhaan. Tällaisia ravintoloita oli Porissa viisi kappaletta.

Otokseen valittiin kaikki ravintolat, kahvilat, pikaruokalat ja grillit. Ulkopuolelle rajattiin muun muassa ruokalat.

–Oivallinen tulos tarkoittaa, että ravintolassa on kaikki hyvin. Hyväksi arvioidussa ravintolassa asioissa on pientä korjattavaa, mutta kuluttajalle ei koidu minkäänlaisia riskejä, kuvailee tarkastustulosten asteikkoa kehittämisasiantuntija Marina Häggman Ruokavirastosta.

Koko tarkastuksen tulos määräytyy huonoimman osa-alueen mukaisesti. Yksikin epäkohta, kuten vaikkapa puutteellinen työvaatetus, estää parhaan arvosanan saamisen, vaikka kaikki muut asiat olisivat ravintolassa kunnossa. Tarkastukset tehdään ravintolaan yleensä ennalta ilmoittamatta.

Selvityksen kohteena oli Porissa 202 ravintolaa ja ruokapaikkaa. Niihin tehdyt Oiva-tarkastukset ovat vuosilta 2014–2019.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut