Minne sitä menisi maakunnassa jussina? Tämän luettuasi ongelmaa ei enää ole! – Kokosimme juhannuksen parhaat menovinkit - Satakunta - Satakunnan Kansa

Minne sitä menisi maakunnassa jussina? Tämän luettuasi ongelmaa ei enää ole! – Kokosimme juhannuksen parhaat menovinkit

Miten juhannuksesta voi suoriutua Satakunnassa? No vaikka näin. Valitsimme huumorilla muutamia juhannuksellisia reittejä, joita kulkemalla keskikesän juhlinnasta saa irti jotakin. Emme tosin takaa, että mitä.

16.6.2019 10:52 | Päivitetty 18.6.2019 9:34

Satakunta

Aloita reippailulla!

Pelkäätkö, että juhannus ottaa kunnon päälle? Vai ahdistaako, ettei kolmeen päivään kehtaa olla salil eka, salil vika, kun kaikki luulee, että olet tosi nöörd, jos pumppaat koko juhannuksen salilla? Etkö osaa dude yhtään hellittää?

Etukäteiskuntoilut voi hoitaa kätevästi Kaljasjärven yöjuoksussa torstaina 20.6. kipaisemalla 12,5 kilometrin lenkin.

Missä? Rauman Kodisjoen rantasaunan liepeiltä lähtö kello 18–21.

Mitä? Reipasta ulkoilua, juoksukavereita, hikipisaroita ja lopuksi pientä maksua vastaan myös saunomista.

Miksi tänne? Paras hoitaa urheilut pois alta, niin makkaraa voi taas nautiskella huoletonna.

Kenelle? Kaikille. Tosissaan liikkeelle lähtevien kilpajuoksijoiden kuuma ryhmä starttaa vasta kello 21, eli aikaa on taivaltaa kolme tuntia. Kävellenkin siis kerkeää, jos juokseminen ei innosta. Tai voi pitää piknikin välillä.

Party party!

Jos juoksemista ei malta lopettaa kun kerran vauhtiin on päässyt, kuten Forrest Gump ikään, niin karauttaa voi samaa kyytiä jatkoille. Raumalla kun jo valmiiksi ollaan.

Raumanmeren juhannusta juhlitaan torstaista lauantaihin Otanlahden rantapuistossa. Juhannusfestareilla esiintyvät muun muassa Bomfunk MC’S, Darude, JVG, Alma, Movetron, Roope Salminen & Koirat, Sanni, Ellips, Pikku G ja Vesala.

Missä? Raumalla Otanlahden rannalla.

Mitä? Reipasta rytmimusiikkia. Tarjonnan yllä on ehkä aistittavissa hienoinen ysärin aromi, sillä naftaliinista on kaivettu kaikki 1990-luvun isot nimet.

Miksi tänne? Muistojen vuoksi ja party-seuran takia. Harvassa on ne juhannusjuhlat, joissa voi lillua meressä tai kääriytyä makuupussiin samaan aikaan, kun eturivin artistit esiintyvät lavalla. Yllättäviäkin kohtaamisia saattaa suviyössä tapahtua. Kaveri vaan kertoi, tietenkin.

Kenelle? Joukossa juhlimisesta ja pomppimisesta pitävälle ja festaribajamajoja säikähtämättömälle.

Yhteislaulajille

Jos RMJ ei nappaa, löytyy maakunnasta muitakin festareita eri makuun.

Sieravuoren juhannus Euran Honkilahdella ja Yyterin juhannus virkistyshotellilla tarjoilevat vauhtia hieman toisenlaiseen menojalkaan.

Sieravuoressa viihdyttävät juhannustorstaista sunnuntaihin muun muassa Arttu Wiskari, Pasi ja Anssi, Kakkupojat ja Remix.

Kaksipäiväisessä Yyterin juhannuksessa taas esiintyvät Arttu Wiskari, Coveralls, Raappana ja Aurora.

Missä? Sieravuori Euran Honkilahdella, Yyterin virkistyshotelli Meri-Porissa dyynien äärellä.

Mitä? Iskelmää, covereita, bilebändejä ja letkeää reggaeta. Jokaiselle jotakin ikään kuin läpileikkauksena suomalaisesta musakulttuurista. Juhannusjuhlat ehkä hieman aikuisempaan makuun, ihmisille, joille yksi eletty ysäri oli tarpeeksi.

Miksi tänne? Sieravuoressa ja Yyterissä tunnelma on aiempina vuosina ollut hyvin legendaarinen, hikinen ja intiimi. Todennäköistä on, että saman sorttista menoa on luvassa nytkin.

Sieravuorelle on jonkin verran matkaa taivallettavana, mutta toisaalta, matka takaa sen, että ihmiset, jotka sinne tulevat myös pysyvät siellä. Myös ne mielenkiintoiset tapaukset.

Kenelle? Kuningaslohille! Yhteislaulajille! Arttu Wiskarin ja Remixin tuotannosta löytyy varmasti sellaisia kappaleita, joihin voi yhtyä. Yleisesti ihmisille, jotka haluavat juhannuksena ihmisten ilmoille, mutta nauttivat kuitenkin vähän pienimuotoisemmista bileistä.

Kokemäen juhanunsravien tunnelmaa vuodelta 2010.

Juokse hepo hiljaa, tai ainakin hiljempaa kuin tuo vierellä ravaava kaveri

Matka jatkuu tietenkin totoamaan Kokemäelle mustat aurinkolasit nenällä! Kokemäen juhannusravit ovat juhannuslauantain- ja sunnuntain perinne, jossa voi ihastella uljaita eläimiä ja katsella, kuinka kaviot purevat rataa.

Juhannusravit järjestetään talkoovoimin ja hyvällä yhteishengellä, joten juttuseuraa ja tuttuja löytyy varmasti! Kokemäellä talkootöissä on noin sata henkeä ja vieraitakin useita satoja, joten flaksikin saattaa käydä.

Ja jos ei muuta, niin juhannuslauantain tapahtumat jatkuvat ravien jälkeen karaoken ja karaoketanssien merkeissä. Hyvä mahdollisuus siis Aikuiselle naiselle. Ja Vieläkö on villihevosia tietysti perään.

Missä? Kokemäen raviradalla Peipohjassa lauantaina kello 16 ja sunnuntaina kello 14.

Mitä? Komeita ravureita, ponilähdöt, kaikenlaista tekemistä lapsille ja aikuisille.

Miksi tänne? Vähintään julkkisbongauksen vuoksi. Juhannusraveissa voi nähdä yllättäviä julkkiksia ravikuteissa, lippikset päässä ja pahvinen kaffemuki kädessä. Autenttinen maalaisravien meininki ja alkuperäisyyttä henkivä miljöö jos mikä takaa keskikesän tunnelmaa.

Kenelle? Eläinrakkaille. Ja totoluukullahan voi tunnetusti tapahtua vaikka mitä. Jos ei Amor osaa paikalle, niin voitto voi silti osua.

Rahulia ovista ja ikkunoista

Tuliko Toto-voitto tai oliko palkkapäivä juuri ennen jussia ja rahat painavat taskuissa? Raha ei ehkä korvaa rakkautta, mutta aika mukavasti sillä kuitenkin pärjäilee.

Liiallisista rahoistaan pääsee eroon esimerkiksi Porin keskustan juhannusmarkkinoilla tai Merikarvian juhannustorilla. Juhannustorstaina järjestetään Porin torille ja kävelykadulle levittäytyvät markkinat, juhannusaattona taas pääsee ostoksille Merikarvian torille.

Missä? Porin kauppatorilla ja kävelykadulla sekä Merikarvian torilla.

Mitä? Saunavihtoja, kalaa, uusia perunoita. Merikarvialla myös elävää musiikkia haitarinsoittajien muodossa. Aiempina vuosina tapahtumissa on ollut myös kirppismyyjiä.

Miksi tänne? Ai kato moro, eläks sääki viä! Tuttujen vuoksi. Ihmisten ja kauppakassien vilinää, kesäistä musiikkia ja viimeiset tykötarpeet juhannuspöytään löytyvät täältä.

Kenelle? Paikallisia tuotteita haluaville, markkinatunnelmasta nauttiville, metrilakua hamuaville ja niille, jotka eivät oikein jaksa pitää yhteyttä puolituttuihin, mutta haluavat mielellään hoitaa sosiaalistumisen kerralla purkkiin.

Mahdollisilta kirpputoripöydiltä voi löytyä myös sopivia juhannusharvinaisuuksia: luettu harlekiini tyynyn alle laitettavaksi ja nuoren Bruce Sprigsteenin lp-levyn kansikuva kaivon lähistölle ripustettavaksi.

Vaaleaveriköt tykkää seiloreista

Auringonnousu kello 5.40 Riianlahdella, luvialainen Kaljaasi Ihana ruorivahdin silmin.

Ohoi ja pulleat purjeet! Toiset tykkää äideistä ja toiset tyttäristä, mutta molemmat tykkäävät merimiehistä. Raikkaaseen ilmaan, vesistöihin ja kippareihin voi tutustua muun muassa M/S Charlotan jokiristeilyllä, Kaljaasi Ihanan juhannusreissulla tai Kuuskajaskarin ja Kylmäpihlajan retkellä.

Missä?

M/S Charlotta jokiristeilee Kokemäenjoella juhannusaattoiltana kello 23. Risteily kestää noin puolitoista tuntia. Juhannusristeilyn ikäraja on 18 vuotta. Laivan ovet aukeavat kello 21.

Kaljaasi Ihana seilaa juhannusaattona saaristolaispurjehdukselle merelle neljän tunnin ajaksi. Lähtö Luvialta on hyvissä ajoin iltapäivällä kello 13.

Rauman Poroholmasta lähtevä Kuuskajaskarin ja Kylmäpihlajan majakkalautta seilaa kahdesti päivässä: kello 11 ja 15.10. Seilorin voi parhaassa tapauksessa saada myös viereensä yöksi, jos Kylmäpihlajan majakkaan rakennetuissa hotellihuoneissa on tilaa.

Mitä? Tuuli hiuksissa, pisamat naamassa, auringon siristely silmissä ja tuulitakki päällä! Mikä voisi olla ihanampaa juhannustekemistä?

Tai todennäköisempi on ehkä skenaario, jossa on viisi astetta lämmintä, pilkkihaalarit päällä ja karvalakki korvilla. Joka tapauksessa parasta on, kun itse saa hengailla paapuurin puolella eikä tarvitse keikkua ruorissa tai huolehtia kiinnittäytymisestä. Sateen sattuessa pääsee kannen alle ja veden keskellä hyttyset kiusaavat harvoin.

Miksi tänne? Kesäinen kulkuväline, joka ei kuitenkaan vaadi avoauton ostamista.

Kenelle? Meri- ja vesihenkiselle. Jos rakastat pitkiä suihkuja tai kylpyammeessa likoamista, mutta et ole vielä valmis viettämään eksoottista huussijuhannusta tai heittämään talviturkkia luonnonvesissä, tämä voi olla sinulle.

Myös turhaa pynttäytymistä vieroksuvalle oiva vaihtoehto, sillä esimerkiksi Ihanalla kehotetaan jättämään ne korkkarit ja kravatit rannalle.

Epäsatakuntalaista käyttäytymistä

Sitten, kun ihana meripoika tai merenneito on kainalossa, niin löytöhän viedään tietenkin tanssimaan. Juhannustansseihin voi suunnata vaikka Laviaan Tahostenniemen tanssilavalle Karhijärven rantaan, Venesjärven rantalavalle Kankaanpäähän, Laitakarin Lavalle Luvialle tai Merikievariin. Ei muuta kuin jalalla koreasti ja pyöritä pellavapääsi tainnoksiin tangoilemalla ja humppaamalla.

Missä? Lavian Tahostenniemen lavalla tanssittaa Juha Nygård & Mennen, Venesjärvellä lauantaina tanssiorkesteri Veikko Nieminen sekä Tanssiorkesteri Hyrrä ja sunnuntaina Kari Vepsä, Laitakarin Lavalla juhannusaattona Pasi Kivimäki ja N.Y.T ja juhannuspäivänä Pekka Rinne. Merikievarissa juhannuksen päivinä esiintyvät muun muassa Jorma Kääriäinen, Yölintu ja Lea Laven.

Mitä? Juhannuksen klassikkotekemistä. Tanssiminen kohottaa kuntoa, piristää mieltä ja luo yhteisen tilan, jossa voi koskettaa ja olla toisen lähellä ilman, että siinä on mitään noloa. Parasta on, että tanssia voi millä tyylillä vain eikä askelten tarvitse mennä aina oikein, tärkeintä on, että sovittaa oman tanssinsa parin tasoon, osaa nauraa itselleen ja pitää hauskaa. Tanssimaan voivat hakea miehet ja naiset, ja hyvän lavatanssietiketin mukaan hausta ei kuulu kieltäytyä.

Miksi tänne? Tanssimassa eivät käy vain eläkeläiset, vaan myös nuoret ovat innostuneet tanssikulttuurista. Sekaan vain! Lisäksi kahden tanssin jälkeen yleensä tanssipartneria vaihdetaan, joten jos jonkun parin tyyli ei ole sinun juttusi, älä hätäile, vaan tanssi rohkeasti seuraavaksi jonkun toisen hakijan kanssa.

Ja onko mitään ihanampaa, kuin hurmata se oikea kavaljeeri sulavalla liikehdinnällä, tanssitaanhan sitä vanhojen päivänä ja presidentin vastaanotollakin.

Kenelle? Ihmisiin tutustumisesta tykkäävälle, ystävälliselle ja muut huomioon ottavalle tyypille. Ja kukapa ei haluaisi olla sellainen! Edes juhlapäivän kunniaksi.

Valo yössä

Huipennus koko juhannusjuhlinnalle löytyy tietysti kokosta! Kun on liiallisista killingeistä päästy, käyty pogoamassa festareilla, juostu, silitelty hevosia, luikautettu karaokessa, killitelty merellä auringonlaskua ja löydetty juhannusheila, niin on aika rauhoittua katselemaan liekkien loimotusta. Kokon äärelle pääsee ainakin Laviassa, Kankaanpäässä ja Porin jokirannassa.

Missä? Porissa Etelärannassa, Laviassa Karhijärven rannalla ja Kankaanpäässä Verttuunjärven rannalla juhannusaattona.

Mitä? Seisoskelevia ihmisiä, kädestä pitäviä ihmisiä, kainaloon päässeitä ihmisiä, pussailevia ihmisiä. Tulen räsähtely ja kokon hidas painuminen hiillokselle on monelle päivän romanttisin hetki. Nyt jos koskaan kannattaa yrittää, että "käytsä usein täällä".

Jos toisten söpöily ärsyttää tai olo on yksinäinen, kun seilori seilasi jo tiehensä, kannattaa tilaisuudesta luoda oman näköisensä hetki: halaa itseäsi ja kerro viisi parasta asiaa sinussa.

Miksi tänne? Vähintäänkin lämmittelemään. Koska juhannuksena saattaa olla kylmempi kuin jouluaattona konsanaan, voi kokon läheisyys tarjota odottamatontakin lämpöä.

Kenelle? Romantiikan nälkäisille liekkien tanssiin mieltyneille. Ihmisille, joita ei haittaa lievä savun tuoksahdus vaatteista vielä monta päivää juhannusrientojen jälkeen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut