Koulutus ei saisi olla rahasta kiinni - Satakunta - Satakunnan Kansa

Koulutarvikkeiden hinta tyrmistytti –koulutus ei saisi olla rahasta kiinni

16.8.2020 6:00

Käytiin sitten esikoisen kanssa ostamassa ensimmäiset lukiokirjat. Tulipa äidille vanha ja arvokas olo.

Toinen hämmästelyn aihe oli kirjojen hinta. Käytetyn opuksen sai halvimmillaan 15 eurolla, mutta uudet maksoivatkin sitten järkiään reilusti yli 40 euroa. Kirjoja tarvitaan lukiovuosien aikana useita. Lompakon suunnalla kävi jo nyt hyytävä viima.

Tilauksessa on pojalle opiskeluja varten myös kannettava tietokone. Se vasta maksaakin.

Ei, en aio valitella tässä tarvittavien koulutarvikkeiden hintaa omalla kohdallani. Olemme puolison kanssa töissä käyviä, palkkaa saavia ihmisiä.

Nyt vain konkretisoitui kertaheitolla se, miten lujilla voi olla vaikka työtön yksinhuoltaja, jolla on ehkä monta lasta koulutettavanaan. Ei ihme, että moni nuori itsekin on huolissaan asiasta: koulutuksen hinta saattaa vaikuttaa valintoihin ja aiheuttaa jopa opintojen keskeyttämiseen tai niiden ulkopuolelle jäämisen.

Ymmärrän toiveet siitä, että toisen asteen koulutus muuttuisi jatkossa ilmaiseksi kaikille.

Ylen vuonna 2015 julkaisemassa, Seppo Heikkisen laatimassa artikkelissa laskettiin eri koulutusten keskimääräisiä kustannuksia. Ammatillisen toisen asteen opintovuosi maksoi tuolloin keskimäärin 11 503 euroa ja lukiokoulutus 7 749 euroa vuodessa. Nyt viisi vuotta myöhemmin hintalappu on varmaan jo suurempi.

Vaikka koulutarvikkeet maksavat paljon, noista yllämainituista koulutuksen kokonaissummista perheet itse maksavat kuitenkin vain viipaleen. Suurin osa toisten asteen koulutuskuluista katetaan verovaroista.

Olen kiitollinen siitä, että yhteiskunta maksaa suurimman osan myös lapseni koulutuksesta. Suuressa osassa maailman maita isoin osa koulumaksuista on vanhempien vastuulla.

Tämä tieto ei kuitenkaan lämmitä niitä rahahuolissa painivia suomalaisperheitä, joille kirjapinon ja läppärin ostaminen voivat olla ylivoimaisia kulueriä.

Sivistys ja ammattitaito ovat asioita, johon kannattaa satsata, olipa kyseessä sitten valtio tai yksityinen ihminen. Toivoa sopii, näiden tärkeiden asioiden piiriin pääsisivät kaikki.

Nuorten koulutus ja tulevaisuus eivät saisi olla kiinni vanhempien tulotasosta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: