Apulannan entinen keikkakitaristi Sami Ylipihlaja, 45, aloittaa Huittisten hallintojohtajana: ”Huittinen on elänyt vuosikymmeniä hyvin stabiilia elämää” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Apulannan entinen keikkakitaristi Sami Ylipihlaja, 45, aloittaa Huittisten hallintojohtajana: ”Huittinen on elänyt vuosikymmeniä hyvin stabiilia elämää”

Apulannan entinen kiertuekitaristi Sami Ylipihlaja, 45, siirtyy Ylöjärven vapaa-aikajohtajan paikalta Huittisten hallintohohtajaksi.

Ylöjärven vapaa-aikajohtaja Sami Ylipihlaja aloittaa Huittisten hallintojohtajana 12. elokuuta 2019.

6.7.2019 13:39 | Päivitetty 6.7.2019 15:33

Tampereen Pispalassa asuva Sami Ylipihlaja hurauttaa polkupyörällä kotoaan sovittuun tapaamispaikkaan Hirvitalolle eli Pispalan nykytaiteen keskukseen.

Kulttuuri- ja sosiaalikeskus on paikka, jossa Ylipihlaja huseeraa mielellään niin talkoolaisena kuin esiintyjänä kaupunginosansa tapahtumissa.

– On hienoa, että kaupunki mahdollistaa pienten yhdistysten toiminnan tarjoamalla tilat niin Kurpitsatalolla, Hirvitalolla kuin erilaisissa osuuskunnissakin. Nämä tuottavat edullisesti lisäarvoa kaupungille. Kunta- tai yritysvetoisena koko toiminta olisi mahdotonta, sanoo Ylipihlaja.

14 vuotta Ylöjärven vapaa-aikajohtajana toiminut hallintotieteiden maisteri Ylipihlaja valittiin toukokuussa yksimielisesti 20 hakijan joukosta Huittisten hallintojohtajaksi.

Uudessa tehtävässään Ylipihlaja toimii myös Huittisten 825 työntekijän organisaation henkilöstöjohtajana.

Hirvitalo eli Pispalan nykytaiteen keskus on Pispalassa asuvalle Sami Ylipihlajalle läheinen paikka.

Huittisissa ei ole automarketteja

Osassa maata kylät tyhjenevät ja väki pakenee suurkaupunkeihin, mutta Ylipihlajan mielestä tietyillä valinnoilla voi taistella pakoa vastaan.

– Huittinen on elänyt vuosikymmeniä hyvin stabiilia elämää. Lähellä ei ole isoja kaupunkeja – Tampere, Rauma, Pori ja Turku ovat kaikki 70 kilometrin päässä. Kaupunki on tehnyt fiksuja juttuja, kun se ei ole kaavoittanut päivittäistavarakaupan automarketteja ydinkeskustan ulkopuolelle. Keskusta on säilynyt elinvoimaisena, kiittelee aluesuunnittelua ja yhdyskuntasuunnittelua pääaineenaan lukenut maisteri.

”Keskushallinnon oltava erotuomari”

Ylöjärven vapaa-aikapalveluissa Ylipihlaja on johtanut 70 työntekijän yksikköä, jonka hän sanoo muovautuneen joustavaksi ja moderniksi ryhmäksi.

– Vapaa-aikatoimen johtamiseen minulla ei ollut mitään koulutustaustaa sisältöasioita koskien. Olen päivittänyt tietoni työn ohessa. Hallintojohtajan tehtävä vastaa enemmänkin koulutustani. Huittisissa toimin keskushallinnossa, sovittelen kaikkien toimialojen välillä ja toimin ikään kuin erotuomarina, jotta kokonaisetu toteutuu.

Ylipihlaja kiittelee sivistysjohtaja Matti Hurstia ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Tapani Tienaria, mutta sanoo olevansa huolissaan ”vanhakantaisen sääntelyohjaamisen ja taipumuksesta kontrollin lisäämiseen kaupunkiorganisaatiossa”.

Apulanta-yhtye Torremolinosissa vuonna 2000.

Sai Apulannan hengittämään uudelleen

Sami Ylipihlaja ei ulkoiselta olemukseltaan oikein istu kaupunginviraston käytävillä kovat kaulassa käveleväksi byrokraatiksi.

Se ei ole mikään ihme, sillä mies on toiselta elämältään säveltäjä, sanoittaja, kiertuekitaristi, skeittaaja ja räppääjä.

Jyväskylässä syntynyt ja Heinolassa koulunsa käynyt mies soitti heinolalaisen Apulanta-yhtyeen kiertuekitaristina vuodet 1998–2000, hän on Tuukka Temosen lapsuudenystävä ja heillä on ollut yhteinen skeittijengi vuodesta 1988 lähtien.

– Minulle tarjottiin Apulantaan kiertuekitaristin paikkaa – ei soittotaitojeni takia, vaan pelastamaan hajoamispisteessä olevaa bändiä. Tarvittiin henkilö, joka voisi tehdä hyvää bändin sisäiselle kemialle. Tulen hyvin toimeen kaikkien ihmisten kanssa, ja olin ilmeisesti apuna, että bändi lähti hengittämään uudelleen.

Räppäsi naamioituneena Räikkä-Rockissa

Ylipihlaja luonnehtii kolmen vuoden pyrähdystään Apulannassa mielenkiintoiseksi ajaksi, joka poiki luottamukselliset suhteet musiikkibisnekseen.

Ylipihlaja sanoo pitävänsä edelleenkin yhteyttä Apulannan voimahahmoihin Toni Wirtaseen ja Sipe Santapukkiin ja on näytellyt kaikissa Tuukka Temosen pitkissä elokuvissa ja useissa musiikkivideoissa.

– Olemme räpänneet Tonin kanssa freestyleä iät ja ajat. Seitsemän vuotta sitten kävin viimeksi räppäämässä Apulannan keikalla – naamioituneena Pöheikön Pölläyksessä Ylöjärvellä. Kukaan ei tunnistanut, että toinen räppääjistä oli kaupungin vapaa-aikajohtaja, naureskelee Ylipihlaja.

Ylipihlaja luotsaa edelleen satunnaisesti rockbändi Inistä ja räppää Naispyy-nimellä.

Sami Ylipihlaja esiintyi Apulannan mukana Aitoon Kirkastusjuhlilla vuonna 2000.

Apulanta päättää viikonvaihteessa pidettävät Aitoon Kirkastusjuhlat tiistain vastaisena yönä kello 0.45 alkavalla keikallaan.

Sami Ylipihlaja

Syntynyt 25.9.1973 Jyväskylässä.

Asuu Tampereen Pispalassa.

Perheessä avovaimo ja kolme lasta.

Kävi koulut ylioppilaaksi saakka Heinolassa.

Hallintotieteiden maisteri pääaineina alue-ja yhdyskuntasuunnittelu.

Projektisihteeri Orimattilassa 2004, Riihimäen kehittämispäällikkö 2005 ja Ylöjärven vapaa-aikajohtaja 2005–2019.

Aloittaa Huittisten hallintojohtajana 12. elokuuta 2019.

Säveltäjä, sanoittaja, kitaristi ja räppääjä.

Soitti Apulannan kiertuekitaristina 1998–2000. Soittaa edelleen Inis-rockbändissä ja räppää nimellä Naispyy.

Harrastaa voimanostoa, pyöräilyä ja frisbeegolfia.

Läksiäispirskeet elävän musiikin siivittämänä Tampereen Vastavirtaklubilla lauantaina 3.8. 2019.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos