Köyliönjärvestä kirjattiin erittäin runsas havainto - Satakunta - Satakunnan Kansa

Tuulet sekoittivat sinilevän meriveteen – Köyliönjärvestä kirjattiin erittäin runsas havainto

Sinilevää Yttilän Ottan rannassa. Arkistokuva.

1.8.2019 18:40 | Päivitetty 1.8.2019 19:03

Alkuviikon tuulet ovat sekoittaneet sinilevän suurimmat esiintymät vesistöihin. Erityisesti merialueilla sinilevää saattaa olla veteen sekoittuneena, vaikka sinileväkukintoja ei veden pinnalla erottuisi. Sisävesien levätilannetta Lounais-Suomen ely-keskus kuvailee hyvin rauhalliseksi.

Lounais-Suomen vesistöjen lämpötilat ovat kuitenkin kohonneet, minkä seurauksena sinileväkukintojen muodostuminen on todennäköistä niin meri- kuin sisävesialueilla, kunhan tuuli tyyntyy.

Merialueilla Varsinais-Suomen ely-keskuksen leväseurannan vakiohavaintopaikoilla sinilevää on havaittu hieman Luvian Mustakarilla, Rauman Otanlahdella, Uudenkaupungin Iso Marjakarilla, Paraisten Utössä, Korppoon Korpoströmissä, Nauvon Seilissä sekä Paimionlahdella Harvaluodon uimarannalla.

Runsaasti sinilevää on havaittu vain Mynälahden Kärmäläisen vakioseurantapaikalla. Kuluvalla viikolla Järvi-meriwikiin on havaittu hieman sinilevää Kemiönsaaren Örössä, Paraisten Önsholmissa ja Hirsalössä, Uudenkaupungin Pyhärannassa sekä Luvian Kaarlenmaan edustalla. Runsaasti sinilevää on havaittu Turun Latosaaressa Kakskerran eteläpuolella, Kemiönsaaren Yxskärissä, Kustavin Lokalahdella ja Kustavin Välikarilla.

Menneen viikonlopun helteen ja heikkojen tuulien myötä Nauvon ja Korppoon pääsaarien eteläpuoleiselle Saaristomerelle muodostui laajoja sinilevän pintaesiintymiä ulkosaaristoon asti. Myöhemmin alkuviikon tuulet ovat sekoittaneet sinileväesiintymät veteen.

Sisävesillä sinilevätilanne on pysynyt edellisten viikkojen kaltaisena. Ely-keskuksen vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu hieman Sääksjärven Madekalliolla sekä Köyliönjärven Yttilän Ottassa. Salon Kiskon Kirkkojärvessä on edelleen runsaasti sinilevää ja vesi on vihertävää. Järvi-meriwikiin on kuluvalla viikolla kirjattu edellä mainituilta järviltä vähäisiä sinilevähavaintoja sekä erittäin runsas sinilevähavainto Köyliönjärven Tuohiniemestä.

Älä käytä sinileväistä vettä

Sinileväpitoisen veden kanssa on syytä noudattaa varovaisuutta. Vettä jossa on silmin nähden sinilevää ei tule käyttää talousvetenä, löylyvetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Edes keitettynä sinileväpitoinen vesi ei ole käyttökelpoinen, sillä sinilevien tuottamat myrkyt kestävät hyvin keittämistä.

Vähäinen sinilevähavainto ei yleensä ole este uimiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi.

Runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä ei kannata uida ja erityisesti lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä välttää.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ely-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530.

Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta.

Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ely-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ely-keskukseen (puhelin 0295 022 530).

Uutista on muokattu 1.8. kello 19.03: Korjattu vuosiluku kuvatekstissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos