Petotesti järjestetään Harjavallassa viikonloppuna - Satakunta - Satakunnan Kansa

Tiedätkö, miten koirasi käyttäytyy kohdatessaan suurpedon? Siitä voi ottaa selvää Harjavallassa, myös yleisölle vapaa pääsy

Petotestissä selviää, miten koira käyttäytyy suurpedon kanssa. Testejä voi seurata myös katsojana.

Testattavia petoja ovat karhu, susi, ilves ja villisika. Täytettyjä petoja liikutetaan kauko-ohjattavalla alustalla.

10.5.2019 15:50

Harjavallassa järjestetään lauantaina ja sunnuntaina koirien petotestit. Mitä ne oikeastaan ovat, Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry:n tiedotusvastaava Krista Raatikainen?

– Petotestissä testataan sitä, miten koira käyttäytyy suurpedon ilmaantuessa. Testattavia petoja ovat karhu, susi, ilves ja villisika.

– Nuo käytettävät pedot ovat täytettyjä petoja, ja niitä pystytään liikuttamaan alustalla, jota testaaja liikuttaa kauko-ohjaimen avulla. Testissä käytetään autenttisuuden lisäämiseksi kyseisen pedon ulostetta, karvoja ja jopa pesätarpeita antamaan haju.

– Testattava koira käyttäytyy aina samoin kyseisen pedon kohdatessaan. Tämä perustuu vietteihin. Siksi on hyvä testata koira petotestissä, sillä silloin koiraa pystyy jatkossakin lukemaan esimerkiksi metsässä, jos kyseinen peto on lähettyvillä.

Millaisille koirille testi on tarkoitettu?

– Petotestiin voivat osallistua kaiken rotuiset ja roduttomat koirat. Testiin voi tuoda jo pikkupennun, eli mitään ikärajaa testiin ei ole. Tätä perustellaan sillä, että pennun kanssakin peto saattaa tulla metsässä vastaan ja on hyvä tuntea koiran käyttäytyminen jo pennusta asti.

Miten koiran ja omistajan tulee valmistautua petotestiin?

– Testiin ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti: Koiralle kestävä, ei kuristava panta kaulaan tai valjaat päälle. Kaikki tarvittava ohjeistus annetaan ennen koiran suoritusta. Testiin tulo on siis hyvin helppoa, sillä siihen ei tarvitse harjoitella millään tavoin ennakkoon.

"Itse kävin testissä viime syksynä Nakkilassa. Testautin suomenlapinkoiran ja mittelspitzin karhulla. Erittäin mielenkiintoinen testi näin koiran omistajan näkökannalta varsinkin, kun pidämme metsässä samoamisesta."
Krista Raatikainen

Testit järjestetään Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry:n kentällä. Miten paljon viikonlopulle on tullut ilmoittautumisia?

– Viimeisen tiedon mukaan viime viikon lopulla ilmoittautuneita oli hivenen vajaa 30. Lauantaille on mukavasti osallistujia, sunnuntaille tarvitaan vielä lisää koiria, jotta testi pidetään kaksipäiväisenä.

– Ellei sunnuntaille saada lisää koiria, järjestetään testi yksipäiväisenä ja koitetaan siirtää koirat sunnuntailta lauantaille. Määrä on hyvä yhdelle päivälle, varsinkin, kun ihmiset eivät vielä ole kovin tietoisia petotesteistä.

Ovatko petotestit yleisöystävällisiä, eli voiko niitä tulla ulkopuolinen seuraamaan? Onko näitä järjestetty ennen täälläpäin?

– Ilman muuta ovat yleisöystävällisiä ja erittäin mielenkiintoisia! Niitä pääsee yleisö seuraamaan ja kuvaamaan. Itse testin jälkeen testaaja Asko Sorvo kertoo arvion jokaisesta koirasta niin, että yleisölläkin on mahdollisuus kuunnella, mitä hän kertoo koiran reaktioista ja käyttäytymisestä.

– Lauantaina hän pitää ilmaisen luennon aiheesta Hosiossaaressa seuran majalla, ja sinne on vapaa pääsy. Luento alkaa kello 9 ja sen jälkeen aloitetaan itse testit.

– Itse kävin testissä viime syksynä Nakkilassa. Testautin suomenlapinkoiran ja mittelspitzin karhulla. Erittäin mielenkiintoinen testi näin koiran omistajan näkökannalta varsinkin, kun pidämme metsässä samoamisesta. Harjavallassa käytän suomenlapinkoirani haukkumassa, toivottavasti, villisikaa.

Petotesti järjestetään Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry:n kentällä Hosiossaaressa. Lisätietoa löytyy verkosta osoitteesta www.petotestit.com.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: