Näin sairaanhoitajan palkka riittää kaksioon eri kaupungeissa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Taulukko paljastaa – Porissa sairaanhoitajan palkalla on helpompi hankkia asunto kuin yhdessäkään muussa suuressa kaupungissa

STTK:n asuntopoliittisessa ohjelmassa vertaillaan, monenko kuukauden bruttopalkka sairaanhoitajalla ja teknikolla tarvitaan keskihintaisen 50 neliön kaksion ostamiseen eri kaupungeissa.

Näkymä Porin torille.

12.11.2019 15:46

Toimihenkilöiden ammatillisen keskusjärjestön STTK:n havainto on, että pääkaupunkiseutu on huomattavan kallis verrattuna muuhun Suomeen. Myös Tampere on muuta Suomea kalliimpi.

– Sen sijaan Porissa ja Kotkassa ei asunnon ostaminen tuota vaikeuksia teknikolle ja sairaanhoitajalle.

– Kaikki muut Suomen kaupungit Turusta Rovaniemelle ovat hintatasoltaan hyvin lähellä toisiaan, ohjelmassa todetaan.

Suurista kaupungeista Pori on selkeästi halvin. Taulukossa sen alapuolelle jää vain Kotka, mutta se on asukasluvultaan huomattavasti Poria pienempi.

STTK:n laskelman perusteena on käytetty Tilastokeskuksen lukuja. Niiden mukaan sairaanhoitajan säännöllisen työajan keskiansio vuonna 2017 oli 2 445 euroa kuussa ja teknikon (IT-ala) 3 632 euroa.

Alla oleva taulukko kertoo, montako kuukautta sairaanhoitajan ja teknikon on tehtävä töitä saadakseen maksettua bruttopalkallaan keskihintaisen kaksion 17 suomalaisessa suuressa kaupungissa.

Jos sairaanhoitajan ja teknikon palkkaa verrataan samankokoisen kerrostaloasunnon markkinavuokriin eri kaupungeissa, havainto on, että pääkaupunkiseudulla sairaanhoitaja pystyisi maksamaan bruttopalkallaan kolmen kuukauden vuokran ja teknikko neljän kuukauden.

– Halvimmissa vertailukaupungeissa (Pori, Kotka, Seinäjoki) sairaanhoitajan palkka riittäisi neljän ja puolen kuukauden vuokraan ja teknikon palkka kuuden ja puolen kuukauden vuokraan.

– Suhteelliset erot vuokrissa ovat siis huomattavasti pienemmät 50 neliön vuokra-asunnoissa kuin hinnat 50 neliön omistusasunnoissa, mutta kaupunkien väliset erot ovat silti suuret, ohjelmassa todetaan.

Alla olevassa taulukossa verrataan sairaanhoitajan ja teknikon palkkaa 50 neliön markkinavuokriin 17 suuressa kaupungissa. STTK:n vertailussa on käytetty bruttopalkkoja, joissa ei näy verojen ja muiden vähennysten vaikutus.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos