Helteet aiheuttavat terveysongelmia etenkin ikäihmisille – näin suojaat itsesi ja läheisesi - Satakunta - Satakunnan Kansa

Satakuntaankin ennustetaan loppuviikolle yli 30 asteen hellettä – näin suojaat itsesi ja läheisesi

Ilmastonmuutoksen aiheuttamien kuumien kesien ja ikääntyneiden määrän kasvamisen yhteisvaikutus tekee hellekuolemista yhä yleisempiä, arvioi THL.

23.7.2019 13:47

Suomessa on loppuviikosta mahdollista, että hellelukemat nousevat paikoin jopa 35 asteeseen. Myös Satakuntaan ennustetaan yli 30 asteen lukemia.

Ilmatieteen laitos on asettanut tälle viikolle hellevaroituksia lähes koko maahan, Lappia myöten.

Pahin tilanne on näillä näkymin luvassa perjantaina ja lauantaina, jolloin kaikkialla Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläpuolella on voimassa toisiksi vakavin, oranssi hellevaroitus.

Helteinen sää voi jatkua tämän viikon jälkeenkin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että helteiden terveyshaitat kohdistuvat erityisesti ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairaisiin ihmisiin.

THL julkaisi keväällä selvityksen, jonka mukaan heinä-elokuun 2018 pitkittynyt helleaalto aiheutti noin 380 ikäihmisen ennenaikaisen kuoleman.

Kuumuuden aiheuttamat terveysongelmat ja kuolemantapaukset tulevat THL:n mukaan todennäköisesti vain lisääntymään lähivuosina. Ilmiön yleistyminen johtuu ilmastonmuutoksen aiheuttamien hellekesien ja ikääntyneiden ihmisten määrän kasvun yhteisvaikutuksesta.

– Terveysriski kasvaa jo yksittäisinä hellepäivinä. Muutamien viikkojen hellejaksosta voi Suomessa aiheutua jopa satoja ennenaikaisia kuolemia, THL varoittaa.

Ilmatieteen laitos listaa ikäihmisten ja pitkäaikaissairaiden lisäksi muitakin väestöryhmiä, jotka ovat kuumuuden haittavaikutuksille erityisen alttiita. Näitä ovat lapset, ulkona työtä tekevät, sekä kuljetus-, pelastus-, huolto- ja hoitoalan työntekijät.

Vaarallisimpia hellesäät ovat ikäihmisille ja pitkäaikaissairaille.

Muista nämä vinkit

Helteen aiheuttamilta terveysongelmilta voi kuitenkin suojautua monin keinoin, ja useita käytännön vinkkejä antaa THL.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: