Korona puraisi Satakunnan Osuuskaupan myyntiä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Korona puraisi Satakunnan Osuuskaupan myyntiä – market- ja tavaratalokauppa vahvassa vedossa

Toimitusjohtaja Harri Tuomi odottaa, että koronaepidemian edetessä kotiinkuljetuspalveluiden tarve lisääntyy.

16.7.2020 16:01

Pori

Koronaepidemian poikkeusolot ja -rajoitukset koettelivat muiden kaupparyhmien tavoin myös Satakunnan Osuuskaupan liiketoimintaa. Osuuskaupan puolivuotiskatsauksen mukaan verollinen myynti oli tammi–kesäkuussa 220,9 miljoonaa euroa ja miinusta tuli edellisvuoteen verrattuna 1,4 prosenttia.

Eniten koronakriisistä ja toiminnan keskeytyksistä kärsivät hotelli- ja ravintolaliiketoiminta, polttonestemyynti, ABC-liikennemyymälät sekä autokauppa. Osuuskaupan market- ja tavaratalomyynti sen sijaan kasvoi alkuvuonna rivakasti. Myynti nousi peräti 10 prosenttia.

Satakunnan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomi toteaa lukujen kuvaavan koronaepidemian olennaista seurausta eli ihmiset jäivät kotiin ja kulutus suuntautui sen mukaisesti.

– Päivittäistavarakaupan kasvun lisäksi tämä näkyy rautakauppatoimialan myynnissä, kun aikaa ja rahaa on käytetty remontoimiseen ja kodin hankintoihin, Tuomi toteaa.

Osuuskaupan arvio on, että alkuvuoden myyntimenetysten seurauksena koko vuoden operatiivinen tulos jää viime vuotta heikommaksi.

Harri Tuomi toteaa, että vuoden jälkipuoliskon kehitystä ja tulosta on mahdoton ennustaa. Se riippuu paljolti siitä, tuleeko koronataudin toinen aalto vaiko ei, ja kuinka hotelli- ja ravintolatoiminnan elpyminen voi jatkua. Autokaupan palautumisen kohti normaalia Tuomi arvioi kestävän pitkään.

Ensimmäisestä vuosipuoliskosta ja koronakriisistä hän katsoo osuuskaupan selviytyneen erinomaisesti. Erikseen hän kiittää yhteistyöstä henkilöstöä sopeuttamistoimissa ja siirtymisellä korvaaviin työtehtäviin. Lomautettuna on nyt vain yksittäisiä työntekijöitä.

Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa lähes 1200 työntekijää.

Poikkeusoloista huolimatta Satakunnan Osuuskauppa on jatkanut suunniteltua investointiohjelmaansa. Myymälätiloja on uudistettu Luvialla ja Kokemäellä sekä Länsi-Porin Prismassa. Laajennuksia on tullut verkkokauppaan, Sale Tori ja ABC Noormarkku avautuivat heinäkuun alussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut