Harjavallan ilmanlaatu parani viime vuonna huomattavasti: ”Teollisuudessa tehdyt toimenpiteet ovat näkyneet suoraan mittaustuloksissa” - Satakunta - Satakunnan Kansa

Harjavallan ilmanlaatu parani viime vuonna huomattavasti: ”Teollisuudessa tehdyt toimenpiteet ovat näkyneet suoraan mittaustuloksissa”

Viime vuoden merkittävimpiä ilmanlaatuun ja sen mittaukseen vaikuttavia tekijöitä olivat Porissa tavanomaista hankalampi katupölykevät, Harjavallan Kalevassa mitattujen hengitettävien hiukkasten nikkelipitoisuuksien voimakas lasku edelliseen kahteen vuoteen verrattuna sekä Pirkkalan mittausaseman uusiminen.

Hengitettävien hiukkasten nikkelipitoisuudet laskivat Harjavallassa viime vuonna.

22.3.2019 10:46

Harjavallassa teolliset päästöt olivat viime vuonna kokonaisuudessaan edellisvuosien tasolla.

Suurimmat päästölähteet olivat Boliden Harjavalta, Suomen Teollisuuden Energiapalvelut (STEP Oy) sekä Norilsk Nickel Harjavalta. STEP Oy on luopunut raskaan polttoöljyn käytöstä, mikä on vähentänyt laitoksen kokonaispäästöjä, kerrotaan Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalveluiden tiedotteessa. Toimiala vastaa Harjavallan ja Porin kaupunkien ja teollisuuden yhteisestä ilmanlaadun mittauksesta.

Vuoden 2018 ilmanlaatuindeksi

Vuonna 2018 ilmanlaatuindeksin laskenta tarkennettiin tuntikohtaiseksi ja indeksit olivat asemakohtaisesti seuraavat:

Harjavalta, Kaleva: hyvä 81 %, tyydyttävä 18 %, välttävä 1 %, huono 0 % sekä erittäin huono 0 %.

Harjavalta, Pirkkala: hyvä 94 %, tyydyttävä 6 %, välttävä 0 %, huono 0 % sekä erittäin huono 0 %.

Pori, Paanakedonkatu: hyvä 54 %, tyydyttävä 26 %, välttävä 12 %, huono 6 % sekä erittäin huono 2 %.

Juuri valmistuneen mittausraportin mukaan valtioneuvoston asetuksen mukaiset raja- tai kynnysarvot eivät ylittyneet millään Harjavallassa ja Porissa mitattavalla ilmanlaadun komponentilla, tiedotteessa kerrotaan.

Ilmanlaadun ohjearvot ylittyivät hengitettävien hiukkasten osalta Porin Paanakedonkadun asemalla helmi-, huhti- ja marraskuussa. Raja-arvo ylittyi Paanakedonkadulla 18 vuorokautena, kun edellisvuonna ylityksiä oli seitsemän, mikä kertoo tavallista hankalammasta katupölyvuodesta. Varsinaisen raja-arvon ylitystä ei tapahtunut, koska ylitysvuorokausia sallitaan kalenterivuodessa 35 kappaletta.

Harjavallan Kalevan mittausasemalla mitattu nikkelin vuosikeskiarvo ylitti sille asetetun tavoitearvon. Mitattu vuosikeskiarvo oli 24 nanogrammaa kuutiometrissä (ng/m3), kun tavoitearvo on 20 ng/m3.

– Vuonna 2017 ja 2016 vastaavat vuosikeskiarvot olivat 77 ng/m3 ja 72 ng/m3, eli laskua edellisvuosiin nähden oli merkittävästi. Teollisuudessa tehdyt toimenpiteet ovat siten näkyneet suoraan mittaustuloksissa, tiedotteessa kerrotaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: