Suunnittelitko polttavasi talven aikana pihaan kertyneen ryönän? - Satakunta - Satakunnan Kansa

Suunnittelitko polttavasi talven aikana pihaan kertyneen ryönän? Ota huomioon ainakin nämä asiat

Ennen kuin ryhtyy polttamaan oksia tai haravointijätettä, kannattaa varmistua muutamasta asiasta.

26.3.2019 20:18

Pori

Kevään tulo etenee vauhdilla, ja Satakunnan pelastuslaitos on saanut ensimmäiset hälytykset maastopaloihin.

Risujen poltto uhkasi riistäytyä käsistä tiistaina iltapäivällä vankilan läheisyydessä Huittisissa, ja Ulvilassa paloi muutama neliö ruohikkoa Satakunnantien penkereellä.

Viikonlopuksi on maakuntaan ennustettu yli kymmenen asteen lämpötiloja eli luvassa on suotuisia kelejä haravointiin ja pihansiivoukseen. Pelastuslaitokselta kehotetaan kuitenkin miettimään tarkasti, missä ja milloin roskia kannattaa polttaa.

– Ensiksi pitää varmistaa, että on alueella, missä roskia saa ylipäätään polttaa. Taajaan asutulla alueella se ei ole koskaan sallittu. Jos lähistöllä ei ole naapureita, jotka olisivat vaarassa savustua, pitää ilmoittaa ennen polttamista aikeistaan tilannekeskukseen, neuvoo päivystävä palomestari Timo Nurminen.

Tuulisella säällä ei polttopuuhiin kannata ryhtyä.

–  Tuli lähtee leviämään yllättävän nopeasti tuulen mukana. Ei kannata ottaa riskiä, että polttaa oman tai naapurin talon. Sen jälkeen on muutto edessä.

Paras pohja nuotiolle on musta pelto tai märkä maa paikassa, missä ei ole kasvustoa ympärillä.

– Ja sitten jos roskien polttoon ryhdytään, siellä työmaalla on syytä pysyä loppuun asti. Moni lähtee liekkien sammuttua tuvan puolelle muihin hommiin, mutta vahtivuoro jatkuu kyllä niin kauan, että viimeinenkin kekäle on sammunut, Nurminen opastaa.

Hän kehottaa miettimään kaksi kertaa, kannattaako risuja ja haravointijätettä ryhtyä lainkaan polttamaan.

– Olisiko kuitenkin pienempi vaiva viedä ne kaatopaikalle tai keräyspisteeseen? Ei tarvitse pelätä tulen karkaamista eikä kököttää nuotion vieressä koko päivää.

Nurmisella on neuvo myös ohikulkijoille.

– Jos huomaa, että maastosta nousee savua, voisi koukata lähempää katsomassa, onko joku paikalla ja tuli hallinnassa. Jos tuli palaa itsekseen tai leviää hallitsemattomasti, on syytä soittaa pelastuslaitokselle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut