Uusi panimo -rakennuksen purkamiseen haettu poikkeuslupaa - Satakunta - Satakunnan Kansa

”Sinne on ympäristöön tippunut kaljaa” – Karhukorttelin suojeltua funkkisrakennusta ei voi rakennusliikkeen mukaan korjata, ja se haluaisi rakentaa tilalle uuden

Uusi panimo -rakennus sijaitsee Porin Karhukorttelin alueella. Rakennus on valmistunut vuonna 1938.

28.6.2019 6:00

Pori

Rakennusliike MVR-Yhtymä on hakenut poikkeamislupaa Karhukorttelin Uusi panimo -funkkisrakennuksen purkamiselle ja uuden rakennuksen rakentamisesta tilalle. Uusi panimo on asemakaavassa suojeltava rakennus, joka valmistui vuonna 1938.

MVR-Yhtymän toimitusjohtajan Rami Viitasaaren mukaan rakennusta ei voi korjata.

– Rakennuksessa on ollut siiloja, ja sinne on ympäristöön tippunut kaljaa. Hiivassa on ollut kaikenlaisia itiöitä, jotka ovat vuosikymmeniä imeytyneet betonirakenteeseen, Viitasaari kertoo.

Viitasaaren mukaan betonirakenteita ei pysty puhdistamaan niin, että nykyisessä rakennuksessa pystyisi enää ihminen koskaan asumaan.

Poikkeamislupahakemuksessa mainitaan, että tilalle rakennettava uusi rakennus olisi ulkoarkkitehtuuriltaan vanhaa rakennusta vastaava.

– Haluamme kunnioittaa vanhaa. Me olemme koko ajan lähteneet siitä, että tehdään samantapainen tilalle. Nykyinen ei ole ympäristölle visuaalisesti kauhean kiva.

Satakunnan museon rakennustutkijaa Liisa Nummelinia tilanne turhauttaa. Alun perinkään alueen kaava ei vastannut sitä, mitä Satakunnan museo kyseiselle alueelle esitti.

– Olisimme toivoneet huomattavasti laajempaa suojelua ja useampien rakennusten huomioimista. Prosessi meni siihen, että ainoastaan tämä panimo suojeltiin. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että sitäkin ollaan purkamassa.

Nummelin myöntää, että rakennuksessa on eittämättömiä vaurioita, mutta miettii, ovatko ne osittain tuottamuksellisia.

– Tyhjillään olleesta rakennuksesta ei ehkä ole huolehdittu ihan asianmukaisesti.

Nykyisen rakennuksen säilyttäminen ja kunnostaminen ei kuitenkaan enää ole välttämättä mielekästä. Rakennus on sen verran huonossa kunnossa, että kovin paljoa alkuperäisestä ei jäisi jäljelle, vaikka sitä uuteen käyttöön alettaisiinkin korjata.

Purkaminen on varteenotettava vaihtoehto, kunhan uudesta rakennuksesta on kunnolliset suunnitelmat ja se vastaa ulkonäöltään ja julkisivumateriaaleiltaan vanhaa rakennusta.

– Purkaminen on mahdollista, mikäli tilalle rakennettava rakennus on pääpiirteissään samanlainen kuin purettava rakennus oli.

Poikkeamisluvan mukaan uudisrakennuksen kerrosala olisi 977 neliömetriä ja siihen on suunniteltu neljä asuntoa. Viitasaari pitää mahdollisena, että yksi asunto täyttäisi yhden kerroksen, mutta kovin tarkkaan asuntoasiaa ei ole vielä mietitty.

–  En ole viitsinyt mennä asioiden edelle. Siinähän voi käydä niin, että joku valittaa, ja se on siinä, Viitasaari sanoo.

Karhukorttelin alueen asukkailla tai alueella työskentelevillä on mahdollisuus tehdä kirjallinen muistutus poikkeamisluvasta 7. elokuuta mennessä. Viitasaaren mukaan viranomaisprosessien kesto on tapauskohtaista, eikä hän osaa arvioida milloin mahdollisen luvan saa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut