Okra 2019: maatalousnäyttely on suurempi kuin koskaan ennen - Satakunta - Satakunnan Kansa

Okra-maatalousnäyttely on suurempi kuin koskaan aiemmin – ”Tällaista ei olla Suomessa tai Pohjoismaissa ennen nähty”

Nelipäiväinen maataloustapahtuma Okra levittäytyy ennätyssuurelle 23 hehtaarin alueelle. Näyttelyyn odotetaan ainakin 80 000 kävijää.

Okra-maatalousnäyttelyn valmistelut ovat loppusuoralla. Perinnepihalta löytyy vanhoja koneita.

3.7.2019 10:12

Oripää

Suomen suurimmassa maatalousnäyttelyssä voi maatalouskoneiden ohella ihailla esimerkiksi lehmiä, hevosia ja alpakoita. Lisäksi alueella voi seurata muun muassa paneelikeskusteluita ja ratsastus- sekä karjanajonäytöksiä.

Okran historia alkoi vuonna 1980 pidetystä maatalouskoneiden huutokaupasta. Kaksi vuotta myöhemmin Oripäässä järjestettiin ensimmäinen varsinainen näyttely. Nykyään Okra on yksi Euroopan suurimmista maatalousnäyttelyistä.

Hannu Mäkinen on kerännyt traktoreita ja vastannut Okran perinnepihan kasaamisesta. Kuvassa on pilkekone, jolla on tehty häköpönttöautoille polttoainetta.

Kysyimme näyttelypäällikkö Jukka Isotalolta mitkä ovat Okran vetonaulat ja mitä kaikkea näyttelyvieraiden kannattaa huomioida. Selvitimme myös millainen on historiansa suurimpana markkinoitu Okra.

Miikka Sävelkoski laittaa kuntoon maatalousnäyttelyn hevosareenaa. Orinpäästä kotoisin oleva Sävelkoski on ollut Lionsin kautta mukana talkoissa vuodesta 2013 lähtien.

Missä vaiheessa näyttelyn valmistelut ovat?

– Tiistaina jotkut vielä rakentavat osastojaan, mutta suurimmaksi osaksi on nyt jo valmista. Alue tulee laidasta laitaan täyteen, yhtäkään vapaata tonttia ei jäänyt.

Paljonko odotatte kävijöitä tänä vuonna?

– Kävijöiden määrää on vaikea ennustaa etukäteen, koska se riippuu niin paljon säästä. Helteellä ihmiset menevät mieluummin rannalle, ja sadesäällä monet jättävät varmasti kokonaan tulematta. Yleensä täällä on ollut noin 80 000 kävijää, joten sitä toivotaan nytkin.

Antti Leppäkoski (kuvassa) ja muut hankkijan messurakentajat aloittivat työnsä 27. kesäkuuta. He laittavat muun muassa koneita paikoilleen.

Sastamalalainen Juho Rauva (etualalla) auttaa Antti Leppäkoskea ajamaan leikkuria paikoilleen.

Okra numeroina

Näyttely järjestetään 3.–6. heinäkuuta, ja se on avoinna joka päivä kello 9–17.

Tapahtuma sijaitsee Oripään lentokentällä osoitteessa Hirvikoskentie 290.

Okra järjestetään joka toinen vuosi. Näyttely järjestetään poikkeuksellisesti tänä vuonna, vaikka se pidettiin myös vuonna 2018. Muutos johtuu siitä, että jatkossa Okra halutaan järjestää parittomina vuosina, ja toinen merkittävä maatalousnäyttely Farmari puolestaan parillisina vuosina.

Näyttelyssä työskentelee jokaisena päivänä 600 ihmistä.

Tuotteitaan esittelee Okrassa lähes 2 000 yritystä.

Alue on kooltaan 23 hehtaaria. Tapahtuman tonttia on laajennettu edellisvuodesta kahdella kilometrillä.

Peruslippu maksaa 15 euroa. Alle 12-vuotiaat pääsevät alueelle ilmaiseksi.

Mitkä ovat Okran tämän vuoden erikoisuudet?

– Tänä vuonna Okrassa on Suomen suurin karjanäyttely. Lisäksi Euroopan komissio osallistuu tapahtumaan ensimmäistä kertaa, ja täällä voi nähdä toiminnassa olevan lypsyrobotin. Tämän kerran uutuus on myös metsä- ja energia-alue, jossa näkee muun muassa työnäytöksiä ja maatalouskoneita.

Okran on kerrottu olevan tänä vuonna suurempi kuin koskaan. Miten tämä ilmenee?

– Okrassa on tänä vuonna yli viisikymmentä täysin uutta näytteilleasettajaa, mikä nostaa esittelijöiden määrän näyttelyn historian suurimmaksi. Tämän vuoksi tapahtuma-aluekin on entistä isompi. Kenttää on pari kilometriä enemmän kuin aiemmin. Tällaista ei ole aikaisemmin Suomessa tai muissa Pohjoismaissa nähty. Euroopassakin on vain muutama tämän kokoluokan näyttely.

Mitä näyttelyyn tulijan kannattaa ottaa huomioon?

– Käteistä kannattaa ehdottomasti varata mukaan. Pankkikortit eivät toimi joka paikassa, kun näin suuret ihmismassat ovat liikkeellä. Näyttelyn koko kannattaa myös huomioida, tätä ei kukaan jaksa yhdessä päivässä kävellä läpi. Alueella kulkee kyllä messujuna, mutta perinpohjaiseen kiertelyyn kannattaa varata useampi päivä aikaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos