Rafael Mellin ja mysteerikuori – kirje avataan Porissa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Porin mysteerikuoresta paljastui muistikirja – katso kuoren sisällön kutkuttava avautuminen

Rafael Mellin lahjoitti sinetöidyn kirjekuoren Pori-seuralle Porin täyttäessä 400 vuotta. Kirje on lupa avata nyt, vuonna 2020.

Rafael Mellinin vuonna 1958 lahjoittamassa kirjekuoressa lukee, että kuori sisältää muistikirjan ja sinetin saa murtaa aikaisintaan vuonna 2020.

2.3.2020 19:44

Pori

Keskiviikkona Satakunnan Museon Taavi-lavalla koettiin erityinen hetki.

Keskipäivällä Pori-Seuran hallituksen jäsenet avasivat Rafael Mellinin (1886–1965) vuonna 1958 lahjoittaman salaperäisen kirjekuoren. Pankinjohtaja Mellin lahjoitti Pori-Seuralle sinetöidyn kuoren Porin kaupungin täyttäessä 400 vuotta.

Kuoren mahdollinen sisältö sai mielikuvituksen laukkaamaan.

Miksi kirje on lupa avata juuri vuonna 2020? Mitä pankinjohtaja on halunnut kertoa 2000-luvun porilaisille muistikirjallaan? Onko kuoressa jotain muutakin? Mitä jos muistikirja on tyhjää täynnä?

Avajaistilaisuudessa selvisi, että muistikirja piti sisällään satakuntalaisten mahtihenkilöiden varallisuustietoja ja ilmeisesti pankinjohtajien näistä tekemiä viiltäviä muistiinpanoja.

Voit katsoa tästä Porin kaupungin tallenteen avaamistilaisuudesta.

Kuoressa luki seuraavasti: ”Innehåll: Anteckningsbok. deponeras hos Pori-Seura, Björneborg. Förseglingen för brytas Tidigast år 2020. Norrköping d. 5. Febr. 1958. R. Mellin”.

Sama suomennettuna: ”Sisältö: Muistikirja. Lahjoitetaan Pori-Seuralle, Pori. Sinetin saa murtaa aikaisintaan vuonna 2020. Norrköping 5. helmikuuta 1958. R. Mellin”.

Mellinin ehtoa on noudatettu ja kuori pysyi suljettuna 62 vuotta.

Sinettejä koristavat Rafael Mellinin nimikirjaimet.

Mellin oli varakas liikemies. Hän teki työuransa Porissa pankkialalla, mutta eläkkeelle jäätyään hän muutti Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden vuonna 1941. Hän toimi myös Belgian ylimääräisenä varakonsulina Porissa.

Mellinin isä oli merikarvialaissyntyinen Erik Mellin, joka piti Porissa tukku- ja vähittäisliikettä vuodesta 1891 alkaen Yrjönkadun ja Etelärannan kulmatalossa. Se on yksi vanhimpia edelleen olemassa olevia rakennuksia Porissa.

Mellin itse oli naimaton herrasmies, Porin ruotsinkielisen säätyläistön edustaja ja kulttuurin ystävä. Ruotsiin muutettuaankin hän tunsi lämmintä kiinnostusta vanhaa kotikaupunkiaan kohtaan. Mellinin aikojen Pori oli vireästi kasvava ja teollistuva kaupunki, jossa kasvun ohella myös kulttuurielämä kukoisti.

Kirjekuorta on säilytetty vuosikymmenien ajan Pori-Seuran arkistossa ja syyskuusta 2019 lähtien se on ollut esillä Satakunnan Museon Porilaine-näyttelyssä. Kuoren avaaminen liittyy Porin syntymäpäiväviikkoon. Avaamisen jälkeen sisältö tutkitaan tarkemmin ja laitetaan mahdollisuuksien mukaan uudelleen esille näyttelyyn.

Kirjekuori ei ole ainoa mysteeri, jonka Mellin jätti jälkeensä. Porin kaupunginarkistossa säilytetään myös rautavanteilla suljettua arkkua, jonka saa Mellinin ohjeen mukaan avata vasta Porin 500 vuotisjuhlien lähestyessä, 2050-luvulla. Kirstu on testamentattu Satakunnan Museolle.

Rafael Mellin oli menestynyt liikemies ja kulttuurin ystävä. Keskiviikkona selviää, mitä yli 60 vuotta suljetussa kirjekuoressa piilee.

Tekstiä muokattu 4.3.2020 kello 8.23: lisätty tietoa Rafael Mellinin testamenttaamasta arkusta.

Rafael Mellin

Rafael Mellin (1886–1965) oli varakas porilainen liikemies.

Työura Porissa pankkialalla.

Eläkkeelle jäätyään hän muutti Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden.

Mellinin isä oli merikarvialaissyntyinen Erik Mellin, joka piti Porissa tukku- ja vähittäisliikettä vuodesta 1891 alkaen Yrjönkadun ja Etelärannan kulmatalossa.

Alun perin vuonna 1837 rakennettu Mellinin talo vahingoittui Porin palossa 1852, mutta korjattiin nopeasti asuinkelpoiseksi. Se on yksi vanhimpia edelleen olemassa olevia rakennuksia Porissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos