Panelian kylälle liki viiden miljoonan euron koulukompleksi? - Satakunta - Satakunnan Kansa

Panelian kylälle liki viiden miljoonan euron koulukompleksi? Euran valtuusto ottaa jättisatsaukseen kantaa maanantaina

Kuvassa oikealla olevaa puurakennusta on suunniteltu purettavaksi, vasemman puoleista rakennusta peruskorjattavaksi. Lisäksi tontille suunnitellaan noin 950 neliön kokoista uudisrakennusta. Arkistokuva Kohnan lenkki -juoksutapahtumasta.

26.10.2019 9:00

Eura

Kunnanvaltuutetut saavat Eurassa maanantaina pureskeltavaa liki viiden miljoonan euron ja Panelian alueen perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tulevaisuuden verran. Käsittelyyn tulee Panelian oppimiskeskuksen rakentamisen ja nykyisen koulurakennuksen peruskorjauksen hankesuunnitelma.

Töiden tavoitteellinen hinta-arvio on 4,85 miljoonaa euroa, mikä ei sisällä arvonlisäveroa. Summasta 2,55 miljoonaa euroa kuluisi oppimiskeskuksen laajennuksen rakentamiseen ja 2,3 miljoonaa euroa nykyisen koulurakennuksen korjauksiin.

Remontoitava koulurakennus on valmistunut vuonna 1980 ja sitä on laajennettu vuonna 2007. Samalla tontilla oleva, vuonna 1939 valmistunut puinen koulurakennus on tarkoitus purkaa. Purkutyö ei sisälly hinta-arvioon.

Tarkempien suunnitelmien ja rakentamisen aikatauluista on tarkoitus päättää ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2020–2022 taloussuunnitelman yhteydessä myöhemmin tänä vuonna.

Hankesuunnitelmassa hahmotellun aikataulun mukaan oppimiskeskuksen laajennusosa rakennettaisiin vuosina 2020–2021, ja nykyinen koulurakennus remontoitaisiin 2021–2022. Vanha koulu purettaisiin ja piha-alueeseen tehtäisiin tarvittavat muutokset vuonna 2022.

Laajennusosa rakennettaisiin alustavan suunnitelman mukaan nykyisen koulun eteläpuolelle. Noin 950 neliön kokoiseen laajennukseen tulisi muun muassa tilat esiopetusryhmälle, kahdelle päivähoitoryhmälle, kahdelle koululuokalle, erityisopetukselle ja henkilöstölle. Esiopetuksen tiloja tarvitaan, koska päiväkoti Viuhulan toiminta on tarkoitus siirtää osaksi oppimiskeskusta.

Nykyisen koulurakennuksen peruskorjauksen arvioidaan pidentävän sen teknistä käyttöikää 20–50 vuodella. Kuntotutkimuksen perusteella se kannattaa tehdä lähivuosina. Korjaustarpeet keskittyvät vuonna 1980 rakennettuun osaan, jonka tekniikka on vanhentunutta ja katto vuotaa.

Panelian koulussa on tällä hetkellä tilat seitsemälle opetusryhmälle.

Kunnanhallitus käsitteli hankesuunnitelmaa jo elokuussa, mutta palautti sen uudelleen valmisteltavaksi, jotta kunnan lapsimäärän tuleva kehitys tulisi huomioitua. Vaikka oppilasmäärien ennustetaan pienenevän, oppimiskeskuksen rakentaminen nähtiin perusteltuna.

Panelian koulussa ennusteen mukaan kuuden vuoden kuluttua 89 alakouluikäistä lasta. Tänä lukuvuonna heitä on 106.

Lue myös: Näin paljon se maksaa, kun laaja kunta rakentaa päiväkotitilat kaikkiin kyläkeskuksiin – "Toinen puoli investointikuluista lisää velkaantumista"

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: