Kesän ensimmäinen sinilevähavainto Säkylän Pyhäjärvellä - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kesän ensimmäinen sinilevähavainto Lounais-Suomessa – Valtakunnallinen leväseuranta käynnistyi kesäkuun ensimmäisellä viikolla

Sinilevätilanne oli paha Köyliönjärvellä vuonna 2016.

7.6.2019 11:18

Kesän 2019 leväseuranta alkoi kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Valtakunnallisessa seurannassa havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Lounais-Suomessa on 42 havaintopaikkaa, joista 24 sijaitsee meri- ja 18 sisävesialueilla. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannassa jo vuodesta 1998.

Vakiohavainnoitsijat arvioivat joka viikko sinilevätilanteen neliportaisella asteikolla (0-3) vedessä näkyvän levän mukaan. Lounais-Suomen levätilannetta voi seurata Varsinais-Suomen ELY-keskuksen torstaisin julkaistavasta katsauksesta. Valtakunnallisesti levätilannetta seuraa Suomen Ympäristökeskus (SYKE), joka ELY-keskuksen tavoin julkaisee katsauksen levien määrästä torstaisin. Levähavainnot tallennetaan myös Järvi-Meriwikiin, josta on löydettävissä monipuolisesti tietoa ja havaintoja kaikista Suomen järvistä, joiden pinta-ala ylittää hehtaarin.

Kesän ensimmäinen sinilevähavainto

Kesän 2019 ensimmäinen sinilevähavainto tehtiin Säkylän Pyhäjärvellä Kauttuan havaintopaikalla. Havainto on toistaiseksi vähäinen. ELY-keskukseen ei ole tullut ilmoituksia muista sinilevähavainnoista Lounais-Suomen alueella.

Sinilevämäärät ovat tyypillisesti vähäisiä tähän aikaan vuodesta. Toukokuun vaihtelevat sääolot ovat hillinneet sinilevien kasvua, eivätkä vesistöjen lämpötilat ole päässeet nousemaan. Kesäkuun alkuviikkojen lämpimillä ja aurinkoisilla ajanjaksoilla on mahdollisesti sinilevän kasvua edistävä vaikutus, mutta sinileväkukintojen muodostumiseen vaikuttavat myös muut sääolot.

Siitepölykausi on vielä käynnissä, joten joillakin vakioseurannan havaintopaikoilla on havaittu siitepölykerrostumia. Joidenkin kasvilajien siitepöly saattaa veden pinnalle kerääntyessään muistuttaa leväesiintymää. Esimerkiksi männyn siitepölyä voi paikoitellen esiintyä hyvinkin runsaasti. Väriltään männyn siitepöly on kellertävää tai vaalean ruskeaa, ja hajoava siitepölymassa usein haisee voimakkaasti. Siitepöly muodostaa veden pinnalle laskeutuessaan sinileväesiintymän kaltaisia raitoja ja kasautumia.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta.

Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämistä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: