Lipsasen kiinteistö: Suunnittelu asuinkäyttöön on alkanut - Satakunta - Satakunnan Kansa

Lipsasen kiinteistön asuntokäytön suunnittelu alkanut

Sisäpihan tiilimakasiinien tuleva käyttö on samalla pohdinnassa.

Lipsasen kiinteistön sisäpiha on vierailun arvoinen paikka. Vanhat tiilimakasiinit ovat nostalgisia.

8.7.2019 12:28

Pori

Porissa Antinkatu 6:ssa sijaitsevan Lipsasen kiinteistön tulevan asuinkäytön suunnittelu on alkanut. Suunnitelmat koskevat paitsi laulaja, musiikkineuvos Ilkka "Danny" Lipsasen kotitaloa, myös sisäpihalla olevia tiilirakenteisia makasiineja.

Arvokkaan jugend-rakennuksen siipiosineen osti Mallirakennus Oy runsas kaksi vuotta sitten 1,6 miljoonan euron kauppahintaan.

– Remontti ei ole vielä alkanut, mutta tavoitteena on, että pääsemme julkisivutöihin ensi vuonna, kertoo Mallirakennus Oy.n toimitusjohtaja Janne Alakoski.

Kadun puolella sijaitseva jugendrakennus aiotaan kunnostaa omistusasunnoiksi.

– Myös makasiinien hieno miljöö on suunnittelussa mukana. Makasiineille olisi mahdollista myös ravintolakäyttö, mutta alalla taitaa olla Porissa ylitarjontaa, Alakoski pohtii.

– Sijaintihan on kyllä todella hieno.

Lipsasen kiinteistö on keskeisellä paikalla Porin vanhassa "Kivi-Porissa". Kiinteistö käsittää yli 4 000 neliömetriä.

Danny asui Porin keskustassa Antinkadulla sijaitsevassa talossa elämänsä ensimmäiset kymmenen vuotta 1942–1952. Jugendtalon seinässä on Dannylle osoitettu muistolaatta.

Kokonaisuuden vanhin rakennus on Antinkadun ja Hallituskadun kulman matala osa, jonka kauppias P.E. Inberg rakennutti vuosina 1854–1855 asuin- ja kauppakäyttöön.

Antinkadun puolella olevan vihreän jugendtalon rakennutti vuonna 1908 konsuli G.E. Ramberg. Sen suunnitteli Onni von Zantsen. Lipsasen suvulle kokonaisuus siirtyi 1926. Kaupunki osti sen perikunnalta vuonna 1980.

Antinkatu 6:n jugendtalossa toimi sen valmistuessa katutasossa Suomen Pankki. Ylempänä oli asuntoja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos