Raumalaisille yhteinen ruokakaappi - pääkirjaston hävikkiruokakaapeilla käydään haaskausta vastaan - Satakunta - Satakunnan Kansa

Rauman pääkirjastosta saa kuka tahansa hakea ilmaista ruokaa, mutta omalla vastuulla – ”Tänne voi tuoda vaikka makaronilaatikkoa ja pullaa”

Rauman pääkirjaston hävikkiruoan kierrätyskaapisto. Rauman ja Eurajoen kiertotalousprojektin projektipäällikkö Jaana Suksi. Puolen vuoden kokeilu alkoi keskiviikkona.

27.3.2019 19:36 | Päivitetty 27.3.2019 20:00

Rauma

– Tänne voi tuoda elintarvikkeita ja kotiruokaa. Jokainen voi ottaa mieleistä syötävää omantunnon mukaan, sanoo projektipäällikkö Jaana Suksi.

Elintarvikkeiden ja valmiin ruoan hävikkiä ja haaskausta yritetään hillitä Raumalla pääkirjastoon perustetussa kierrätyspisteessä.

Hävikkiruokakaappeihin voi tuoda kotitalouksien ylijäämäruokaa ja tarvitsevat voivat käydä yhteisillä kaapeilla maksutta.

Puolen vuoden mittainen ruokakierrätyskokeilu alkoi keskiviikkona. Rauman pääkirjastoon on alkuvaiheeseen asennettu jääkaappi-pakastin kylmäsäilytystä vaativille elintarpeille sekä kaappi kuivaruokaa varten.

Jaana Suksi on veturina Rauman ja Eurajoen kiertotalousprojektissa ja idea hävikkiruokakaapista löytyi eräästä ammattiseminaarista. Julkinen ruoan kierrätyskaappi on syntynyt Espanjassa solidaarisuuskaapin nimellä ja kulkeutunut Saksan kautta Suomeen.

Jaana Suksi kertoo näyttelijä Joona Mielosen tuoneen idean Suomeen ja ensimmäiset hävikkiruokakaapit ovat käynnissä Kotkassa, Helsingissä, Seinäjoella ja Kouvolassa. Rauma lienee Satakunnassa ensimmäisten joukossa. Eturintamassa on Kotka, jossa on ruokakierrätyspisteitä jo neljä.

Pääkirjasto valikoitui sijoituspaikaksi, sillä aulasta löytyi sopiva tila kaapeille. Merkittävä tekijä oli se, että kirjastossa toimivan nuorten työpajan ja kirjaston henkilökunta suostui ottamaan kaappien sekä niiden sisällön valvonnan ja ylläpidon hoidettavakseen.

– Kirjaston aukioloajat palvelevat toimintaa mainiosti, sillä kirjasto on avoinna joka päivä, Jaana Suksi lisää.

Ruoka hävikistä hyötykäyttöön

Hävikkiruokakaapit sijaitsevat Rauman pääkirjaston aulatiloissa.

Käytettävissä jääkaappi-pakastin sekä kuivaruokakaapisto.

Avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Kierrätyksen voi tuoda kotona valmistettuja ruokia, tuoreita elintarvikkeita, pakasteita ja kaupan elintarvikkeita.

Hävikkikaappeihin hankitaan elintarvikkeita myös paikallisista ruokakaupoista.

Ruoat on pakattava ja merkittävä tarroihin valmistuspäivä ja säilyvyys sekä allergeenit.

Kiellettyjä: Äidinmaitovastike, alkoholi, lääkkeet ja eläinten ruoka.

Elintarvikkeita ja ruokaa voi ottaa maksutta omantunnon ja tarpeen mukaan.

Ruokien ja elintarvikkeiden käyttö omalla vastuulla.

Kaappeihin voi tuoda kotona tehtyä ruokaa ja elintarvikkeita. Esimerkiksi lomakauden ja matkojen koittaessa haaskauksen ja pilaantumisen sijasta ruokaa voi näin kierrättää hyötykäyttöön.

Alkuvaiheessa ylijäämäruokia on kierrätyspisteeseen lahjoittanut K-Supermarket Arena. Jaana Suksi sanoo tavoitteena olevan, että muitakin kauppoja saataisiin mukaan toimintaan.

Kotiruoan, tuoretuotteiden ja elintarvikkeiden kierrätys on mahdollista, sillä kansalliset ruokaturvallisuusmääräykset ja valvontavelvoitteet eivät koske lahjana tai avustustarkoituksella annettua ruokaa. Kierrätysruokien ja elintarvikkeiden syönti on omalla vastuulla kokonaisuudessaan.

Jaana Suksi sanoo perussääntönä olevan, että kaappeihin voi tuoda ruokaa jota itsekin voi syödä. – Tänne voi tuoda vaikka makaronilaatikkoa ja pullaa, hän mainostaa.

Toiminnan pelisääntönä on, että ruokien tulee olla pakattuna. Kotona valmistetun ruoan voi pakata esimerkiksi kertakäyttöastioihin.

Kierrätyspisteessä saa pakkaukseen liimattavaksi tarran, johon tulee merkitä ruoan valmistuspäivä, säilyvyys ja mahdolliset allergeenit eli allergiareaktioiden todennäköiset aiheuttajat.

Ruokakaappipisteen päiväkirjaan kirjataan ruoka-annosten tai elintarvikkeiden lahjoittajan nimi- ja aikatiedot.

Rauman ruokahävikkikaappi tulee näkyville myös netissä. Suunnitteilla on oma Facebook-sivu, jolla jaetaan tietoa kokeilusta, kaapeissa tarjolla olevista tuotteista sekä reseptejä kierrätysherkuista.

Rauman pääkirjaston hävikkiruoan kierrätyskaapisto. Rauman ja Eurajoen kiertotalousprojektin projektipäällikkö Jaana Suksi. Puolen vuoden kokeilu käynnistyi 27.3. 2019

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut