Kanien tappava virustauti puhkesi Karviassa - Satakunta - Satakunnan Kansa

Kanien tappava virustauti puhkesi Karviassa – seitsemän lemmikkikania menehtyi muutamassa päivässä

Vain ennalta annettu rokotus suojaa kaneja RHD-virukselta. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Arkistokuvan kanit eivät liity Karvian tautitapaukseen.

22.3.2019 12:44 | Päivitetty 22.3.2019 13:09

Karvia

Villi- ja lemmikkikaneille vaarallinen RHD-verenvuotokuumetauti on aiheuttanut seitsemän kanin kuoleman Karviassa. Ensimmäiset epäillyt tartunnat tulivat ilmi maaliskuun alkupuolella ja kohtalokas virustartunta eteni nopeasti.

RHD-virustauti levisi Suomeen vuonna 2016 ja tautiepidemia harvensi laajamittaisena pääkaupunkiseudun villikanikantaa. Muualla Suomessa tautitapaukset ovat olleet tähän asti satunnaisia.

Lemmikkikaninsa Karviassa taudille menettänyt Päivi Tuuliniemi haluaa varoittaa muita kaniharrastajia. Tautitapaukset tulivat ilmi hänen puputalossaan 9. maaliskuuta. Seitsemän kania menehtyi vain muutamassa päivässä.

Syyn selvittämiseksi hän lähetti menehtyneen kanin ruokaviraston tutkittavaksi. Kuluvalla viikolla valmistuneen alustavan tutkimusanalyysin mukaan taudinaiheuttajana on todennäköisesti RHD-virus. Viruslöydöksestä tehdään vielä tarkentava tutkimus.

Päivi Tuuliniemi epäilee, että RHD-virus saattoi tarttua kaneille ravinnoksi luonnosta tuotujen oksien tai mahdollisesti heinien välityksellä.

Tuuliniemi on jakanut tautitapauksesta tietoa Facebookin kautta kaniharrastajille. Hän kehottaa harkitsemaan rokotusta, joka on ainoa keino nopeasti etenevän taudin estämiseen. Tartunnan jälkeen hoitokeinoja tautiin ei juuri ole.

Erityisesti kaneja sairastuttavasta RHD-viruksesta on kuluvalta vuodelta kaksi todennäköistä epäilyä, kertoo erikoistutkija Henna Pekkarinen Ruokavirastosta. Karvian lisäksi tiedossa on tautiepäilyt Varsinais-Suomesta ja Pohjanmaalta.

Pohjanmaalla tammikuussa ollut tapaus on todennettu RHDV2 -tyyppiä ollut tapaus. Eli yhteensä tapauksia on tältä vuodelta kolme.

Virusta kantavat villikanit ja jänikset, joista osa saattaa selviytyä tautitartunnasta hengissä. Virusta voivat levittää myös ihmiset ja muut eläimet, muun muassa kissat tai koirat, mutta vaarallinen se on vain kaneille.

Henna Pekkarinen pitää mahdollisena, että virus on voinut tarttua ravinnon välityksellä ja hän neuvookin harkitsemaan syömisten tuomista kaneille varsinkin nyt kevätaikana. Esimerkiksi oksissa saattaa olla muiden eläinten jätöksistä viruksia. Kesälämpimillä virusten tartuntariski on vähäisempi.

– Perushygienian noudattaminen on myös tärkeää. Jos on tekemisissä muiden kanien kanssa, on hoitovaatteet syytä vaihtaa ja huolehtia huolellisesta käsienpesusta, hän lisää.

Korkean kuolleisuuden aiheuttamaan virukseen ei ole hoitoa, mutta rokotus on tehokas keino ennaltaehkäisyyn. – Jos on paljon kontakteja ulkoilmaan ja luontoon, rokotus on perusteltu, Pekkarinen neuvoo.

Uutista on päivitetty 22.3. kello 13.09: Lisätty tieto yhdestä epäillystä tautitapauksesta Varsinais-Suomessa.

RHD-virus

RHD on kalikiviruksen aiheuttama herkästi leviävä kaniinien verenvuotokuumetauti. RHD on nopeasti etenevä tauti, joka aiheuttaa erityisesti maksan, mutta myös muiden sisäelinten vaurioitumisen.

Aiheuttaa korkeaa sairastuvuutta ja korkeaa kuolleisuutta kaniineissa.

Oireina ovat hermostolliset oireet, hengitystieoireet, apaattisuus ja huonontunut ruokahalu. Maksavauriosta voi olla seurauksena verenvuotoja ja keltaisuutta

Virus ei tartu ihmiseen, koiriin tai kissoihin. Viruksesta tunnetaan kaksi tyyppiä, klassinen RHD-virus ja uudempi RHD2-virus.

Lähde: Ruokavirasto

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: