10-vuotiaat pojat saivat Kokemäenjoesta jättimäisen hauen – 16,2 kiloa! - Satakunta - Satakunnan Kansa

10-vuotiaat pojat saivat Kokemäenjoesta jättimäisen hauen

7-vuotias Samuli Riikonen saa varmaan kuulla isonveljensä Matiaksen saaliista muutaman kerran.­

28.6.2020 19:45 | Päivitetty 29.6.2020 10:47

Porilaiset 10-vuotiaat Matias Riikonen ja Noel Rakkolainen saivat sunnuntaina todellisen kalamiehen kalansaaliin.

Henkilövaa’an mukaan 120 senttiä pitkällä hauella oli painoa peräti 16,2 kiloa.

Kokemäenjoen rannalla asuvat innokkaat kalamiehet lähtivät lauantaina kalaan Harjunpäänjoen suuntaan. Joella heitä tuli vastaan iso hauki, joka ui pintaa pitkin vaivalloisesti.

– Pojat soittivat ja väittivät, että täällä ui jättiläismäinen kala. Minä kuuntelin puheita puolikorvalla. Kalamiesten juttuja jo noin nuorena, naurahtaa Anne Riikonen.

Poikia asia jäi vaivaamaan ja he lähtivät sunnuntaina uudelle kalastusretkelle. Hauki oli jo noussut Harjunpäänjokea pitkin lähelle Kokemäenjokea. Kala tarttui poikien valitsemaan vieheeseen, pinnalla uivaan lusikkauistimeen.

Noel Rakkolaisella ja Matias Riikosella oli hymy herkässä kalareissun jälkeen.­

Pojille syntyi ongelma: Miten saada jättihauki veneeseen? Haavi oli toki mukana, mutta voimat eivät riittäneet. Ratkaisuna pojat vetivät haukea veneen perässä lähistöllä olevalle laiturille, jossa hauki nostettiin aikuisten voimin ylös vedestä.

Samalla selvisi syy, miksi hauki oli uinut pinnalla. Kalan kyljessä oli pahannäköisiä haavoja viestinä siitä, että ohimenneen veneen potkuri oli ruhjonut sitä pahoin.

Hauen paino mitattiin niin, että aikuinen mies otti kalan syliinsä, ja henkilövaa’an yhteispainosta poistettiin miehen paino. Laskelma tarkastettiin monen aikuisen voimin. Virallisia mitat eivät siis ole.

Poikia kiinnostaa tietää, onko kala kaikkien aikojen suurin Kokemäenjoesta saatu hauki?

Suomen kaikkien aikojen suurin hauki, 18,8 kiloa, on pyydystetty verkolla Iin Oljärvellä vuonna 2009. Hartolan Tainionvirrassa virvelillä saadun hauen ennätyspaino on ollut 17,80 kiloa, joten lähellä ainakin ollaan.

Uutista täydennetty menetelmällä, jolla hauen paino määriteltiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?