Ensimmäinen kapselisijoitus Olkiluodossa – 500 miljoonan laitosinvestointi liikkeelle - Satakunta - Satakunnan Kansa

Ensimmäinen kapselisijoitus Olkiluodossa – 500 miljoonan laitosinvestointi liikkeelle

Posiva Oy:n toimitusjohtaja Janne Mokka ja ensimmäinen loppusijoituskapseli, joka muurattiin kapselointilaitoksen peruskiveen. Rakennustöiden aloitusseremoniassa olivat mukana kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) ja pääministeri Antti Rinne (sd.).

23.9.2019 18:57

Eurajoki

Posiva Oy:n Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakennustyöt ovat edenneet alkukesän investointipäätöksen jälkeen perustusvaiheeseen. Rakennustöiden virallisena käynnistyksenä muurattiin peruskivi ja ensimmäisenä kapselina kallioperään loppusijoitettiin metallikapseli, jossa on dokumentit laitoksesta, päivän lehdet sekä käytössä olevat kolikkorahat.

Loppusijoituslaitos Onkalon alueelle rakennettava kapselointilaitos on Satakunnan suurimpia käynnissä olevia rakennusinvestointeja. Ensimmäisen vaiheen rakennus- ja laiteinvestoinnit ovat yhteensä noin 500 miljoonaa euroa, ja merkittävin osa laitoskokonaisuutta on kapselointilaitos., jossa uraanipolttoaine-elementit pakataan kupari-teräskapseleihin.

Aloitusvaiheessa Onkaloon louhitaan kaksi loppusijoitusluolaa, joihin haudataan Teollisuuden Voima Oyj:n ja Fortum Power and Heat Oy:n Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloiden käytetty ydinpolttoaine.

Posiva Oy:n toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo laitoksen valmistuvan ensimmäiseen käyttövaiheeseen noin vuonna 2025. Ydinpolttoaineen loppusijoituksen käynnistäminen vaatii vielä erillisen ydinlaitoksen käyttöluvan.

Kapselointilaitoksen rakennuksen pääurakoitsijana on Skanska Talonrakennus Oy. Noin 400 metrin syvyyteen louhittavien loppusijoitusluolien urakoitsijana on YIT Oy.

Loppusijoituslaitoksen ensimmäisen vaiheen rakentamisen ja varustamisen työllistävä vaikutus on noin 2 500 henkilötyövuotta.

Kapselointilaitoksen rakenteet ovat syvällä kalliossa ja loppusijoitusluolat vielä alempana, noin 400 metrin syvyydessä Olkiluodon peruskalliossa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: